Olympiáda Peking 2022: Hokejový turnaj ovládlo Fínsko (minúta po minúte)

Hokejisti Fínska sa tešia po zisku zlatých medailí na ZOH 2022 v Pekingu.
Hokejisti Fínska sa tešia po zisku zlatých medailí na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|19. feb 2022 o 23:00 (aktualizované 20. feb 2022 o 15:00)

Zimné olympijské hry minúta po minúte (live). Sledovali ste s nami online zimnú olympiádu z dňa 16 (20.2.2022) v Pekingu 2022.

14:43 Olympijské hry v Pekingu oficiálne ukončili

Záverečný ceremoniál ZOH 2022 je na konci. Program ukončil veľký ohňostroj.

ONLINE prenos zo záverečného ceremoniálu ste mohli sledovať s nami.

Záverečný ceremoniál ukončil ZOH 2022 v Pekingu.
Záverečný ceremoniál ukončil ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

14:28 Šéf slovenskej výpravy Buček bol sklamaný

Z pohľadu úspechov slovenských športovcov na ZOH v Pekingu sa vyníma zlato lyžiarky Petry Vlhovej zo slalomu a púť hokejistov olympijským turnajom.

Vedúci slovenskej výpravy na hrách a zároveň športový riaditeľ Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Roman Buček však nebol spokojný s ostatnými výsledkami a priznal, že je sklamaný.

"Považujeme to za slabšie výsledky od jednotlivých športových výprav. Na týchto hrách pribudli do programu nové disciplíny, zo Slovákov sa do nich nikomu nepodarilo kvalifikovať okrem Viktórie Čerňanskej, ktorá štartovala v monoboboch," uviedol.


14:05 Usporiadateľskú štafetu preberá Taliansko

Prebieha talianska časť záverečného ceremoniálu. Zimné olympijské hry v roku 2026 totiž zorganizujú talianske mestá Miláno a Cortina d'Ampezzo.

ONLINE prenos zo záverečného ceremoniálu sledujte s nami.


13:55 Odovzdali posledné medaily

V rámci záverečného ceremoniálu odovzdali posledné dve sady medailí. Ocenili bežcov na lyžiach. Medzi ženami získala zlato Nórka Therese Johaugová, v mužských pretekoch vyhral Rus Alexandr Bolšunov.

ONLINE prenos zo záverečného ceremoniálu sledujte s nami.

Therese Johaugová so zlatou medailou počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu.
Therese Johaugová so zlatou medailou počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

13:45 Ramsay: Podobný tím som ešte nevidel

"Síce sme trikrát prehrali, ale tie duely sme chceli vyhrať. Som dosť dlho pri hokeji, ale podobný tím som ešte nevidel. Každý jeden zápas chcel položiť život za víťazstvo," povedal tréner Slovenska Craig Ramsay.

"Bol pre mňa zážitok vidieť túto skupinu hráčov, ako sa dala dokopy a následne ťahala za jeden povraz. Bola si oddaná, zomknutá. Nie som síce už hráč, ale vidieť ich a cítiť, ako sa podporujú, bolo veľmi vzrušujúce," dodal.


13:25 Slovenská výprava prišla na štadión

Na štadióne je už aj slovenská výprava. Vlajkonosičom bol hokejista Peter Cehlárik.

ONLINE prenos zo záverečného ceremoniálu sledujte s nami.

Slovenská výprava počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenská výprava počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

13:10 Slovenskú vlajku nesie Cehlárik

Hokejista Peter Cehlárik nesie slovenskú vlajku na záverečnom ceremoniáli. Vlajkonosiči všetkých krajín prišli na štadión naraz. Nasledujú ich ostatní členovia výprav.

ONLINE prenos sledujte s nami.

Vlajkonosiči počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu.
Vlajkonosiči počas záverečného ceremoniálu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

13:00 Začína sa záverečný ceremoniál

Olympiáda v Pekingu sa končí. Na programe je už iba otvárací ceremoniál. ONLINE prenos sledujte s nami.


12:38 Nagy: Slováci mali na to, aby išli do finále

"Mali na to, aby išli do finále. Zaslúžili si to. Obetovali sa pre tím, v každom jednom zápase išli na maximum. Spočiatku to nevyzeralo ideálne.

Pred olympiádou dlhšie nehrali spolu, viacerí sa trápili s covidom, nie vždy trénovali kompletní a nejaký čas sa hľadalo správne zloženie formácií.

Postupne si perfektne porozumeli. Keď zdolali vo štvrťfinále USA, tak som si naozaj myslel, že pôjdu do finále," zhodnotil účinkovanie Slovenska v Pekingu Ladislav Nagy.


12:00 Záverečný ceremoniál sa začne o hodinu

Záverečný ceremoniál olympiády v Pekingu sa začne o 13.00 h. ONLINE prenos sledujte s nami.


11:30 Šatan: Verím, že Slafkovský bude mať skvelú kariéru v NHL

Miroslav Šatan o Jurajovi Slafkovskom: "Držím mu palce. To, čo ja vtedy, urobil teraz ešte pred draftom, čo mu veľmi pomôže. Verím, že bude mať skvelú kariéru v NHL. Ja som na ZOH išiel už po drafte, ale paralel je tam veľa. Tiež sme išli na olympiádu z kvalifikácie a tiež som bol najmladší hráč," uzavrel Šatan pre TASR.


10:50 Hrivík: Ramsay nám ukázal novú cestu

"Craig Ramsay? Prišiel a ukázal nám novú cestu, ktorú veľa hráčov nepoznalo, alebo ju až tak nechceli nasledovať. Spravil toho veľa a sme mu za to veľmi vďační," dodal kapitán bronzového tímu Marek Hrivík.

Pozrite si, čo vravia slovenskí hokejisti o kanadskom trénerovi po veľkom úspechu.


10:20 Rusi vo finále skolabovali, píšu Fíni

"Dámy a páni, teraz to už môžete povedať nahlas: Fínsko je olympijským hokejovým šampiónom. Levi oslavujú olympijské zlato. Rusi vo finále skolabovali. Zlatý vlak levov dorazil do cieľovej stanice. Teraz poďme na párty!" píše fínsky Helsingin Sanomat.

Pozrite si aj ďalšie reakcie médií na triumf Fínov na olympijskom turnaji.


10:00 Shiffrinová čelí posmechu a kritike

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová si na ZOH 2022 nevybojovala žiadnu medailu. Neuspela ani v tímovej súťaži, v ktorej skončilo USA na 4. mieste.

Shiffrinová po neúspechu v Pekingu čelí posmechu a kritike.

"Niekedy sú ľudia takí zlomyseľní, že nemáte chuť ani existovať. Verím, že ich nestretnem tvárou v tvárou. Som si však istá, že keby sa to stalo, tak by také veci nehovorili. To si môžu dovoliť iba na internete," uviedla.

Mikaela Shiffrinová na ZOH 2022 v Pekingu.
Mikaela Shiffrinová na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

9:25 Reakcia fínskeho trénera Jukku Jalonena

"Veľká vec pre fínsky hokej. Úplnú hodnotu tohto úspechu zrejme doceníme až neskôr. V tíme bolo množstvo lídrov, okrem tých s písmenkami na hrudi aj ďalší hráči, ktorí išli mužstvu príkladom. V tom tkvie naša sila už dlhé roky.

Bol to zároveň dôvod, prečo sme dnes boli na ľade jednoznačne lepším tímom a zaslúžene sme vyhrali. Pre každého trénera je splneným snom, keď môže byť súčasťou zápasu o zlatú medailu. A nám sa podarilo finále vyhrať, je to skvelý pocit," povedal tréner fínskeho víťazného tímu Jukka Jalonen.


9:00 Najúspešnejší je nórsky biatlonista

Nórsky biatlonista Johannes Thingnes Bö sa stal najúspešnejším účastníkom ZOH 2022 v Pekingu. Získal štyri zlaté a jednu bronzovú medailu.

Päť medailí si na svoje konto pripísali aj ďalší traja športovci - ruský bežec na lyžiach Alexander Boľšunov (3-1-1), nórska biatlonistka Marte Olsbuová Röiselandová (3-0-2) a francúzsky biatlonista Quentin Fillon Maillet (2-3-0).


8:35 V All Star až dvaja slovenskí hokejisti

Juraj Slafkovský sa dostal aj do All Star tímu turnaja, v ktorom je spoločne s ďalším slovenským reprezentantom - brankárom Patrikom Rybárom.

Ten dosiahol v Pekingu úspešnosť zásahov 96,58 percenta - najlepšiu spomedzi všetkých brankárov, ktorí odchytali aspoň 40 percent minút svojho tímu. Priemer inkasovaných gólov na zápas stlačil na 0,86.

Najlepšiu šestku dotvárajú obrancovia Mikko Lehtonen zo zlatého fínskeho tímu s ruským bekom Jegorom Jakovlevom a dvojica útočníkov Sakari Manninen (Fínsko) a Lucas Wallmark (Švédsko).


8:15 Nóri stanovili nový rekord ZOH

Nórsko suverénne vyhralo medailovú bilanciu na ZOH 2022 v Pekingu a ziskom 16 zlatých kovov stanovilo nový rekord zimných hier. Štrnásť nazbierali Kanada vo Vancouveri 2010 a Nórsko s Nemeckom v Pjongčangu 2018.


7:40 Slafkovského vyhlásili za MVP turnaja

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský získal ocenenie pre najužitočnejšieho hráča olympijského turnaja v Pekingu (MVP).

K zisku bronzových medailí pre SR prispel siedmimi gólmi v siedmich zápasoch, ktoré mu vyniesli aj korunu kráľa strelcov a titul najproduktívnejšieho hráča ZOH 2022. Sedemnásťročného útočníka zvolili za MVP akreditovaní novinári.


7:22 Historické zlato pre Fínsko

Hokejisti Fínska získali zlaté medaily na ZOH 2022 v Pekingu. V nedeľňajšom finále zdolali tím Ruského olympijského výboru (ROC) 2:1.

Fíni získali už svoju siedmu olympijskú medailu, no prvýkrát má zlatý lesk. Predtým boli dvakrát strieborní a štyrikrát bronzoví.


6:35 Po dvoch tretinách je skóre vyrovnané

Žiadna reklama na hokej to nie. Skôr sledujeme šachovú partiu o olympijské zlato. Tá je však po dvoch tretinách vyrovnaná, pretože ruského brankára Ivana Fedotova prekonal strelou od modrej čiary Ville Pokka. Sledujte finále ONLINE.


5:50 Bližšie k zlatým medailám majú Rusi

Hokejisti Ruského olympijského výboru (ROC) vedú po prvej tretine finálového súboja nad Fínskom 1:0. O jediný presný zásah doterajšieho priebehu stretnutia sa postaral v ôsmej minúte Michail Grigorenko, ktorý využil presilovú hru.

Ruský útočník Michail Grigorenko sa teší z gólu vo finále ZOH 2022.
Ruský útočník Michail Grigorenko sa teší z gólu vo finále ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)

5:30 Johaugová deklasovala konkurenciu

Nórska bežkyňa na lyžiach Therese Johaugová suverénne triumfovala na ZOH v Pekingu v pretekoch na 30 km voľne s hromadným štartom a na prebiehajúcich hrách získala už svoju tretiu zlatú medailu.

V cieli mala priepastný, viac ako 100-sekundový náskok pred Američankou Jessie Diggisnovou, bronz si vybojovala Fínka Kerttu Niskanenová (+2:33,3 min). Slovensko nemalo v súťaži zastúpenie.


5:15 Historický úspech pre nemeckého bobistu

Nemecký bobista Francesco Friedrich má historické zlaté "double double". V Pekingu obhájil po dvojboboch zlatú medailu aj v štvorbobov a ako prvý muž vyhral tieto súťaže v ľadovom koryte na dvoch po sebe idúcich ZOH.

V celkovom súčte štyroch jázd štvorbobov mal náskok 37 stotín pred krajanom Johannesom Lochnerom, bronz získal Kanaďan Justin Kripps (+0,79 s).


5:00 Fínsko alebo Rusko? Kto ovládne hokejový turnaj?

Po tom, čo hokejisti Slovenska získali bronzovú medailu na ZOH 2022 v Pekingu zostáva v hokejovom turnaji ešte jedna nezodpovedaná otázka. Kto bude víťazom? Finále medzi Fínskom a Ruskom budeme sledovať online.


4:30 Britky vo finále deklasovali Japonky

Škótky, reprezentujúce Veľkú Britániu, ovládli olympijský turnaj v curlingu. Vo finále deklasovali Japonky 10:3 a po dvadsiatich rokoch sa tešia zo zlatých medailí. Nadviazali tak na úspech z Salt Lake City.

Zápas bol ukončený už po deviatom ende, keďže rozdiel v prospech tímu okolo Eve Muirheadovej bol už prakticky nedostihnuteľný. Britky po výhre žiarili šťastím, no spokojné boli aj Japonky, ktoré dosiahli historický úspech.

Bronz si už v sobotu vybojovali obhajkyne zlata Švédky. V dueli o 3. miesto zvíťazili 9:7 nad Švajčiarskom, ktoré ovládlo základnú časť turnaja.

Reprezentantky Veľkej Británie vyhrali olympijský turnaj v curlingu.
Reprezentantky Veľkej Británie vyhrali olympijský turnaj v curlingu. (Autor: TASR/AP)

3:55 Tímovú súťaž ovládlo Rakúsko

Po Nórsku sú známi aj ďalší dvaja medailisti z tímovej súťaže v zjazdovom lyžovaní. Vo veľkom finále zvíťazilo Rakúsko nad Nemeckom. Za stavu 2:2 rozhodol v prospech našich západných susedov lepší súčet najlepších časov.


3:45 Shiffrinová odchádza zo ZOH bez medaily

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová sa na olympijských hrách v Pekingu medailového zisku nedočkala ani v tímovej súťaži.

USA, ktoré v osemfinálovej fáze zdolali Slovensko, totiž v súboji o tretie miesto nestačili na reprezentantov Nórska, pričom svoj súboj prehrala aj Shiffrinová.


3:05 Friedrich má šancu na historický zápis

Nemecký pilot Francesco Friedrich je po tretej jazde štvorbobov na ZOH v Pekingu blízko k historickému zlatému "double double".

Pred záverečnou jazdou vedie o 20 stotín pred krajanom Johannesom Lochnerom, Kanaďan Justin Kripps na tretej priečke zaostáva o 0,65 sekundy.

Tridsaťjedenročný Friedrich má šancu ako prvý muž získať zlaté medaily vo všetkých súťažiach (dvojboby i štvorboby) na dvoch po sebe idúcich ZOH.


2:30 Prekvapenie sa nezrodilo

Slovenskí lyžiari sa o prekvapenie v tímovej súťaži nepostarali. V osemfinále nestačili na USA, za ktoré nastúpila aj Mikaela Shiffrinová. Slováci prehrali prvé tri jazdy, a tak Adam Žampa na záver už len zmiernil slovenskú prehru na 1:3.

Adam Žampa (vpredu) v tímovej súťaži proti Američanovi Tommymu Fordovi.
Adam Žampa (vpredu) v tímovej súťaži proti Američanovi Tommymu Fordovi. (Autor: TASR/AP)

00:00 Hry ukončí záverečný ceremoniál

O 13:00 h štartuje záverečný ceremoniál olympijských hier. Slovenskú vlajku ponesie bronzový slovenský hokejista Peter Cehlárik. Zaujímavosťou je, že na otváracom ceremoniálu niesol vlajku jeho kolega z útoku Marek Hrivík.


23:30 V akcii kvarteto Slovákov, vyzvú USA

V posledný deň mohla byť v akcii aj bežkyňa na lyžiach Alena Procházková v pretekoch na 30 km voľnou technikou, no rozhodla sa neštartovať, a preto nefiguruje medzi 65 štartujúcimi športovkyňami.

Zo Slovákov bude v akcii posledná štvorica. Lyžiari Petra Hromcová, Rebeka Jančová, Adam Žampa a Andreas Žampa vyzvú v tímovej súťaži USA. Súťaž sa pre silný vietor presunula z pôvodného sobotňajšieho termínu.

Tímovú paralelku budeme sledovať online. Začína sa o 2.00 SEČ.


23:00 Posledný deň olympiády

Zimné olympijské hry prišli do svojho cieľa. V záverečný 16. hrací deň sa v Číne rozdá ešte posledných päť medailových kolekcii. Tešiť sa budú reprezentantky v curlingu, behu na lyžiach a tiež bobisti a hokejisti.

Okrem toho je na programe aj zmiešaná tímová súťaž v zjazdovom lyžovaní. "Čerešničkou na torte" však bude už spomenuté vyvrcholenie hokejového turnaja mužov - teda zápas medzi Fínskom a Ruskom.

Olympijské finále budeme sledovať online. Začína sa o 5.10 SELČ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Olympiáda Peking 2022: Hokejový turnaj ovládlo Fínsko (minúta po minúte)