Akú má Vlhová šancu na medailu a s kým hrajú hokejisti? (časté otázky o ZOH 2022)

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR)
Sportnet|1. feb 2022 o 18:00

Prečítajte si odpovede na časté otázky o zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu.

PEKING. Zimné olympijské hry 2022 sa konajú od 4. do 20. februára. Prvé súťaže sa však začínajú už o dva dni skôr.

V Pekingu sa predstaví 50 Slovákov, z ktorých presne polovicu tvoria hokejisti. Najväčšou slovenskou medailovou nádejou je Petra Vlhová.

Kedy štartuje a v akých disciplínach sa predstaví? S kým hrajú hokejisti a aký je formát turnaja?

Prečítajte si odpovede aj na tieto otázky o ZOH 2022 v Pekingu.

Kedy ide Petra Vlhová?

Slovenská lyžiarka bude štartovať v troch, možno štyroch disciplínach. Istý je jej štart v obrovskom slalome v pondelok 7. februára (1. kolo o 3.15, 2. kolo o 6.45), v slalome v stredu 9. februára (1. kolo o 3.15, 2. kolo o 6.45) a v alpskej kombinácii 17. februára (zjazd o 3.30, slalom o 7.00). Priamo v dejisku sa rozhodne, či pôjde aj super-G 11. februára o 4.00 a zatiaľ najmenej pravdepodobný je jej štart v zjazde 15. februára o 4.00.

Akú má Vlhová šancu na medailu?

Najväčšiu šancu má v slalome, kde má v tejto sezóne vynikajúcu formu. Vyhrala päť zo siedmich slalomov Svetového pohára a dvakrát bola druhá. Aj v obrovskom slalome pravidelne útočí na pódiové priečky, v posledných pretekoch pred ZOH bola v Kronplatzi druhá. V alpskej kombinácii bude tiež patriť k favoritkám, hoci na rozdiel od MS 2021, kde skončila druhá za Mikaelou Shiffrinovou, sa namiesto super-G ide ako prvá disciplína zjazd.

S kým hrajú na olympiáde hokejisti?

Súpermi slovenských hokejistov v C-skupine budú 10. februára o 9.40 Fíni, 11. februára o 9.40 Švédi a 13. februára o 5.40 Lotyši. Okrem týchto troch zápasov odohrajú v Pekingu ešte minimálne jeden. Víťazi skupín a najlepší tím na druhom mieste postúpia priamo do štvrťfinále, ostatné tímy hrajú kvalifikáciu o štvrťfinále.

Ako sa hrá hokejový turnaj?

Dvanásť tímov v mužskom hokejovom turnaji rozdelili do troch skupín po štyroch. Víťazi skupín a najlepší tím na druhom mieste postúpia priamo do štvrťfinále. Ostatné tímy vytvoria podľa umiestenia v skupine a získaných bodov rebríček od 5. po 12. miesto a stretnú sa v kvalifikácii o zvyšné štyri miestenky vo štvrťfinále (5. proti 12., 6. proti 11., 7. proti 10. a 8. proti 9.). Kritériá na pozíciu v rebríčku sú: 1. umiestnenie v skupine, 2. počet bodov, 3. gólový rozdiel, 4. vyšší počet strelených gólov.

Aký je v Pekingu časový posun?

V dejisku ZOH je v porovnaní so Slovenskom o osem hodín viac. Viacero súťaží sa preto uskutoční v noci alebo skoro ráno stredoeurópskeho času. Privstať si musia slovenskí fanúšikovia na preteky Petry Vlhovej aj na zápas hokejistov proti Lotyšom. Krátko popoludní nášho času sa budú hrať niektoré hokejové zápasy, uskutočnia sa súťaže v šortreku, súboje v curlingu a finále súťaží v krasokorčuľovaní.

Prečo sú ZOH 2022 v Číne?

Peking je prvé mesto na svete, ktoré bude hostiť po letných (2008) aj zimné hry. Vo voľbách v roku 2015 zdolala čínska metropola kazašské mesto Almaty len o štyri hlasy (44:40). Pôvodne sa črtalo v súboji o ZOH 2022 viac súperov. Nórsky olympijský a paralympijský výbor navrhol, aby na dejisko hier kandidovalo Oslo, ale myšlienka nenašla podporu medzi politickými elitami ani obyvateľmi.

Ukrajina v roku 2013 oznámila, že o hry sa bude uchádzať Ľvov, ale o rok to už neplatilo. Ani potenciálna kandidatúra Štokholmu nezískala vo Švédsku politickú podporu. A o zimnej olympiáde chvíľu snívalo aj Poľsko - mala sa konať v Krakove, Zakopanom a dokonca aj na Slovensku v Jasnej, kde mali byť zjazdárske disciplíny. V máji 2014 kandidatúru odmietli obyvatelia Krakova v referende.

Koľko stojí zimná olympiáda v Pekingu?

Cena za ZOH 2022 sa odhaduje v prepočte na 3,5 miliardy eur. Čínskym organizátorom sa podarilo stlačiť náklady vďaka už existujúcej infraštruktúre a viacerým športoviskám, ktoré vybudovali k OH 2008 v Pekingu. Tie stáli odhadom vyše 40 miliárd eur. Najdrahšie zimné olympijské hry organizovali v roku 2014 Rusi v Soči - stáli vyše 45 miliárd eur.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Akú má Vlhová šancu na medailu a s kým hrajú hokejisti? (časté otázky o ZOH 2022)