Reorganizácia súťaží? S jednou vecou sme zásadne nesúhlasili, vraví Havrilla

V ktorej súťaži sa budú o rok radovať futbalisti Lipian a ďalšie regionálne tímy?
V ktorej súťaži sa budú o rok radovať futbalisti Lipian a ďalšie regionálne tímy? (Autor: facebook ŠK Odeva Lipany)
Daniel Dedina|17. nov 2021 o 16:00

Možno opäť zvážia odloženie. Od čoho to závisí?

Kým spočiatku bežali regionálne súťaže na východe Slovenska v plnom prúde, v októbri sa začala situácia výrazne komplikovať. Mužstvá boli nútené si vymieňať poradie domácich zápasov, hrať na neutrálnej pôde alebo odkladať stretnutia.

Neúplná jesenná časť priniesla pozitívne veci, o návrat sa snažia tradičné bašty. Aj menej chvályhodné a dokonca odsúdeniahodné.

„Inzultácia rozhodcu 15-ročným mladíkom je veľmi zlý odkaz pre celý futbal,“ hovorí predseda Východoslovenského futbalového zväzu a prvý viceprezident Slovenského futbalového zväzu RICHARD HAVRILLA.

Kvôli zhoršujúcej sa pandemickej situácii sa v stanovenom termíne znova neuskutočnila kompletná jesenná časť súťaží VsFZ. Ako to vnímate?

Boli sme na taký vývoj pripravení. Opatrenia, respektíve riešenia sme prijímali podľa vývoja v jednotlivých kluboch alebo okresoch. V priebehu septembra a októbra sme absolvovali stretnutia s klubmi, kde sme im vysvetlili, aký bude postup pri žiadostiach o odloženie zápasov a pri dohrávkach.

Zdôraznili sme, že vždy si budeme overovať informácie cez Regionálny úrad verejného zdravotníctva, aby sme vedeli vyvrátiť prípadne podozrenia z účelovosti konania niektorých klubov.

Východné Slovensko sa v uplynulých týždňoch ponáralo v Covid automate stále výraznejšie do čiernej farby. Niektoré tímy boli nútené vymeniť so súpermi poradie domácich zápasov alebo hrať na neutrálnej pôde. Aké reakcie ste mali zo strany klubov?

V absolútnej väčšine prípadov sme sa stretli s porozumením. Na spomínaných stretnutiach som vyzýval k tolerancii a vzájomnému pochopeniu, lebo zatiaľ čo v jednom týždni má problémy váš súper, v ďalšom ich môžete mať vy.

Až na malé výnimky sme vždy dospeli k súhlasu s odohratím stretnutí v opačnom poradí alebo na neutrálnej pôde. Ľudia kvôli pandémii nezanevreli na futbal. Ako príklad môžem uviesť štvrtoligové stretnutie Gerlachov – Stará Ľubovňa. Uskutočnilo sa v Demjate a pred početnou diváckou návštevou.

Kým niektoré tímy absolvovali kompletnú polovicu ročníka, iným k tomu chýba jeden, dva alebo aj tri zápasy. Akým spôsobom by mala sezóna pokračovať?

Tak ako sme plánovali reštart na jar tohto roka, máme naplánované aj dohrávky jesennej časti na jar budúceho roka. Dúfame, že v marci ich bude možné odohrať na umelých trávach, aby sme do začiatku jarnej časti súťažného ročníka dobehli všetky resty.

Futbalisti Svidníka (v červenom) potrebujú odohrať až tri jesenné dohrávky.
Futbalisti Svidníka (v červenom) potrebujú odohrať až tri jesenné dohrávky. (Autor: facebook FK Sp. N. Ves)

Zároveň budeme upravovať začiatok jarnej časti, pretože potrebujeme odohrať prvé dve jarné kolá, ktoré sme plánovali odohrať teraz na jeseň.

Je možné, že sa bude hrať v čiernych okresoch, to znamená bez divákov?

Aj keby podľa Covid automatu taká možnosť bola, neviem si to predstaviť. Hráči alebo funkcionári sú často, v tom lepšom prípade, v karanténe. V tom horšom pozitívne testovaní. Čo sa týka divákov, amatérsky futbal bez nich nedáva zmysel.

V III. lige Východ má za sebou výbornú jeseň Spišská Nová Ves. Na chrbát jej dýcha Prešov. Ožíva futbal v týchto tradičných východoslovenských baštách?

Určite áno. Spišská Nová Ves je prekvapením. Jej mužstvo sa výrazne neposilnilo a napriek tomu je na čele tabuľky. Len nedávno sme po rozsiahlej rekonštrukcii slávnostne otvárali tamojší štadión, ktorý spĺňa požiadavky pre druhú ligu.

V Prešove došlo k zmene majiteľa, prišli noví ľudia. Klub pracuje na konsolidácii. Káder skladali tesne pred začatím súťaže i počas celého prestupového obdobia, vrátili sa viacerí odchovanci. Veľmi dobrou správou je, že už nič nebráni začatiu výstavby nového štadióna.

Čo z diania na východoslovenských trávnikoch vás v uplynulých mesiacoch potešilo?

To, že hráči, funkcionári a diváci nezanevreli na futbal. Veľká vďaka patrí tým, ktorí futbal podporujú a ľudom, ktorí sa oň starajú.

Prednedávnom vzbudili pozornosť nechutné zábery z dorasteneckého stretnutia na Zemplíne Trhovište - Kráľovský Chlmec. Rozhodcu surovým spôsobom napadol len 15-ročný mladík. Čo si o tom myslíte?

Pred pandémiou som s úsmevom hovoril, že asi zrušíme disciplinárnu komisiu. Mali sme sezóny bez takýchto problémov. Bohužiaľ, celková atmosféra v spoločnosti je zlá a premietlo sa to aj do správania hráčov, funkcionárov i divákov.

V jednom zo zápasov došlo za stavu 5:0 k hrubému nešportovému správaniu, masovej konfrontácii hráčov, násilnostiam v hľadisku. A inzultácia v Trhovišti? Je to veľmi zlý odkaz pre celý futbal.

Previnilcovi bola zastavená činnosť na päť rokov. Zároveň má zákaz vstupu na stretnutia riadené VsFZ. Je to najvyšší možný trest?

Áno, presne tak. Je to najvyšší možný trest zastavenia činnosti.

Tréner Prešova Stanislav Šesták necestoval kvôli rodinným povinnostiam do Sobraniec, ale v rovnakom čase nastúpil za rodnú Demjatu. Niektorí funkcionári figurujú v zápisoch ako maséri, bezpečnostní technici a pod. Je to z hľadiska pravidiel v poriadku?

Samozrejme, že nie. V tomto smere chceme pôsobiť preventívne a výchovne. Chápeme že ľudí, ktorí robia futbal na tejto úrovni nie je veľa, ale potrebujeme, aby tieto funkcie vykonávali odborne zdatné osoby.

Pred pandémiou sme schválili organizáciu školení zdravotníkov pre všetky kluby. Títo ľudia získajú certifikát od Červeného kríža.

Po prebiehajúcej sezóne má dôjsť k reorganizácii regionálnych súťaží. Platí to?

Reorganizácia bola pôvodne odložená o rok. Ak nedôjde k závažnému zásahu protipandemických opatrení do priebehu súťaží a sezóna sa dohrá, reorganizácia sa uskutoční. V opačnom prípade budeme zvažovať, či ju opäť neodložíme. Bude to závisieť od počtu neodohraných stretnutí.

Predseda VsFZ Richard Havrilla (vpravo) zastáva aj post prvého viceprezidenta SFZ.
Predseda VsFZ Richard Havrilla (vpravo) zastáva aj post prvého viceprezidenta SFZ. (Autor: TASR)

Riadiacim orgánom novovytvorenej tretej ligy bude Slovenský futbalový zväz. Najvyššou regionálnou súťažou sa stane štvrtá liga. Ako vnímate samotnú myšlienku reorganizácie?

K tejto téme prebiehali rozsiahle rozhovory na regionálnej i celoslovenskej úrovni. Názory boli rozdielne, a to najmä vzhľadom na postavenie v tabuľke. My sme zásadne nesúhlasili s tým, aby sme vytvorili spoločnú súťaž s celým stredoslovenským regiónom.

Podarilo sa nám vybojovať také riešenie, ktoré je pre nás výhodne. V prvej sezóne po reorganizácii budeme mať v 16-člennej tretej lige desiatich zástupcov. Verím, že štandardne ich bude v tejto súťaži jedenásť až dvanásť.

Tradičným podujatím na prelome rokov je vyhlásenie Jedenástky roka VsFZ. Uskutočniť sa má už po 24-krát. Bude sa konať?

Vzhľadom na protipandemické opatrenia sa vyhlásenie konať nebude. Nebudeme organizovať ani Memoriál Bohdana Benedika a vianočný turnaj rozhodcov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Reorganizácia súťaží? S jednou vecou sme zásadne nesúhlasili, vraví Havrilla