V Pjongčangu sa jej rozopli šaty, zažili nočnú moru. V Pekingu zvíťazili s prehľadom

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.
Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|14. feb 2022 o 15:31

Tance ovládol pár Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron.

BRATISLAVA, PEKING. Obrázky jej odhaleného prsníka obleteli svet. Odrazu sa o tance na ľade zaujímali aj tí, ktorí v živote nevideli ani jednu jazdu.

Gabriella Papadakisová a Guillaume Cizeron prišli na olympiáde v Pjongčangu o zlato pre bizarnú nehodu.

Prešli štyri roky a francúzsky tanečný pár konečne môže zabudnúť na nočnú moru, ktorú zažil v Južnej Kórei. Papadakisová a Cizeron získali na ZOH v Pekingu zaslúženú zlatú medailu.

Rýchla cesta na vrchol

Boli jednoznačnými favoritmi a triumfovali s prehľadom. Doplnili tak do medailovej zbierky najcennejší kov.

Ich celkové skóre ako aj skóre za rytmický tanec je nový svetový rekord. Počas svojej úchvatnej kariéry zlepšili Francúzi svetový rekord až 29-krát.

Svoju jedinečnosť ukázali už v prvých rokoch na medzinárodnej scéne. Tance na ľade sú disciplínou, kde sa pretekári posúvajú po pomyselnom rebríčku veľmi pomaly. Často trvá roky, kým sa dvojica prepracuje z prvej desiatky na pódium.

Papadakisová a Cizeron debutovali v sezóne 2013/2014 s 15. miestom na majstrovstvách Európy a 13. miestom na majstrovstvách sveta.

V nasledujúcom ročníku oba vrcholné podujatia vyhrali. Odvtedy prakticky iba vyhrávajú – sú päťnásobnými európskymi šampiónmi a štvornásobnými majstrami sveta.

Prehrali iba na MS 2017 v Helsinkách, na ME 2020 v Grazi – a na spomínanej olympiáde v Pjongčangu.

Rozopnuté šaty

Vtedy to bol veľký súboj s legendárnou kanadskou dvojicou Tessa Virtueová a Scott Moir. Na súťažný ľad sa vrátili len pred olympiádou.

Na olympiáde si rozhodujúci náskok vypracovali v rytmickom tanci, kde výkon Francúzov poznamenala banálna, bizarná nehoda hneď v úvode jazdy.

Pri jednom z prvých pohybov sa rozopli šaty Papadakisovej za krkom. Chvíľu sa ešte látka držala na mieste, ale bolo len otázkou času, kedy spadne a odhalí ľavý prsník tanečníčky.

„Ihneď sme si obaja všimli, že sa šaty rozopli. Pomyslela som si: Musíš ísť ďalej. A už som sa iba modlila,“ spomínala na nepríjemný moment s odstupom času Papadakisová.

Jazdu dokončili so cťou, no od optimálneho výkonu to bolo ďaleko. Papadakisová odchádzala z ľadu v slzách a na tlačovej konferencii opakovala, že to je jej najhoršia nočná mora.

Pri ďalšej prehre, na majstrovstvách Európy v Grazi nebola zdevastovaná. Francúzov vtedy zdolala ruská dvojica Viktoria Sinicinová, Nikita Kacalapov o 0,14 bodu.

Papadakisová pri vyhlásení výsledkov sa automaticky postavila na najvyšší stupienok pódia. „Sila zvyku,“ smiala sa v zákulisí.

Fotka s priateľom

V Pekingu im ten najvyšší stupienok právom patrí. Zaujali už v prvej časti súťaže. Témou rytmických tancov sú v tejto sezóne pouličné či „mestské“ tance. Francúzi si vybrali štýl waacking, ktorý je v súčasnosti populárny na sociálnej platforme TikTok, no zrodil sa v sedemdesiatych rokoch v LGBT kluboch v Los Angeles.

„Predtým sme o tomto štýle ani nepočuli. Trvalo mesiace, kým sme sa to naučili,“ priznal Guillaume Cizeron pre portál Franceinfo.

Cizeron je gej, o čom otvorene prehovoril v lete 2020, keď na sociálnej sieti zdieľal fotku so svojím priateľom.

„Heterosexuáli nerobia coming out, takže som trochu váhal pred uverejnením tej fotky. Nezvyknem takto odhaľovať intímne veci. Potom som si však povedal: čo môžem stratiť?“, uviedol francúzsky športovec.

V súčasnosti je v krasokorčuliarskom svete niekoľko pretekárov, ktorí otvorene hovoria o svojej odlišnej sexuálnej orientácii, ale aj tento šport má sklony k predsudkom.

Ruský rozhodca a tréner Alexander Vedenin v jednom rozhovore tvrdil, že francúzsky pár mu príde ako „chladný“, lebo Cizeron „nemá tradičnú orientáciu“.

Podľa neho však ruské duo Sinicinová a Kacalapov „vie vyjadriť aj ozajstnú lásku a to im môže priniesť víťazstvo“.

Dokonalosť na ľade

Finále tancov na ľade v Pekingu sa uskutočnilo 14. februára, v deň svätého Valentína, no nevyhnutnou ingredienciou víťazstva nie je „ozajstná láska“, ale bezchybná technika, čisté hrany, náročné prvky, dokonalý súlad a výborná interpretácia.

Práve to zdobilo Francúzov aj na olympiáde. Za svoju voľnú jazdu dostali v druhej známke, za takzvané komponenty, kde deväť rozhodcov hodnotí päť kritérií, celkovo 26 perfektných desiatok.

„Nikdy v živote sme neboli takí nervózni, ale na ľade sme mali pocit, že všetko je perfektné,“ uviedol Cizeron.

Rusi športovo uznali, že ich súperi boli lepší. „Samozrejme, mali sme tie najvyššie ambície, ale zrodil sa férový výsledok. Pre nás to bola najlepšia voľná jazda v sezóne, takže sme spokojní,“ povedal Nikita Kacalapov.

Tretie miesto patrí Američanom Madison Hubbellovej a Zacharymu Donohuemu. Tí mimochodom svojho času tvorili pár aj v súkromnom živote, ale v súčasnosti sú partnermi iba na ľade.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»V Pjongčangu sa jej rozopli šaty, zažili nočnú moru. V Pekingu zvíťazili s prehľadom