27.07.2024 08:30
Deň 1
Minúta po minúte
Live

Dotyk iba pre istotu, aby v semifinále nešla z prvého miesta, vtipkoval po jazde Mintálovej expert

Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová počas OH v Paríži 2024.
Fotogaléria (5)
Slovenská vodná slalomárka Eliška Mintálová počas OH v Paríži 2024. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|27. júl 2024 o 19:18

Našla recept, ako plynulo prejsť trať.

OH 2024 - vodný slalom

Kvalifikácia K1 žien:

1.

Jessica Foxová 

Austrália

92,18 s

2.

Klaudia Zwolinská

Poľsko

93,03 s 

3.

Camille Prigentová

Francúzsko

93,25 s

4.

Evy Leibfarthová

USA

93,84 s

5.

Antonie Galušková

Česko

94,49 s

6.

Ricarda Funková

Nemecko

94,95 s

9.

Eliška Mintálová

Slovensko

95,67 s

PARÍŽ. Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová nebude chýbať v nedeľňajšom semifinále na OH v Paríži 2024.

„Dúfam, že nevidela Maťovu (pozn. Beňušovu) jazdu. Alebo ak ju videla, tak sa poučí, kde si má dať pozor,“ vtipkoval pred štartom v štúdiu STVR kanoista Alexander Slafkovský. 

Kanoista Matej Beňuš po chybe v prvej rozjazde obsadil až pätnáste miesto. V druhej jazde však podal profesorsky výkon a semifinále mu taktiež neutečie. 

Fotogaléria: Eliška Mintálová počas kvalifikácie K1 na OH v Paríži 2024

Mintálová mala oproti svojmu kolegovi výhodu, keď už na prvý pokus obsadila tretiu priečku a zaistila si postup. 

Rozhodujúca tretia brána

Mintálová bola pred rozjazdami dobre nastavená. 

„Snažíme sa jazdiť efektívne a prejsť čo najviac kombinácií. Je rozdiel, keď cestujeme menej a ušetríme čas a energiu. Máme tu dostatok natrénovaných hodín. To je základ. Chcem podať čo najlepší výkon a v cieli uvidíme, ako to dopadne,“ povedala pre STVR deň pred pretekmi. 

Trať v olympijskom kanáli bola plná nástrah. 

„Trať je pre kajakárky podobne náročná ako pre kanoistov. Majú výhodu, že vedia pádlovať na obe strany a vedia sa nachystať. Nie je to však jednoduché. Na predchádzajúcej olympiáde v Tokiu bola trať z kategórie jednoduchších. 

Tu ju postavili tak, aby bolo o čo bojovať už v kvalifikácii. Eliška je oveľa lepšie pripravená ako v Tokiu. Keď do tretej bránky pôjde s pohodou a istotou, tak potom pôjde veľmi dobre,“ analyzoval Slafkovský. 

Dotyk na istotu

Dvadsaťpäťročná slovenská reprezentantka šla v úvode viac zdržanlivejšie a postrážila si sily na záver, ktorý mala mimoriadne rýchly. Na bránke číslo osemnásť spravila trestný dotyk, keď sa dotkla ľavým ramenom. 

„Podržala si náročné výjazdy a dodržala perfektný rozostup. Dotyk nebol hrubá chyba, určite to dá dokopy,“ reagoval spolukomentátor a bývalý kanoista Tomáš Kučera. 

Mintálová napokon obsadila po prvej kvalifikačnej jazde tretie miesto. Prvú rozjazdu vyhrala Francúzka Camille Prigentová pred Austrálčankou Jessicou Foxovou.

 „Bolo to excelentné. Trošku sa v úvode nevyvarovala chybám. V tretej i piatej bránke ju pristavil valec. Šiestu a siedmu bránku prešla výborne a už som vedel, že je doma a chytila správny sklz. 

Bolo to na jej jazde vidno. Dotyk v osemnástke bol iba pre istotu, aby nešla v semifinále z posledného miesta,“ pousmial sa Slafkovský. 

Výhoda v druhej jazde

Slovenská kajakárka mohla ísť v druhej rozjazde uvoľnene a vyskúšať si prejazd v dôležitých pasážach na nedeľňajšie semifinále. 

„Po prvej jazde som absolútne spokojný. Na trati ide hlavne o kompaktnosť. Veľmi sa tam nedá urobiť čas na nejakom úseku, ako je zvykom. Ide o to, aby kajakárky prešli trať plynulo. 

Eliške trošku nešla voda pred mostom a za mostom, kde ju zastavilo. Odtiaľ však šla plynulo, ťahala si loď a neustále ju kŕmila dopredu. To bol jej recept,“ komentoval výkon svojej zverenkyne tréner Peter Cibák pre STVR. 

Šetrila sily

V druhej jazde svoj čas nezlepšila a pripísala si trestné sekundy za dva dotyky v bráne dva a štrnásť. Po dvoch rozjazdách obsadila deviate miesto. Kvalifikáciu vyhrala Jessica Foxová.

„Hodnotím to veľmi dobre. Bol to veľký tlak. Ešte som nezažila toľko divákov na jednom mieste. Práve to ma však tlačilo do cieľa a veľmi som si to užila. Prvú jazdu som chcela podať čo najlepšiu. 

Eliška Mintálová na OH 2024 v paríži.
Eliška Mintálová na OH 2024 v paríži. (Autor: TASR/AP)

Mala som trošku zaváhanie vo vrchnej pasáži, ale od siedmej brány som sa rozbehla. Hore som síce stratila dve sekundy, ale nakoniec to bolo veľmi dobré. 

Po prvej rozjazde sme s trénerom zhodnotili, že treba šetriť sily na zajtrajšie semifinále a v druhej jazde som príliš netlačila. Bola to iba povinná jazda, v ktorej som chcela vylepšiť nejaké úseky. 

Bolo však náročné sa skoncentrovať na druhú jazdu. Keď som už mala istotu, tak som nebola nervózna a bez nervozity je to ťažšie. Cítim sa pripravená a verím, že to v nedeľu predám v pretekoch,“ uviedla Mintálová pre STVR. 

V súťaži kajakárok figurovalo dvadsaťpäť pretekárok, každá absolvovala dve rozjazdy, pričom sa počítal lepší čas. Postúpilo až dvadsaťdva lodí. Semifinále sa uskutoční v nedeľu 28. júla o 15:30. 

Slovenský vodný slalomár Matej Beňuš počas kvalifikácie na OH v Paríži 2024.
Miroslav Kováčikdnes 18:001
Panika? Nebol na ňu dôvod. Beňuš hodil chybu za hlavu a očakáva tvrdý boj o medailyLíder Svetového pohára nebude chýbať v semifinále C1.
Miroslav Kováčikdnes 18:001
Remco Evenepoel vyhral časovku na OH 2024 v Paríži.
dnes 18:101
Evenepoel má po úspešnej Tour aj olympijské zlato. Súperom v časovke nedal šancuBelgičan bol aj hlavným favoritom na OH 2024 v Paríži.
dnes 18:101
Nora Jenčušová na trati individuálnej časovky žien.
Miloslav Šebeladnes 16:12
Preteky poznačilo množstvo pádov. Jenčušová v premiére nesklamalaSlovenská majsterka si vybojovala 25. miesto.
Miloslav Šebeladnes 16:12
Atmosféra v Slovenskom dome.
dnes 13:568
Slovenský olympijský dom oficiálne otvorili, Siekel hovorí o zdravej drzosti mladýchPrestrihnúť slávnostnú pásku pomáhal aj vodný slalomár Jakub Grigar.
dnes 13:568
Ahmed Adel počas zápasu Egypt - Maďarsko v hádzanej na OH 2024.
dnes 12:43
Maďarsko bojovalo do konca, no z výhry sa neteší. Prvé body získalo aj ŠpanielskoMaďarksí hádzanári podľahli v úvodnom zápase Egyptu.
dnes 12:43
Volejbalisti Nemecka.
dnes 15:29
Nemecko šokovalo Japonsko a dokázalo vyhrať. Brazília bola na Talianov prikrátkaVo štvrtom sete odvrátili mečbal súpera.
dnes 15:29
Momentka zo zápasu Francúzsko - Fidži na OH 2024 v Paríži.
dnes 20:43
Fidži prehralo vôbec prvý zápas na olympiáde. Zlatému hetriku zabránili FrancúziFrancúzsko zdolalo dvojnásobných obhajcov zlata vo finále pomerne jasne.
dnes 20:43
Slovenský reprezentant vo vodnom slalome Matej Beňuš. online
dnes 13:20
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Matej Beňuš dnes LIVE (rozjazdy C1)Sledujte s nami online prenos z rozjazdov C1 mužov vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Matej Beňuš.
dnes 13:20
Eliška Mintálová.online
dnes 13:30
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Eliška Mintálová dnes LIVE (rozjazdy K1)Sledujte s nami online prenos z rozjazdov K1 žien vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Eliška Mintálová.
dnes 13:30
Nora Jenčušová.online
dnes 13:10
ONLINE: Časovka žien na OH 2024 dnes, Nora Jenčušová LIVE (cyklistika)Sledujte s nami online prenos z časovky žien na OH 2024. Predstaví sa aj slovenská cyklistka Nora Jenčušová.
dnes 13:10
Argentína - Irak: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 12:00
ONLINE: Argentína - Irak dnes, futbal na OH 2024 LIVE (skupina B)Sledujte s nami ONLINE prenos z futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Argentína - Irak.
dnes 12:00
Francúzsko - Guinea: ONLINE prenos zo zápasu na OH 2024.online
dnes 18:00
ONLINE: Francúzsko - Guinea dnes, futbal na OH 2024 LIVE (skupina A)Sledujte s nami ONLINE prenos z futbalového zápasu na OH 2024 v Paríži: Francúzsko - Guinea.
dnes 18:00
Grécko - Kanada: ONLINE prenos z basketbalu na OH 2024 v Paríži. online
dnes 18:00
ONLINE: Grécko - Kanada dnes, basketbal na OH 2024 LIVE (skupina A)Sledujte s nami online prenos z basketbalu na OH 2024 v Paríži: Grécko - Kanada.
dnes 18:00
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Dotyk iba pre istotu, aby v semifinále nešla z prvého miesta, vtipkoval po jazde Mintálovej expert