V cieli skolabovala. Nórka Tandrevoldová už v Pekingu súťažiť nebude

Paulína Fialková (vľavo) predbieha zdravotne indisponovanú Nórku Tandrevoldovú (vpravo).
Paulína Fialková (vľavo) predbieha zdravotne indisponovanú Nórku Tandrevoldovú (vpravo). (Autor: TASR)
TASR|14. feb 2022 o 14:27

Moje zdravie je dôležitejšie, poznamenala.

ČANG-ŤIA-KCHOU. Nórska biatlonistka Ingrid Landmark Tandrevoldová po kolapse v závere nedeľných stíhacích pretekov už nebude štartovať na ZOH v Pekingu 2022 a čo najskôr odletí domov.

Dvadsaťpäťročná Nórka, ktorá má problémy so srdcom a počas pretekov už raz skolabovala, bojovala v nedeľu o medaily.

Po záverečnej streľbe mierila za bronzovou, no na poslednom okruhu jej úplne odišli sily a do cieľa ledva dokrívala. Nakoniec skončila až na 14. mieste, pričom ju na cieľovej rovinke predbehla aj Slovenka Paulína Fialková.

Tandrevoldová po prechode cieľom skolabovala a ihneď k nej pribehli ďalšie biatlonistky i zdravotníci. Lekár nórskeho tímu Lars Kolsrud ešte v nedeľu večer uviedol, že bola celý čas pri vedomí a má sa dobre.

Do ďalších pretekov na olympijských hrách však už nezasiahne a čo najskôr sa presunie späť do rodnej krajiny.

"Mala som jeden z najlepších dní a zrazu bol jeden z najhorších. Myslím si, že som v tejto nadmorskej výške a v takých ťažkých pretekoch proste prekročila svoje limity.

No keďže som mala v minulosti problémy so srdcom, musíme byť opatrní a musíme to ďalej vyšetriť. Nedovolia mi viac súťažiť na týchto olympijských hrách, takže odídem domov do Nórska," povedala novinárom v dejisku hier.

Tandrevoldová zažila podobný problém aj vlani v januári, keď musela odstúpiť v závere šprintu Svetového pohára v Oberhofe. Následne oznámila, že trpí poruchou srdcového rytmu.

Kolsrud doplnil, že jej neúčasť v ďalších pretekoch bolo lekárske rozhodnutie: "Chceme ju dostať domov, poriadne vyšetriť a uvidíme, s čím vieme pomôcť, aby sa to už viac nestalo."

Tandrevoldová mala štartovať v stredajšej štafete na 4x6 km, v ktorej patria Nórky k hlavným kandidátkam na zlato.

"Nič nechcem viac, ako štartovať s babami a s najlepším tímom. No moje zdravie je dôležitejšie. Dúfam, že ma čaká ešte veľa rokov pri tomto športe," dodala.

Trojnásobnú majsterku sveta v štafetových pretekoch v stredu nahradí Karoline Knottenová, ktorá zabojuje o zlato s už trojnásobnou olympijskou šampiónkou z Pekingu Marte Olsbuovou Röiselandovou, Tiril Eckhoffovou a Idou Lienovou.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»V cieli skolabovala. Nórka Tandrevoldová už v Pekingu súťažiť nebude