02.02.2022 00:00
Deň -2
Peking 2022
Koniec

Ivona Fialková: Nebude to olympiáda, akú poznáme

Paulína (vľavo) a Ivona Fialkové.
Paulína (vľavo) a Ivona Fialkové. (Autor: SME archív - Gabriel Kuchta)
Miloslav Šebela|2. feb 2022 o 17:18

Posledné výsledky sú náznakom stúpajúcej formy, vraví Paulína.

BRATISLAVA. Nórski biatlonisti budú mať v Pekingu na rukaviciach čierne tlačidlo. Výrazne vystupuje nad látku a je jednoduché ho stlačiť.

Nóri im hovoria ‚superrukavice‘. Sú totiž vyhrievané. V teplotách mínus 15 až mínus 20 stupňov to je zbraň, ktorá môže rozhodnúť o dobrom výsledku. 

Na olympijských hrách v Pekingu vládne mrazivé počasie. Najviac ho pocítia športovci v horských strediskách Jen-čching a Čang-ťia-kchou. 

Na arktický mráz sú pripravení aj slovenskí biatlonisti. 

„Čakáme, že tam bude veľmi chladno. Nastavujeme sa na to, že je tam tuhý mráz a zvykne tam fúkať silný vietor. Budú to podobné podmienky ako pred štyrmi rokmi v Kórei. Tam sme si to odskúšali. Snaď nás nič extrémne neprekvapí. Skôr dúfam, že to bude naopak,“ vravela pred odletom Paulína Fialková. 

Nebudú to hry, aké zažili

Fialkové priznali, že do Pekingu odchádzajú so zmiešanými pocitmi. No veria, že sú pripravené dobre a podarí sa im podať maximálny výkon. 

„Olympiáda v čase korony je niečo mimoriadne komplikované. Verím, že to bude bezpečné a dobre zorganizované. Nebude to taká olympiáda, akú poznáme a na akú sme zvyknuté. Bude to len o olympijskej dedine a o športovisku. Pôjde len o naše výkony. Bude to náročné na hlavu,“ vraví Ivona Fialková. 

Fialkové sú najväčšími slovenskými nádejami na dobré umiestnenie v biatlone.

Paulína má ako jediná z biatlonového tímu skúsenosti z predchádzajúcich dvoch olympiád a s Ivonou ako jediné v minulosti vo Svetovom pohári či na majstrovstvách sveta boli v najlepšej desiatke. Hoci v posledných dvoch rokoch sa im prienik medzi elitu nedarí.

Posledné výsledky sú naznakom lepšej formy

V Pjongčangu Paulína vybojovala skvelé 5. miesto vo vytrvalostných pretekoch a rovnako na 5. priečke skončili obe sestry so ženskou štafetou. Paulína bola ešte jedenásta v šprinte. 

Ak by sa im k týmto výsledkom podarilo priblížiť teraz, bol by to veľký úspech. Aj vzhľadom na umiestnenia v aktuálnej aj uplynulej sezóne. 

„Umiestnenie v najlepšej desiatke by bolo skvelé. Vzhľadom na moje zdravotné problémy z minulosti a to, ako sa vyvíja moja forma posledné dve sezóny, si netrúfam povedať, či budem schopná to naplniť. No urobím maximum,“ hovorila Paulína.

Prvá polovica sezóny jej nevyšla. Trápila sa strelecky a so súperkami nestíhala ani bežecky. Postupne sa jej výsledky však zlepšili.

V rámci posledného kola Svetového pohára pred olympiádou v Anterselve však dokázala skončiť v individuálnych pretekoch na 16. priečke a v pretekoch s hromadným štartom bola dokonca jedenásta.

„Tieto výsledky sú náznakom stúpajúcej formy, čo mi dáva trochu viac sebavedomia,“ doplnila. 

Ani Ivona si netrúfala povedať, na aké umiestnenia bude môcť pomýšľať.

„Tlak necítim. Pre mňa je dobrou správou, že sa predstavíme v Pekingu v takej silnej zostave – ôsmi biatlonisti,“ hovorila Ivona. Jej maximom v tejto sezóne je 16. miesto v stíhacích pretekoch v Anecy.

Streľba môže byť nevyspytateľná

Ako prekážkou pre biatlonistov sa zatiaľ ukazuje veterná strelnica. Ruský tréner Nikolaj Zagurskij opisoval, že fúka v poryvoch a jeho zverenkyniam sa stalo, že všetky, ktoré boli na strelnici rovnako minuli posledný výstrel, pretože v jednej chvíli prestal fúkať. 

„Môže to byť aj o šťastí. Niekomu fúkne viac, druhému vôbec. Uvidíme,“ vraví Ivona Fialková, ktorá má v tejto sezóne problémy práve so streľbou v stoji.

Solídnu streleckú formu v slovenskom tíme má nováčik Tomáš Sklenárik. „Trénovali sme počas sezóny vo veterných podmienkach, mal by som to mať natrénované. Uvidíme, či to zvládnem,“ vraví. 

Streľba je dvojnásobne dôležitá pri vytrvalostných súťažiach, v ktorých sa za minutý terč miesto trestného kola priráta k výslednému času jedna minúta. 

„To boli moje najsilnejšie preteky, ale vzhľadom na poveternostné podmienky to teraz bude ťažké. Môže to byť divoké. Takže možno mi v Pekingu viac vyjde šprint,“ vraví Paulína Fialková. 

Súťaže biatlonistov štartujú už deň po otváracom ceremoniáli v sobotu o 10.00 nášho času.

Prvou súťažou budú súťaže miešaných štafiet. Aj v nich už Slováci v minulosti prekvapili. Na olympiáde v Soči 2014 dobehli na výbornom šiestom mieste, po diskvalifikácii Nemecka sa posunuli o jednu priečku. 

V pondelok budú ženy súťažiť vo vytrvalostných pretekoch, muži idú vytrvalostné preteky o deň neskôr. 

Celkovo biatlonistov čaká v Pekingu 11 súťaží. Do stíhacích pretekov a do pretekov s hromadným štartom sa však musia slovenskí reprezentanti kvalifikovať. 

Slovensko budú v Pekingu v biatlone reprezentovať okrem sestier Fialkových - Henrieta Horvátová, Veronika Machyniaková. Medzi mužmi to budú Michal Šima, Tomáš Sklenárik, Matej Baloga a Šimon Bartko.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Ivona Fialková: Nebude to olympiáda, akú poznáme