Čerňanská stratila takmer šesť sekúnd, víťazka nedávno menila občianstvo

Viktória Čerňanská.
Viktória Čerňanská. (Autor: TASR)
TASR|14. feb 2022 o 03:30 (aktualizované 14. feb 2022 o 06:58)

Zlato aj striebro získali reprezentantky USA.

Boby na ZOH v Pekingu 2022

PEKING. Americká bobistka Kaillie Humphriesová získala na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v ženskej súťaži monobobov.

V súčte časov štyroch jázd triumfovala s obrovským náskokom 1,54 sekundy pred krajankou Elanou Meyersovou Taylorovou, bronz si vybojovala Kanaďanka Christine de Bruinová (+1,76 s).

Slovenská reprezentantka Viktória Čerňanská obsadila 17. priečku (+5,98 s).

Čerňanská sa po prílete do Číny musela vyrovnať s absenciou trénera a bývalého olympionika Milana Jagnešáka, šéf Slovenského zväzu bobistov strávil pre nejasný výsledok PCR testov osem dní v pekinskej izolácii.

Nemohol tak pomôcť Čerňanskej počas prvých dní na ZOH. Devätnásťročná Slovenka figurovala po polovici súťaže v ľadovom tobogane v Jen-čchingu na 15. priečke, po pondelkovej tretej jazde si pohoršila o dve miesta.

Majsterka sveta do 23 rokov si už v záverečnej jazde svoje umiestnenie nevylepšila a v 20-člennom štartovom poli obsadila 17. priečku.

Humphriesová triumfovala na ZOH v Pekingu krátko po tom, ako jej začiatkom decembra udelili americké občianstvo.

Dvojnásobná majsterka sveta a držiteľka dvoch zlatých olympijských medailí v dvojboboch vynechala po hrách v kórejskom Pjongčangu celú nasledujúcu sezónu.

Dôvodom bolo údajné obťažovanie a zlý prístup kanadského tímu, po tejto kauze už viac nechcela reprezentovať svoju rodnú krajinu. Humphriesová je tiež celková trojnásobná víťazka seriálu Svetového pohára a držiteľka bronzu zo ZOH 2018.

"Táto medaila bude mať v mojom srdci špeciálne miesto. Je moja prvá, ktorú som získala vo farbách USA," citovala Humphriesovú agentúra AFP.

Slovenská pretekárka bola spokojná. "Myslím si, že môžem byť spokojná. Včerajšie jazdy som išla najlepšie, vzhľadom na to, že som tu predtým mala len 10 tréningových jázd.

Mrzí ma, že som neudržala 15. priečku, ktorú som si vyjazdila po dvoch jazdách, ale boli tu skúsenejšie pretekárky. Napriek tomu si myslím, že som sa nestratila," povedala pre TASR.

Devätnásťročná bobistka verí, že jej skúsenosti, ktoré nabrala v Jen-čchingu, pomôžu odraziť sa do ďalšej kariéry: "Bola som tu najmladšia. A už to, že som sa sem dostala je úspech. Mám motiváciu pre ďalšiu sezónu a pre ďalšie olympijské hry."

Čerňanskú motivoval pred finále aj tréner Milan Jagnešák, prízvukoval jej hlavne to, aby sa nenechala ničím ovplyvniť. "Povedal mi, nech si to užijem a nech na seba nevyvíjam tlak. Cieľ bol, aby som zopakovala nedeľňajšie jazdy," uzavrela Čerňanská pre TASR.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Boby»Čerňanská stratila takmer šesť sekúnd, víťazka nedávno menila občianstvo