Fínsko na ZOH Peking 2022
Fínsko
ZOH Peking 2022
20.02.2022, Playoff | Finále
2 - 1
0:1, 1:0, 1:0
ROC (Rusko) na ZOH Peking 2022
ROC (Rusko)

Fíni otočili finále, po výhre nad Rusmi oslavujú historický úspech

Hokejisti Fínska triumfovali na ZOH 2022 v Pekingu.
Hokejisti Fínska triumfovali na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
TASR, SITA|20. feb 2022 o 07:22 (aktualizované 20. feb 2022 o 10:11)

Fínsko dnes zdolalo ROC (Rusko) vo finále ZOH Peking 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Fínsko - ROC (Rusko): Výsledok a štatistiky zápasu na olympiáde

Fínsko - ROC (Rusko) 2:1 (0:1, 1:0, 1:0)

Góly: 24. Pokka (Björninen, Ohtamaa), 41. Björninen (Anttila, Ohtamaa) - 8. Grigorenko (Nesterov, Gusev).

Rozhodovali: Björk (Švéd.), Bruggeman - Hancock (obaja USA), McCrank (Kan.), vylúčení: 1:3 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1288 divákov.

Fínsko: Säteri - Hietanen, Lehtonen, Vatanen, Lindbohm, Kemiläinen, Friman, Pokka, Ohtamaa - Hartikainen, Manninen, Markus Granlund - Pakarinen, Filppula, Pesonen - Komarov, Nättinen, Aaltonen - Anttila, Björninen, Mäenalanen

ROC: Fedotov - Nesterov, Nikišin, Jelesin, Jakovlev, Vojnov, Telegin, Šaripzjanov - Semjonov, Šipačov, Čibisov - Gricjuk, Tkačov, Gusev - Voronkov, Karnauchov, Slepyšev - Grigorenko, Andronov, Plotnikov - Kajumov

PEKING. Hokejisti Fínska získali zlaté medaily na ZOH 2022 v Pekingu. V nedeľňajšom finále zdolali tím Ruského olympijského výboru (ROC) 2:1.

Fínski hokejisti získali už svoju siedmu olympijskú medailu, no prvýkrát má zlatý lesk. Predtým boli dvakrát strieborní a štyrikrát bronzoví.

Vo finále prehrávali po góle Michaila Grigorenka, ale potom duel otočili. 

V druhej tretine vyrovnal Ville Pokka a na začiatku tej tretej šikovne tečoval strelu Marka Anttilu jeho spoluhráč z Jokeritu Hannes Björninen.

Priebeh zápasu Fínsko - ROC (Rusko) na ZOH 2022

I. tretina:

Po obojstranne opatrnom úvode sa do prvej zaujímavej streleckej pozície dostal z uhla Manninen, Fedotov si však priestor pri pravej žŕdke postrážil.

Hra sa rozbehla od siedmej minúty, keď putoval na trestnú lavicu Björninen. Rusi presilovku využili už po 18 sekundách zásluhou Grigorenka, ktorý namieril z kruhu na vhadzovanie presne k vzdialenejšej žŕdke bránky Säteriho - 0:1.

Ruský útočník Michail Grigorenko sa teší z gólu vo finále ZOH 2022.
Ruský útočník Michail Grigorenko sa teší z gólu vo finále ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)

Fíni mohli odpovedať rovnako v početnej výhode, zasypali v nej súpera strelami, no hráči zbornej výborne vykrývali priestor a podržal ich aj Fedotov.

Ďalšiu nádejnú možnosť na vyrovnanie mali v závere tretiny, keď Rusi v poslednej chvíli zabránili Anttilovi zakončiť do odkrytej bránky.

II. tretina:

"Suomi" v druhej tretine zvýšili tempo a v 24. minúte sa dočkali vyrovnania. Pokka prekvapil nahodením od mantinelu Fedotova, ktorému v rozhodujúcej chvíli zakryl výhľad Mäenalanen - 1:1.

Rusi zostali chvíľu zaskočení, no v polovici stretnutia opäť zapli na vyššie obrátky. V presilovke Semjonov nechal vyniknúť Säteriho.

Vysoko taktický boj pokračoval aj v ďalšom priebehu druhého dejstva a vďaka dobre pracujúcim defenzívam bolo vyložených šancí ako šafranu.

V 37. minúte predviedol šikovnú akciu Gricjuk, z otočky vystrelil tesne mimo pravej žŕdky fínskej bránky. Strelecky aktívnejší však boli Fíni. na konci druhej tretiny však voľný Komarov zakončil z dobrej pozície len do hrude Fedotova.

III. tretina:

V tretej časti zavelil do útoku Anttila, ktorý vystrelil od modrej čiary a Björninen úspešne tečoval puk za chrbát Fedotova - 2:1. Rusi boli nútení pridať, v ďalšom priebehu však narážali na veľmi organizovanú obranu súpera.

Atte Ohtamaa (číslo 55) a fínsky kapitán Marko Anttila sa tešia z gólu vo finále ZOH 2022.
Atte Ohtamaa (číslo 55) a fínsky kapitán Marko Anttila sa tešia z gólu vo finále ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)

Fíni sa nestiahli úplne dozadu a využívali každú možnosť na zaútočenie, v 50. min mohol zvýšiť náskok Pakarinen, Fedotov udržal svoj tím v hre. Vzápätí mal rozhodnutie na hokejke Mäenalanen, ruský brankár puk famózne vyrazil.

Tím Alexeja Žamnova bol nútený otvoriť hru, čo bola voda na mlyn pre fínske brejky. V 54. min po strele Hietanena zazvonila horná žŕdka.

Tri minúty pred koncom mohol zavŕšiť triumf Filppula, v poslednej chvíli ho odzbrojil Slepyšev. Rusi to v závere skúsili v šestici, ale vyrovnania sa nedočkali ani v power play. Po záverečnej siréne tak vytryskol na ľade gejzír fínskej radosti.

Hlasy po zápase:

Valteri Filppula, kapitán Fínska. "Prežívame úžasné chvíle. Ťažko ich opísať slovami. Počas celého turnaja sme hrali skvele a boli sme za to odmenení. Je to skutočne nádherný pocit."

Jukka Jalonen, tréner Fínska: "Veľká vec pre fínsky hokej. Úplnú hodnotu tohto úspechu zrejme doceníme až neskôr. V tíme bolo množstvo lídrov, okrem tých s písmenkami na hrudi aj ďalší hráči, ktorí išli mužstvu príkladom. V tom tkvie naša sila už dlhé roky.

Bol to zároveň dôvod, prečo sme dnes boli na ľade jednoznačne lepším tímom a zaslúžene sme vyhrali. Pre každého trénera je splneným snom, keď môže byť súčasťou zápasu o zlatú medailu. A nám sa podarilo finále vyhrať, je to skvelý pocit."

Hannes Björninen, strelec víťazného gólu: "Nedá sa opísať slovami, čo prežívame. Je to nádherný pocit. Počas turnaja sme si užili veľa zábavy a nakoniec sme za to dostali najvyššie ocenenie. Na konci sme boli jedna veľká šialená kopa. Naskákali sme na seba a tešili sa z veľkého úspechu."

Marko Anttila, útočník Fínska: "Od začiatku som tušil, že na tomto turnaji môžeme byť úspešní. Tie pocity sú o to krajšie, že sme sa niektorí z počiatočnej izolácie dostali až k zlatu. Chceli sme si to predovšetkým dobre užiť, zabávať sa a náš sen sa napokon splnil."

Petteri Lindbohm, obranca Fínska: "Zaslúžili sme si to. Je to veľký úspech, úžasné pocity."

Sami Vatanen, obranca Fínska: "Ukoristili sme to, po čo sme si sem prišli. Tvrdo sme bojovali a získali sme prvú zlatú olympijskú medailu vo fínskej hokejovej histórii. Je to niečo výnimočné, už nám to nikdy nikto nevezme."

Harri Säteri, brankár Fínska: "Chalani hrali skvele. Fantasticky bránili, nielen dnes, ale počas celého turnaja."

Ville Pokka, autor prvého gólu Fínska: "Zvíťazili sme. Samozrejme, na turnaji neboli hráči z NHL, no zaslúžili sme si zlato. Stále je to zlatá olympijská medaila."

Alexej Žamnov, tréner ROC: "Život sa touto prehrou nekončí. Stále je pred nami veľa turnajov."

Michail Grigorenko, autor gólu ROC: "Prehrali sme. Toto nie je výsledok, aký sme si všetci želali. Bolo dôležité, že sme dali prvý gól, no po ňom sme sa akoby trochu stiahli. Fíni nás prestrieľali, prevýšili nás kvantitatívne aj kvalitatívne."

Vadim Šipačov, kapitán ROC: "S jedným streleným gólom potrebujete udržať vzadu nulu, potom by sme mali šancu na víťazstvo. Do tretej tretiny sme išli za stavu 1:1 a dostali sme gól hneď v prvom striedaní.

Potom už bolo náročné prenikať do obranného pásma súpera. Snažili sme sa hrať, útočiť, tvoriť, ale Fíni hrali v obrane výborne. Momentálne necítim žiadne emócie, som úplne prázdny."

Ivan Fedotov, brankár ROC: "Nedokázal som si zavesiť na krk striebornú medailu, nemôžem tento výsledok akceptovať. Som maximalista, je ťažké prijať prehru. Dnes sme nehrali dostatočne dobre. Súper sa viac hádzal do striel, lepšie blokoval, všetko teda dopadlo v jeho prospech."

Zápasy o medaily na ZOH 2022

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Fíni otočili finále, po výhre nad Rusmi oslavujú historický úspech