Olympiáda Peking 2022: Shiffrinová reaguje na Vlhovú, Tandrevoldová končí (minúta po minúte)

Viktória Čerňanská na ZOH v Pekingu 2022.
Viktória Čerňanská na ZOH v Pekingu 2022. (Autor: TASR)
Sportnet|13. feb 2022 o 23:00 (aktualizované 14. feb 2022 o 18:03)

Zimné olympijské hry minúta po minúte (live). Sledovali ste online zimnú olympiádu z dňa 10 (14.2.2022) v Pekingu 2022.


17:49 Japonské curlerky vyhrali aj prehrali

Japonské curlerky si vo svojom piatom vystúpení na olympijskom turnaji v Pekingu pripísali štvrté víťazstvo.

Obhajkyne bronzových medailí však nedokázali na výsledok 10:2 proti domácej Číne nadviazať v druhom pondelkovom zápase, ktorý prehrali 5:10 s Kórejskou republikou.

Na čele tabuľky sú naďalej Švajčiarky, stopercentnú bilanciu im však narušili držiteľky zlata z roku 2018. Švédky ich zdolali 6:5 po extra ende.


17:19 Súperkami Kanady bude USA

Štvrtýkrát za sebou sa vo finále olympijského turnaja žien predstavia hokejistky Kanady a USA. Oba zámorské tímy potvrdili úlohu favorita v pondelkových semifinálových dueloch.

Kanaďanky v prvom semifinále deklasovali Švajčiarsko 10:3. V druhom semifinále sa obhajkyne zlata Američanky triumfovali proti Fínsku 4:1.

Naposledy nebolo zámorské finále na ZOH 2006 v Turíne, kde v boji o zlato Kanada zdolala Švédsko. V Pekingu je finále na programe vo štvrtok o 5.10 SEČ.


17:06 Vedú nemeckí bobisti

Francesco Friedrich a Thorsten Margis si aj po druhej jazde udržali vedenie v súťaži dvojbobov na ZOH 2022 v Pekingu.

Olympijská súťaž dvojbobov mužov vyvrcholí utorkovými tretími a štvrtými jazdami (13.15/14.50 SEČ).


15:30 Odhalený prsník i priznanie k homosexualite

Obrázky jej odhaleného prsníka obleteli svet. Odrazu sa o tance na ľade zaujímali aj tí, ktorí v živote nevideli ani jednu jazdu.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron prišli na olympiáde v Pjongčangu o zlato pre bizarnú nehodu.

Prešli štyri roky a francúzsky tanečný pár konečne môže zabudnúť na nočnú moru.


15:00 Historický zápis rakúskeho skokana na lyžiach

Rakúski skokani na lyžiach triumfovali v tímovej súťaži. Získali v súhrne ôsmich skokov 942,7 bodu. Striebro vybojovali Slovinci s 934,4 b., tretí skončili Nemci so ziskom 922,9 b.

Zlatí medailisti nastúpili v zložení Stefan Kraft, Daniel Huber, Jan Hörl a Manuel Fettner. Rakúšania vystúpili na najvyšší stupienok po 12 rokoch. Fettner sa stal vo veku 36 rokov najstarším olympijským šampiónom v skokoch na lyžiach.


14:40 Ramsayho čaká najdôležitejší zápas

"Za štyri roky pri kormidle slovenskej reprezentácie čaká Craiga Ramseyho možno najdôležitejší zápas. Ak by sme v ňom neuspeli, s veľkou pravdepodobnosťou by sa jednalo o jeho rozlúčku na našej striedačke. 

Faktom je, že naša hra sa pod jeho vedením zlepšila. Nech je súper akejkoľvek kvality, dokážeme s ním držať krok, prestrieľať ho a v mnohých fázach zápasov dokonca byť lepším mužstvom. A to aj proti favoritom.

Olympijský turnaj nie je výnimkou. V prípade neúspechu by však celkové hodnotenie Ramsayho práce malo pachuť v podobe absencie aspoň jedného prenikavejšieho výsledku. Ako dobre vieme, hokej sa hrá na výsledky a nie na dojem."

Zápasu s Nemeckom sa vo svojom príklepe venuje Ondrej Rusnák.


14:20 Tesný triumf pre domácu Čínu

Čínska reprezentantka v akrobatickom lyžovaní Sü Meng-tchao získala zlatú medailu v skokoch.

Domáca pretekárka triumfovala v pondelňajšom finále so ziskom 108,61 b. pred Bieloruskou Hannou Huskovovou (107,95), bronz putuje do USA zásluhou Megan Nickovej (93,76).


14:00 Nórka Tandrevoldová už súťažiť nebude

Nórska biatlonistka Ingrid Landmark Tandrevoldová po kolapse v závere nedeľných stíhacích pretekov už nebude štartovať na ZOH v Pekingu a čo najskôr odletí domov.

Dvadsaťpäťročná Nórka, ktorá má problémy so srdcom a počas pretekov už raz skolabovala, bojovala v nedeľu o medaily.

Po záverečnej streľbe mierila za bronzovou, no na poslednom okruhu jej úplne odišli sily a do cieľa ledva dokrívala. Nakoniec skončila až na 14. mieste, pričom ju na cieľovej rovinke predbehla aj Slovenka Paulína Fialková.


13:30 Kanaďanky neporušili tradíciu

Hokejistky Kanady nechýbali v žiadnom z doterajších olympijských finále. Výnimkou nebudú ani ZOH 2022 v Pekingu. Kanaďanky v semifinále prevalcovali Švajčiarsko 10:3.

"Dali sme súperkám päťgólový náskok a bolo vybavené. Kanaďanky boli potom ako žraloky, keď zacítia krv," komentoval švajčiarsky tréner Colin Muller, ktorý je rodák z kanadského Toronta.


13:15 Slafkovský očaril aj Šatana

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský sa zaradil medzi najžiarivejšie osobnosti turnaja. Spoločne so Švédom Wallmarkom vedie tabuľku strelcov so štyrmi presnými zásahmi.

"Užívam si jeho hru. Tento chlapec je ešte o dva roky mladší ako ja pri debute na mojej prvej olympiáde. Nastal jeho čas, aby ukázal, že môže byť strelcom," uviedol prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Miroslav Šatan, historicky najlepší strelec slovenskej reprezentácie.


12:30 Shiffrinová chápe rozhodnutie Vlhovej

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová chápe rozhodnutie svojej rivalky Petry Vlhovej neštartovať v ďalších disciplínach na ZOH 2022.

"Ona a jej tím sú múdri, pretože ďalší cieľ v sezóne je veľký glóbus a ja som pritom stále tu, stále ´makám´ na mojej olympiáde. Ona si zatiaľ oddýchne a potrénuje. Spravila múdre rozhodnutie po tom, ako si na olympiáde splnila svoj cieľ," povedala Shiffrinová.


12:00 Riiber môže po izolácii súťažiť

Nórsky reprezentant v severskej kombinácii Jarl Magnus Riiber mal aj druhý negatívny test na koronavírus. Po jedenástich dňoch tak mohol opustiť izoláciu.

Nór nemohol nastúpiť na preteky na strednom mostíku, no mohol by ešte stihnúť v Číne dve súťaže združenárov. V utorok sú na programe preteky na veľkom mostíku a vo štvrtok tímová súťaž.

Riiber v uplynulých rokoch dominoval v severskej kombinácii, v troch predchádzajúcich sezónach získal veľký krištáľový glóbus. V prebiehajúcej sezóne mu patrí aj vinou zranenia druhé miesto.


11:40 Švédi sú naďalej stopercentní

Švédski curleri si udržujú naďalej stopercentnú bilanciu. V pondelok zvíťazili nad tímom Ruského olympijského výboru (ROC) 7:5 a vedú tabuľku so šiestimi výhrami zo šiestich zápasov. Švédi so skipom Niklasom Edinom obhajujú striebro z Pjongčangu.

Na druhom mieste sa držia Briti, ktorí zdolali Švajčiarsko 6:5. Obhajcovia titulu Američania mali v pondelok voľno a spoločne s ROC a Švajčiarmi figurujú s bilanciou tri víťazstvá a tri prehry na štvrtej pozícii. Do semifinále postúpia štyri najlepšie tímy po základnej časti.


11:30 Arbitrážny súd vysvetlil svoj verdikt

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová môže pokračovať v súťažení na ZOH 2022.

"Zákaz štartu na hrách by mohol viesť k nenapraviteľnej škode a k porušeniu základných princípov spravodlivosti a rovnosti voči športovkyni, ktorá priamo v Pekingu nemala pozitívny dopingový nález. Valijevová je aj naďalej subjektom disciplinárneho konania," píše sa vo vyhlásení Športovo-arbitrážneho súdu CAS.

Verdikt uvítala výprava Ruského olympijského výboru. Naopak, predstaviteľov výpravy USA rozladilo.


10:40 Poradie na štarte v zjazde žien je známe

Obhajkyňa olympijského zlata v zjazde žien Talianka Sofia Goggiová, ktorú v uplynulom období trápili zdravotné problémy, sa na trať vydá ako trinásta v poradí. Tesne pred ňou pôjde Mikaela Shiffrinová, ktorá sa pokúsi vylepšiť nevydarený dojem z tejto olympiády.

Češka Ester Ledecká má štartové číslo päť. Až ako devätnásta v poradí pôjde ďalšia z favoritiek Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, ktorá v Pekingu získala už dve medaily.

Zjazd je na programe v utorok 15. februára o 4.00 h.


10:05 Každá sekunda bola takmer perfektná

"Toto sú spomienky, na ktoré nikdy nezabudneme. Ešte nikdy v živote sme neboli v takomto strese. Ale zažívame najlepšie momenty v kariére po programe, v ktorom sme neurobili takmer žiadne chyby. Každá sekunda jazdy bola takmer perfektná," priznal francúzsky krasokorčuliar Guillaume Cizeron, ktorý spolu s Gabriellou Papadakisovou získal zlatú medailu v súťaži tanečných párov.


9:45 Kvalifikáciu Big Air ovládol Kanaďan

Kanadský snoubordista Max Parrot predviedol najlepší výkon v kvalifikácii disciplíny Big Air. V súčte troch jázd dostal 164,75 bodu.

Druhý skončil Japonec Takeru Ocuka (160) a tretí Američan Redmond Gerard (158,75). Do finále sa kvalifikovalo 12 najlepších pretekárov.

Finálové jazdy sa v bývalom priemyselnom parku Šou-kang v štvrti Š'-ťing-šan začnú v utorok o 6.00 SEČ.

Max Parrot počas kvalifikácie Big Air.
Max Parrot počas kvalifikácie Big Air. (Autor: TASR/AP)

9:00 Nemci očakávajú intenzívny duel

Nemeckí hokejisti nastúpia na utorkový kvalifikačný zápas o postup do štvrťfinále proti Slovensku aj so skúseným Marcom Nowakom.

Tridsaťjedenročný obranca sa zranil v úvodnom dueli s Kanadou (1:5) a ďalšie dve stretnutia v A-skupine vynechal.

V pondelok však opäť s mužstvom trénoval a na zápas play off bude trénerovi Tonimu Söderholmovi k dispozícii. Ten očakáva proti Slovensku "veľmi intenzívny súboj".


8:45 Hokejisti mali tréning

Slovenskí hokejisti si na druhý deň po víťazstve nad Lotyšskom dopriali len ľahší tréning, aby si udržali kontakt s ľadom a načerpali sily pred rozhodujúcim utorňajším zápasom na ZOH v Pekingu.

"Dnešný tréning bol o tom, aby chalani trošku vykorčuľovali ten včerajší zápas, pretože sme čakali v podstate do polnoci, aby sme sa dozvedeli súpera.

Navyše, tým, že zajtra hráme už o dvanástej, tak dnes sme chceli byť na ľade čo najkratšie," povedal po tréningu asistent trénera Ján Pardavý.


8:28 Medlová bolesť nevnímala

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová mala napriek zraneniu kolena na dosah postup do finále disciplíny Big Air na zimnej olympiáde v Pekingu.

Na mostíku v bývalom priemyselnom parku mesta potrebovala zvládnuť záverečný skok, no spadla a so súťažou sa rozlúčila nepostupovou 16. priečkou.

"Nepodarilo sa mi dokončiť ten posledný trik, keby som ho zvládla čisto, tak by som bola vo finále. Teraz ma to dosť mrzí, ale taký je šport," povedala v cieli.

Po pretekoch sa zamyslela aj nad tým, či nemala zvoliť iné poradie skokov: "Možno keby som zvolila inú taktiku a namiesto toho druhého skoku idem rovno to double backside rodeo, tak by som na tento skok mala dva pokusy. Takto som mal iba jeden a nevyšlo to."


8:09 Tréning zjazdárok ovládla Hählenová

Švajčiarska lyžiarka Joana Hählenová dosiahla najlepší čas v treťom meranom tréningu na zjazd žien.

Druhá Kira Weidleová z Nemecka zaostala o 23 stotín sekundy, tretia bola Nórka Ragnhild Mowinckelová (+0,59 s).

Obhajkyňa zlata Talianka Sofia Goggiová, ktorá plánuje štartovať v zjazde napriek zraneniu kolena z januárových pretekov SP v Cortine d´Ampezzo, skončila v treťom tréningu na 4. mieste s mankom 0,61 s.

Mikaela Shiffrinová dokončila tréning so 17. najrýchlejším časom a stratou 1,40 s na víťazku.

Sofia Goggiová.
Sofia Goggiová. (Autor: TASR/AP)

8:02 Nik nemal pozitívny test

V dejisku ZOH 2022 v Pekingu nepribudol žiadny potvrdený prípad nákazy koronavírusom. Organizátori hier vykonali zatiaľ 69.872 PCR testov, pričom ich pozitivita má klesajúci trend. Celkový počet nakazených od 23. januára zostal po nedeli na čísle 432, informovala agentúra AFP.


7:45 Kanaďanky postúpili do finále

Hokejistky Kanady sa stali prvými finalistkami olympijského turnaja v Pekingu. Strieborné medailistky zo ZOH 2018 v Pjongčangu nedali v pondelkovom semifinále šancu Švajčiarkam, ktoré deklasovali 10:3.

Vo finále sa stretnú s víťazkami druhého semifinále, v ktorom o 14.10 SEČ nastúpia obhajkyne titulu Američanky proti Fínsku.


7:06 Valijevová môže v Pekingu súťažiť, rozhodol CAS

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová môže po oslobodzujúcom verdikte Športového arbitrážneho súdu (CAS) štartovať v súťaži sólistiek na ZOH v Pekingu.

Informovala o tom agentúra AP. CAS v pondelok rozhodol, že 15-ročná zlatá medailistka z tímovej súťaže sa neprevinila voči antidopingovým pravidlám.

Ženská súťaž sa začne utorkovým krátkym programom, Valijevová bude v akcii so štartovým číslom 26.


7:04 Čerňanskú podporila Vlhová

Viktória Čerňanská si na svoju pondelňajšiu tretiu a štvrtú jazdu nechala podpísať tretry.

V Jen-čchingu ju v pondelok prišla povzbudiť aj Petra Vlhová, slovenská lyžiarka je pre Čerňanskú športový vzor.

"Táto olympiáda je výnimočná pre mňa v tom, že je moja prvá. Ale budem na ňu veľmi dobre spomínať, pretože som bola v dedine s mojím najväčším športovým vzorom Petrou Vlhovou. Veľa sme sa rozprávali.

Bola ma pozrieť aj na pretekoch a dala som si od nej podpísať tretry, aby som bola rýchla ako ona. Teda možno niekedy," uviedla Čerňanská.


6:19 Estónka Sildaruová vyhrala kvalifikáciu slopestyle

Kvalifikáciu slopestyle akrobatických lyžiarok na ZOH 2022 v Pekingu vyhrala Estónka Kelly Sildaruová (86,15) pred Nórkou Johanne Killiovou (86,00).

Domáca Číňanka Eileen Gu postúpila do finále z tretieho miesta, zlatá medailistka z Big Air dostala za svoj výkon známku 79,38.

Kvalifikáciu preložili organizátori z nedele na pondelok. Dôvodom boli zlé poveternostné podmienky, ktoré vládli v Genting Snow Parku. Prvé z dvoch kôl nedeľnej kvalifikácie sa malo začať o 3.00 SEČ, neskôr štart presunuli na 5.00 SEČ.

Počasie sa však ani po dvoch hodinách čakania neumúdrilo, sneh, silný vietor a zlá viditeľnosť neumožnili organizátorom pustiť akrobatické lyžiarky na trať.


5:51 Papadakisová a Cizeron zlatí v novom svetovom maxime

Francúzski krasokorčuliari Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron získali zlaté medaily v súťaži tanečných párov na ZOH 2022 v Pekingu v novom svetovom rekorde 226,98 bodu.

Striebro si vybojovali reprezentanti Ruského olympijského výboru Viktoria Sinicinová a Nikita Kacalapov, bronz Američania Madison Hubbellová a Zachary Donohue.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.
Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. (Autor: TASR/AP)

5:49 Čerňanská bola spokojná

"Myslím si, že môžem byť spokojná. Včerajšie jazdy som išla najlepšie, vzhľadom na to, že som tu predtým mala len 10 tréningových jázd.

Mrzí ma, že som neudržala 15. priečku, ktorú som si vyjazdila po dvoch jazdách, ale boli tu skúsenejšie pretekárky. Napriek tomu si myslím, že som sa nestratila," povedala pre TASR.


5:29 Medlová do finále nepostúpila

Slovenská snoubordistka Klaudia Medlová sa neprebojovala do finále Big Air na ZOH v Pekingu. V pondelkovej kvalifikácii obsadila 16. priečku, od postupu ju delilo 14,25 bodu.

12-členné finále je na programe v noci na utorok o 2.30 SEČ. Najlepší výkon v kvalifikácii predviedla Novozélanďanka Zoi Sadowská Synnottová, zlatá medailistka zo slopestyle triumfovala so ziskom 176,50 bodu. Za ňou sa umiestnila dvojica Japoniek Kokomo Muraseová (171,00) a Reira Iwabučiová (158,50).


5:00 Čerňanská skončila na 17. mieste

Slovenská reprezentantka v disciplíne monoboby Viktória Čerňanská obsadila 17. miesto. Zvíťazila Američanka Kaillie Humphriesová. Na šampiónku stratila Slovenka 5,98 sekundy.


4:50 Japonky v curlingu zdolali domáce Číňanky

Japonské curlerky si vo svojom piatom vystúpení na olympijskom turnaji v Pekingu pripísali štvrté víťazstvo.

Obhajkyne bronzových medailí zdolali v pondelkovom zápase základnej časti domáce Číňanky 10:2 a upevnili si druhú priečku v tabuľke za Švajčiarkami.

Tie sú na čele so stopercentnou bilanciou 5-0. O 13.05 SEČ nastúpia proti Švédkam, zlatým medailistkám zo ZOH 2018 v Pjongčangu.

Na olympijskom turnaji žien štartuje v základnej časti desať družstiev, postup do semifinále si vybojujú najlepšie štyri tímy.


3:30 Čerňanaská si pohoršila

Slovenská bobistka Viktória Čerňanská klesla po troch jazdách v súťaži ženských monobobov na ZOH 2022 v Pekingu na 17. priečku.

V porovnaní s umiestnením po druhej jazde si pohoršila o dve miesta, jej manko na americkú líderku Kaillie Humphriesovú narástlo na 4,81 sekundy.


0:00 Olympiáda už bude bez Vlhovej

Zimné olympijské hry už budú pokračovať bez slovenskej hviezdy Petry Vlhovej. Zlatá medailistka zo slalomu sa odhlásila z alpskej kombinácie pre psychickú i fyzickú únavu.

"Získali sme zlatú medailu v slalome, tak ich nemôžem hodnotiť inak, ako vynikajúco. V obrovskom slalome sme sa trápili, ale slalom nám vyšiel po veľkej dráme. Bola to skvelá robota celého tímu a najmä Petrina," hodnotil pekinské výsledky v rozhovore pre Sportnet Boris Vlha.

"Zabaliť súťaženie na olympijských hrách je sebecké rozhodnutie. Kto chce Vlhovú za to kritizovať, má na to právo," píše v komentári redaktor Stanislav Benčat.


23:30 Švajčiarky o historické finále

V programe desiateho olympijského dňa nechýba krasokorčuľovanie, snoubording, akrobatické lyžovanie, curling, ale aj semifinále ženského olympijského turnaja v hokeji.

Američanky a Kanaďanky sa budú v Pekingu snažiť o reprízu finále z olympiády v Pjongčangu. Reprezentantky USA vyzvú obhajkyne bronzu z Fínska, kanadské hokejistky vyzvú Švajčiarsko, ktoré ešte na žiadnom turnaji v histórii nehralo finále.


23:00 V akcii budú dve Slovenky

Valentínsky deň si na olympiáde spestria dve slovenské reprezentantky.

Bobistka Viktória Čerňanská pokračuje ďalšími dvomi jazdami v monoboboch, po tých nedeľňajších figuruje na 15. mieste z dvadsiatky reprezentantiek. Po zranení sa v kvalifikácii disciplíny Big Air predstaví snoubordistka Klaudia Medlová.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Olympiáda Peking 2022: Shiffrinová reaguje na Vlhovú, Tandrevoldová končí (minúta po minúte)