31.07.2024 01:00
Deň 5
Minúta po minúte
Live

Tá úľava, keď zbadáte svoj batoh na chrbte trénera olympijského medailistu

Súťaže šermiarov sa konajú vo Veľkom paláci.
Súťaže šermiarov sa konajú vo Veľkom paláci. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|31. júl 2024 o 17:15

Udržateľnosť znamená, že všetci sa musia vzdať určitého komfortu.

PARÍŽ. Moja vysmiata fotka pod vysvietenou eifelovkou po otváracom ceremoniáli dostala na sociálnej sieti 216 lajkov.

Presne to je tá fotogenická časť práce novinárov na olympijských hrách v Paríži, ktorú im každý závidí.

Pritom platí, že človek v dejisku olympiády vidí iba zlomok diania v porovnaní s tými, čo ju sledujú športoví fanúšikovia doma v televízii.

Na druhej strane vidíme aj veci, ktoré v televízii neukážu a máme možnosť hovoriť s priamymi aktérmi bezprostredne po pretekoch.

Športovec väčšinou absolvuje rozhovory s novinármi skôr, ako sa dostane k rodine a priateľom.

Muky aj eufória

Miesto bezprostredného kontaktu medzi športovcami a médiami, kde vznikajú všetky rozhovory, sa volá mixzóna.

Po zbabranej súťaži sa v očiach viacerých športovcov javí ako novodobá mučiareň. Vyrovnať sa s neúspechom po pretekoch, na ktoré čakali štyri roky, podeliť sa verejne o dojmy a pocity v momente, keď by sa najradšej ukryli a boli sami, je pre mnohých neprekonateľný problém.

Na parížskej olympiáde to predviedol napríklad strelec Ján Tužinský, ktorý po nevydarenom vystúpení nezvládol ani rozhovor s reportérom STVR, po tretej otázke sa zohol pre tašku a odkráčal preč.

Hovoriť so športovcom po úspechu je však zážitok. Eufória je nákazlivá, emócie sú silné, všetci sú trochu namäkko. To sú najkrajšie chvíle novinárskej práce.

Úchvatné kulisy

Olympijská atmosféra na vlastnej koži sa tiež nedá porovnať s televíznym prenosom. Rytmický potlesk cítiť aj v kostiach, ohlušujúci hukot vám zaručí zimomriavky, aj keď ovácie patria súperovi.

Hry v Paríži sú výnimočné aj úchvatnými dejiskami. Kamkoľvek sa pozriete, uvidíte nejakú dominantu. Eiffelovku, Víťazný oblúk či katedrálu Sacré-Cœur. Niektoré historické budovy sa dokonca zmenili na športoviská.

Jedným z nich je Grand Palais. Veľkolepý palác postavili na Svetovú výstavu v roku 1900. Odvtedy sa tu konali najrôznejšie podujatia. Dlhé desaťročia bol domovom parížskeho autosalónu, usporiadali tu veľmi úspešnú retrospektívnu výstavu Augusta Renoira i Édouarda Maneta.

Počas tohtoročných hier tu súťažia šermiari. Počas večerného bloku, pred semifinálovými a finálovými blokmi zamávajú publiku z balkóna a zbehnú dole schodmi ako v historickom filme. Už chýba naozaj len D'Artagnan.

Nepomôže ani teleport

Paríž sa v zmysle Agendy 2020 snaží v čo najväčšej miere využiť už existujúce športoviská, za čo však platia daň všetci účastníci dlhými presunmi.

V minulosti platilo, že športoviská sa sústredili v dvoch-troch klusteroch (kompaktných územiach), kde nebol problém doslova prebehnúť z jednej haly do druhej. Teraz by ste na to potrebovali fyzičku maratónca.

Z minulých olympiád mali novinári skúsenosť, že asi tretinu času strávia presunmi medzi dejiskami a dve tretiny na súťažiach a pretekoch. V Paríži sa tento pomer otočil. Ak chcete zvládnuť dve podujatia za jeden deň, potrebujete skvelú logistiku i kus šťastia.

Zákon schválnosti na olympiáde totiž znie, že nech má krajina akokoľvek malú výpravu, kľúčové udalosti sa aj tak budú odohrávať rovnakom čase a reportérovi by pomohol už iba teleport. Alebo ani ten.

Platilo to aj v prípade finále vodného slalomára Mateja Beňuša a skejtbordistu Richarda Turyho, aj v stredu, keď v areáli Rolanda Garrosa hrala štvrťfinále tenistka Anna Karolíny Schmiedlová a na divokej vode sa chystala na súboj s bránkami Zuzany Paňkovej.

Strelcov ani nespomínam, tí súťažia 270 kilometrov od Paríža v Chateauroux. Len cesta vlakom trvá vyše dve hodiny a to sme ešte nezarátali presun zo stanice na strelnicu.

Aj taká je však nová podoba udržateľnej olympiády: ak má toto 43-tisícové mesto má vyhovujúce športovisko, bolo by úplne zbytočné postaviť ďalšie v Paríži.

Nočné zážitky

Udržateľnosť tiež znamená, že všetci sa musia zriecť určitého komfortu. Novinárov nevynímajúc.

Na predchádzajúcich olympiádach chodili novinárske autobusy prakticky na všetky športoviská. Platilo to aj v Londýne 2012, hoci je to tiež svetová metropola s rozsiahlou sieťou mestskej dopravy.

V Paríži je takýchto špeciálnych autobusov výrazne menej, všetkých nabádajú na využívanie miestnej dopravy. Žurnalisti sú navyše rozmiestnení v rôznych hoteloch po celom meste, bolo by nemožné zabezpečiť ku každému nejaký spoj.

A tak spoznávame nočný Paríž.

Slovenská lukostreľkyňa Denisa Baránková počas kvalifikácie olympijského luku na OH 2024 v Parížionline
dnes 15:10
ONLINE: Lukostreľba na OH 2024 dnes, Denisa Baránková LIVE (1. kolo) Sledujte s nami online prenos z lukostreľby žien na OH 2024 v Paríži. V akcii je slovenská reprezentantka Denisa Baránková.
dnes 15:10
Súťaže šermiarov sa konajú vo Veľkom paláci.reportáž
Titanilla Bőddnes 17:15
Tá úľava, keď zbadáte svoj batoh na chrbte trénera olympijského medailistuUdržateľnosť znamená, že všetci sa musia vzdať určitého komfortu.
Titanilla Bőddnes 17:15
Zuzana Paňková na OH 2024 v Paríži. online
dnes 16:252
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Zuzana Paňková dnes LIVE (finále C1)Sledujte online prenos z finále C1 žien vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Zuzana Paňková.
dnes 16:252
Zuzana Paňková na OH 2024 v Paríži.
Nikola Baďovádnes 16:181
Nenechala sa strhnúť, že musí niečo doháňať, tvrdí expert. Paňková si postup postrážilaV semifinálovej jazde si pripísala dve trestné sekundy
Nikola Baďovádnes 16:181
Anna Karolína Schmiedlová vo štvrťfinále OH 2024 v Paríži.
dnes 18:012
Tréner zdôrazňuje pokoru. Schmiedlová zmietla Krejčíkovú aj vďaka ľadovej vaniŠtvrťfinálový úspech Schmiedlovej zhodnotil jej tréner Ladislav Simon.
dnes 18:012
Simone Bilesová na OH 2024 v Paríži.
Šimon Čopdnes 12:306
Pre psychické problémy zabudla cviky. Kráľovná gymnastiky predviedla historický comebackPred finále absolvovala terapiu a potom ukázala, prečo ju prezývajú "G.O.A.T" (najlepšia v histórii).
Šimon Čopdnes 12:306
Anna Karolína Schmiedlová vo štvrťfinále OH v Paríži 2024.
dnes 15:1984
Fantastická Schmiedlová sa postarala o ďalšie prekvapenie. Na OH bude bojovať o medailyNasadenú deviatku zdolala v dvoch setoch.
dnes 15:1984
Zuzana Paňková na OH 2024 v Paríži. online
dnes 12:30
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Zuzana Paňková dnes LIVE (semifinále C1)Sledujte online prenos zo semifinále C1 žien vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Zuzana Paňková.
dnes 12:30
Slovenský strelec Patrik Jány počas OH 2024 v Paríži.
dnes 10:24
Jány mal po zlom úvode finále na dosah. Najhorší výstrel si však nechal na koniecZ kvalifikácie nepostúpil ani v jeho druhej disciplíne.
dnes 10:24
Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková počas OH 2024.
Miroslav Kováčikdnes 12:006
Rehák Štefečeková splnila aspoň druhý cieľ. Strieľala bez stresu a výrazne si polepšilaV druhý kvalifikačný deň minula iba jeden terč.
Miroslav Kováčikdnes 12:006
John Rahm.
Šimon Čopdnes 15:40
Najbohatší je golfista. Ktorí športovci z OH 2024 zarábajú najviac?Medzi najbohatšími sú hlavne basketbalisti.
Šimon Čopdnes 15:40
Barbora Krejčíková v zápase proti Ukrajinke Eline Svitolinovej na OH 2024 v Paríži.
Boris Vanyadnes 00:204
Češka bola na kurte do desiatej večer, ale proti Schmiedlovej je aj tak jasná favoritkaBarbora Krejčíková hrá aj štvorhru s Kateřinou Siniakovou.
Boris Vanyadnes 00:204
Iga Swiateková.
dnes 11:04
Swiatekovej sa oplatila trpezlivosť, na štvrťfinále sa chce pripraviť hlavne taktickyPodmienky vo francúzskej metropole budú v stredu o to náročnejšie, že ortuť teplomera by mala stúpnuť nad 35 stupňov Celzia a dokonca by mohla atakovať štyridsiatku.
dnes 11:04
Cassandre Beaugrandová.
dnes 10:491
VIDEO: Podporovali ju tisícky ľudí. Domáca triatlonistka uspela, pretekárky plávali aj v SeineDruhé miesto získala švajčiarska triatlonistka.
dnes 10:491
Alex Yee.
dnes 13:09
Napínavý finiš rozhodli zvyšné sily. Zo zlata sa napokon tešil veľký favoritPred súperom prišiel do cieľa o šesť sekúnd.
dnes 13:09
Carlos Alcaraz a Rafael Nadal.
Miloslav Šebeladnes 11:351
Alcaraza čaká krutý zápasový program. Hrať s Rafom je však ľahké, vravíNadal sa po olympiáde rozhodne, či ukončí kariéru.
Miloslav Šebeladnes 11:351
Novak Djokovič
dnes 16:06
Alcaraz je neuveriteľný. Favorit na zlato je však Djokovič, myslí si BeckerDjokovič je vo svojich 37 rokoch neuveriteľne fit, hovorí nemecká legenda.
dnes 16:06
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Tá úľava, keď zbadáte svoj batoh na chrbte trénera olympijského medailistu