04.08.2024 08:30
Deň 9
Minúta po minúte

Djokovič: Dal som do toho srdce, dušu aj telo. Aj Alcaraz po finále ronil slzy

Novak Djokovič s dcérkou Tarou po víťaznom finále na OH 2024 v Paríži proti Carlosovi Alcarazovi.
Fotogaléria (22)
Novak Djokovič s dcérkou Tarou po víťaznom finále na OH 2024 v Paríži proti Carlosovi Alcarazovi. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|4. aug 2024 o 23:25

Srbský tenista je v spoločnosti Nadala, Agassiho či Grafovej.

PARÍŽ. Game, set, match Djokovič.

Ten pocit už poznal, zažil ho veľakrát, no tentoraz to predsa len bolo iné. Klesol na kolená a zakrýval si tvár rukami. Neskôr sa presunul na lavičku a emócie schoval za oponu bieleho uteráku.

Zrazu vyskočil a rozbehol sa do hľadiska. Možno aj minútu sa predieral cez húštinu fanúšikov, preskakoval jeden rad za druhým, až kým sa nedostal k najbližším. Vzal do náručia šesťročnú dcérku Taru, ktorá mu drukovala s kúskom kartónu, kde napísala "Môj tato je najlepší", a - rozplakal sa. 

Tenista Novak Djokovič vyhral v kariére 24 grandslamových turnajov, so Srbskom oslávil triumf v Davis Cupe, len na prémiách zarobil vyše 180 miliónov dolárov, ale v bohatej zbierke úspechov mu jeden stále chýbal. Zlato z olympiády.

Po hrách v Paríži už to neplatí. Vo finále dvoch najvyššie nasadených hráčov a momentálne dvoch najväčších tenisových hviezd zdolal Španiela Carlosa Alcaraza 7:6 a 7:6.

Djokovič: Môj najväčší úspech

„Bol to neuveriteľný boj, neuveriteľný boj. V každom momente som musel predvádzať svoj najlepší tenis. Dal som do toho svoje srdce, dušu aj telo, obetoval som čas so svojou rodinou, všetko, aby som vyhral olympijské zlato.

Venujem ho mojej krajine. Som hrdý, že hrám za Srbsko. Je to zrejme najväčší úspech v mojej športovej kariére,“ citoval Djokoviča portál Srbskej televízie. 

Tenis na OH Paríž 2024

Muži - finále:

Novak Djokovič (Srb.-1) - Carlos Alcaraz (Šp.-2) 7:6 (3), 7:6 (2)

Djokovič sa stal piatym tenistom, ktorý vyhral všetky štyri grandslamové turnaje a aj zlatú olympijskú medailu. Takouto bilanciou sa môžu pochváliť iba Andre Agassi, Rafael Nadal, Serena Williamsová a Steffi Grafová. 

Za mierneho favorita duelu pasovali médiá španielskeho mladíka. Djokovič až do olympiády nevyhral tento rok žiadny turnaj.

Navyše, pred dvoma mesiacmi musel v Paríži pre zranenie vzdať snahu o ďalší grandslamový titul a absolvoval operáciu kolena. Alcaraz pricestoval do Paríža ako víťaz posledných dvoch grandslamových turnajov. 

Fotogaléria zo zápasu Novak Djokovič - Carlos Alcaraz na OH Paríž 2024 (finále)

Srb, ktorého pre schopnosť pookriať aj v zdanlivo stratených momentoch médiá v minulosti prirovnali k svätému Lazárovi, sa rýchlo zotavil. Po zbesilých pretekoch s logikou a časom - ako napísala španielska Marca - sa predstavil na londýnskej tráve.

Vo Wimbledone sa prebojoval až do finále, kde však podľahol Alcarazovi hladko v troch setoch 2:6, 2:6 a 6:7. 

VIDEO: Tajbrejk druhého setu Djokovič - Alcaraz na OH v Paríži

Dvadsaťjeden dní po wimbledonskom finále 37-ročný veterán 21-ročnému mladíkovi prehru oplatil.

Obaja hráči predvádzali skvelý tenis, takže fanúšikom bolo možno aj ľúto, že olympijský turnaj sa hrá len na dva víťazné sety.

Alcaraz: Môj čas príde

Úchvatné divadlo, nesporne jeden z vrcholov parížskych hier, si nenechali ujsť ani viaceré športové či herecké celebrity - Serena Williamsová, Sharone Stone či John Travollta.

Emócie po zápase zmohli aj zdolaného finalistu. Carlos Alcaraz musel na chvíľu prerušiť rozhovor s Alexom Corretjom pre Eurosport, lebo sa rozplakal.

„Hneď po zápase mi Novak povedal, že raz vyhrám olympiádu. Som si istý, že môj čas príde. Novak hral v istých momentoch lepšie a zaslúžil si vyhrať,“ vravel Španiel novinárom.

VIDEO: Rozhovor Alcaraza s novinárom

„Tie slzy som ronil preto, lebo som mal pocit, že som nedosiahol cieľ všetkých Španielov.

Ale získať olympijskú medailu nie je nikdy ľahké, takže odchádzam so vztýčenou hlavou, lebo som bojoval do poslednej loptičky,“ dodal.

Americký plavec Bobby Finke sa raduje zo zisku zlata.
ne 23:55
Medaily na OH Paríž 2024: Američania sa dostali na čelo bilancie (4. august)Pozrite si medailovú bilancia krajín na OH Paríž 2024 po dni 9 (nedeľa, 4. august)
ne 23:55
Novak Djokovič vo finálovom zápase proti Carlosovi Alcarazovi na OH 2024 v Paríži.
ne 17:0457
Djokovič má olympijské zlato. Vo finále, ktoré nadchlo fanúšikov, zdolal AlcarazaSrbský tenista vyhral v dvoch tajbrekoch.
ne 17:0457
Nora Jenčušová počas pretekov žien na OH 2024.
ne 20:262
Ku koncu to bolo utrpenie, priznala Jenčušová. Mrzelo ju, že únik nezostal pokopeDvadsaťdvaročná slovenská reprezentantka strávila výraznú časť pretekov v úniku.
ne 20:262
Cindy Ngambová.
ne 22:54
Hrozilo jej väzenie za homosexualitu, tak utiekla z krajiny. Pre tím utečencov získa prvú medailuProjekt bol vytvorený ako symbol nádeje a s cieľom upozorniť na ťažkú situáciu utečencov na celom svete.
ne 22:54
Ukrajinka Jaroslava Mahučichová.
ne 22:28
Ukrajinská rekordérka oslavuje zlato, Kanaďan atakoval olympijský rekordRovnaký výkon ako Ukrajinka predviedla aj druhá Olyslagersová, no s horším zápisom.
ne 22:28
Slovenská reprezentantka v skeete Vanesa Hocková na OH 2024.
Miroslav Kováčikne 16:1519
Slovensko má už tretiu zemiakovú medailu. Asi mi je to súdené, vraví mladá strelkyňaSlovenky vo finále zopakovali umiestnenia z kvalifikácie.
Miroslav Kováčikne 16:1519
Sara Erraniová a Jasmine Paoliniová vo finále OH v Paríži.
ne 19:371
Paoliniovú vypadnutie so Schmiedlovou mrzieť nemusí, vo štvorhre oslavuje zisk zlataVo finálovom súboji zdolal taliansky pár ruské tenistky Šnajderovú a Andrejevovú.
ne 19:371
Claire Michelová dostáva pomoc od nórskej triatlonistky Lotte Millerov po triatlone žien na OH 2020 / 2021 v Tokiu.
ne 20:27
Belgickí triatlonisti sa odhlásili zo štafety, dôvodom je choroba. Špekuluje sa nad ochorením z vodyOchorieť mala podľa belgického olympijského výboru bronzová medailistka z ME 2018.
ne 20:27
Americký plavec Bobby Finke.
ne 19:10
V olympijskom bazéne padli dva svetové rekordy, oba prekonali AmeričaniaDruhú zlatú medailu na OH v Paríži získala švédska plavkyňa Sarah Sjöströmová.
ne 19:10
Jakub Grigar v jazde kajak krosu počas olympijských hier v Paríži.
Nikola Baďováne 15:40
Grigar postupuje v kajak krose ďalej. Náplasť za sklamanie v klasickom slalome, hovoríSlovenský kajakár absolvoval za posledných šesť dní sedem súťažných jázd.
Nikola Baďováne 15:40
Zľava Monica Doria Villarublová z Andory, Haruka Okazakiová z Japonska, Slovenka Eliška Mintálová a Li Š'-tching z Číny.
Nikola Baďováne 16:58
Mintálová v závere prehrala silový súboj o postup do štvrťfinále kajak krosuPoslednú bránu neprešla správne.
Nikola Baďováne 16:58
Peter Sagan štartuje preteky s hromadným štartom na OH 2024.
ne 11:02
Dopredu o tom nevedel, zistil to na poslednú chvíľu. Sagan odštartoval mužské preteky Trojnásobný majster sveta zavítal po pretekoch aj do slovenského domu.
ne 11:02
Kaylia Nemourová po zisku zlata na OH 2024 v Paríži.
ne 18:26
Rodáčka z Francúzska získala v gymnastike prvé víťazstvo Afriky, druhé zlato pre FilipíncaYulo je len druhým Filipíncom, ktorý získal zlato na letnej olympiáde.
ne 18:26
Zlatý medailista Kim Woo-jin.
ne 17:55
Lukostreleckí Messi a Ronaldo sa stretli vo finále, o víťazovi rozhodli tri milimetre Tridsaťdvaročný Kim Woo-jin sa stal najúspešnejším lukostrelcom v olympijskej histórii.
ne 17:55
Nora Jenčušová (uprostred) počas  pretekov žien s hromadným štartom na OH v Paríži.
ne 18:172
Zlatú medailu si vybojovala prekvapivá víťazka, Jenčušová sa zviditeľnila v sólo únikuSlovenská cyklistka sa však do boja o medaily nezapojila.
ne 18:172
Maďarský plavec Kristóf Milák po víťazstve vo finále na 100 m motýlik na OH 2024.
Titanilla Bődne 08:0031
Nedáva najavo emócie, ignoruje médiá. Maďarský ufón získal v Paríži zlatoPlavec Kristóf Milák vyhral na 100 metrov motýlik.
Titanilla Bődne 08:0031
Danka Barteková. online
ne 13:506
Skeet na OH 2024: Barteková ani Hocková medailu vo finále nevybojovaliSledovali ste online prenos z finále skeetu žien na OH 2024. Predstavili sa v ňom aj slovenské reprezentantky Danka Barteková a Vanesa Hocková.
ne 13:506
Čchin-wen Čeng
ne 09:212
Údery nerozhodujú, ale trpezlivosť a mentálna sila, vraví olympijská šampiónkaV tenise bola v detských časoch jej veľká inšpirácia krajanka Na Li.
ne 09:212
Julien Alfredová.
ne 11:322
Doteraz bol najlepší výsledok 6. miesto. Alfredová vybojovala pre karibskú krajinu prvú medailuZlatú medailu získala aj Thea LaFondová z Dominiky.
ne 11:322
Cristina Bucsaová a Sara Sorribesová Tormová.
ne 14:16
Česko ďalšiu medailu zo štvorhry nezískalo. V súboji o bronz jasne podľahlo ŠpanielskuŠpanielky už v úvode potvrdili papierové predpoklady a v prvom geme získali brejk.
ne 14:16
Jakub Grigar.online
ne 12:30
Kajak kros na OH 2024: Grigar obsadil v osemfinálovej jazde druhé miesto a postúpilSledovali ste online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstavil sa aj Jakub Grigar.
ne 12:30
Danka Barteková.
ne 12:428
Slovensko bude mať dvojnásobné zastúpenie vo finále. Po dráme postúpila aj BartekováFinále pokračuje v nedeľu poobede.
ne 12:428
Novak Djokovič. online
ne 11:0017
Tenis na OH 2024: Djokovič zdolal vo finále Alcaraza a oslavuje zlatú medailuSledovali ste s nami online prenos z finále tenisovej dvojhry mužov na OH 2024: Novak Djokovič - Carlos Alcaraz.
ne 11:0017
Eliška Mintálová v disciplíne kajak kros počas OH v Paríži 2024.online
ne 13:451
Kajak kros na OH 2024: Mintálovej jazda nevyšla a do štvrťfinále nepostúpilaSledovali ste online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstavila sa aj Eliška Mintálová.
ne 13:451
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Djokovič: Dal som do toho srdce, dušu aj telo. Aj Alcaraz po finále ronil slzy