04.08.2024 08:30
Deň 9
Minúta po minúte
Live

Slovensko má už tretiu zemiakovú medailu. Asi mi to je súdené, vraví mladá strelkyňa

Slovenská reprezentantka v skeete Vanesa Hocková na OH 2024.
Fotogaléria (32)
Slovenská reprezentantka v skeete Vanesa Hocková na OH 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|4. aug 2024 o 16:15 (aktualizované 4. aug 2024 o 17:50)

Slovenky vo finále zopakovali umiestnenia z kvalifikácie.

Strelectvo na OH 2024

Skeet žien - finále:

1.

Francisca Crovettová Chadidová

Čile

55+7

2.

Amber Jo Rutterová

Veľká Británia

55+6

3.

Austen Jewell Smithová

USA

45

4.

Vanesa Hocková

Slovensko

34

5.

Emmanouela Katzourakiová

Grécko

23

6.

Danka Barteková

Slovensko

17

PARÍŽ. Slovenské strelkyne Vanesa Hocková a Danka Barteková nezískali medailu vo finále skeetu na olympijských hrách v Paríži.

Hoci sa pred finále výsledky z dvojdňovej kvalifikácie zmazali, slovenské reprezentantky zopakovali svoje umiestnenia spred bojov o cenné kovy.

Hocková pri svojom olympijskom debute obsadila štvrté miesto a Barteková pri piatom štarte pod piatimi kruhmi skončila šiesta.

Zlatú medailu si vybojovala Čiľanka Francisca Crovettová Chadidová, ktorá spolu s Bartekovou postúpila do finále z rozstrelu. Striebro získala Britka Amber Jo Rutterová a bronz Austen Jewell Smithová z USA.

Fotogaléria: Danka Barteková a Vanesa Hocková počas kvalifikácie a finále skeetu na OH 2024

Hockovú mohla vyradiť krajanka

Finále skeetu prebiehalo formou eliminácii. Prvá nastala po dvadsiatich výstreloch a následne vždy vypadla jedna pretekárka po desiatich ranách. 

Slovenské reprezentantky začali finále dobre a prvých osem výstrelov našlo svoj cieľ. Následne však prišli dve chyby Bartekovej z 10. a 14. rany.

Veľké zaváhanie predviedla Hocková v závere prvej eliminácie. Na stanovišti od 16. do 20. terča urobila až tri chyby a napokon ju vo finále paradoxne zachránila chyba Bartekovej z posledného dvojstrelu.

Barteková, ktorá z kvalifikácie postúpila aj s veľkou dávkou šťastia, tak nenadviazala na bronzovú medailu, ktorú získala pred 12 rokmi v Londýne.

Po ďalších desiatich výstreloch sa so súťažou rozlúčila Grékyňa Emmanouela Katzourakiová, a tak sa Hocková udržala v hre o medaily. 

Jej súperky však strieľali výborne a navyše, Hocková pridala ďalšie dve chyby. So skóre 34 bodov obsadila nepopulárnu, no cennú štvrtú priečku.

V akomsi "semifinále" vypadla Smithová z USA a následne sledovali diváci dramatické rozuzlenie. Po 60 výstreloch mali zostávajúce dve finalistky rovnaký počet 55 bodov, a tak musel rozhodnúť rozstrel.

V ňom napokon bola úspešnejšia Crovettová Chadidová, ktorá získala pre Čile prvé olympijské zlato nielen z tejto disciplíny, ale vôbec v streľbe.

Impulz do ďalšej kariéry

Pre Slovensko je to už tretia "zemiaková" medaila z týchto hier po vodnej slalomárke Zuzane Paňkovej a tenistke Anne Karolíne Schmiedlovej.

"Je to neuveriteľné. Dlho som sa na to pripravovala, keďže dva roky som mala miestenku. Mala som dostatok času a myslím si, že mi to vyšlo perfektne.

Škoda toho štvrtého miesta. Je mi to asi súdené, pretože štvrtá som bola aj na MS, keď som získala miestenku. Dúfam, že v budúcnosti sa posuniem aspoň o priečku vyššie," povedala Hocková pre Slovenskú televíziu. 

Špecifickú atmosféru hier si veľmi užila a priznala, že by si toľko fanúšikov želala aj počas sezóny v pretekoch Svetového pohára.

Opísala aj moment, keď po 66 úspešných nedeľných výstreloch nečakane chybovala. Na jednom stanovišti minula tri zo štyroch terčov.

"Myslím si, že mi trochu odišla hlava. Začala som trochu počítať a stalo sa... Je to škoda, asi ma to stálo medailu," povedala 24-ročná Hocková, pre ktorú je štvrtá priečka veľkým impulzom do ďalšej kariéry.

Barteková: Nebol to môj deň

Trpko-sladké pocity mala Barteková. Ak by Mexičanka Gabriela Rodríguezová trafila v tretej sérii kvalifikačného rozstrelu oba terče, finále ženského skeetu by bolo bez majsterky sveta a Európy.

Napokon z toho bolo pre členku MOV šieste miesto.

Bohužiaľ, vôbec mi nič nevyšlo. Z tých opačných dvojstrelov som tri pokazila. Snažila som sa s tým niečo robiť, ale... Je mi to veľmi ľúto.

To, čo ste dnes videli je sedem rokov roboty koncentrovaných do dvoch dní. Bohužiaľ to nevyšlo, ale taký je šport. Je to presne o tom, že buď vám vyjde jeden terč alebo nevyjde," povedala pre STVR.

Z prvých 20 terčov trafila Barteková 17, rovnako ako Grékyňa Emmanouela Katzourakiová. V jej prospech rozhodol lepší výsledok z kvalifikácie.

"Možno keby som nemala šestku na chrbte, idem ďalej a dopadlo by to úplne inak. Vedela som, že posledný terč musím trafiť, bolo to hop alebo trop, ale dnes to nebol môj deň," dodala Barteková.

Zlatý medailista Kim Woo-jin.
dnes 17:55
Lukostreleckí Messi a Ronaldo sa stretli vo finále, o víťazovi rozhodli tri milimetre Tridsaťdvaročný Kim Woo-jin sa stal najúspešnejším lukostrelcom v olympijskej histórii.
dnes 17:55
Danka Barteková. online
dnes 13:504
Skeet na OH 2024: Barteková ani Hocková medailu vo finále nevybojovaliSledovali ste online prenos z finále skeetu žien na OH 2024. Predstavili sa v ňom aj slovenské reprezentantky Danka Barteková a Vanesa Hocková.
dnes 13:504
Čchin-wen Čeng
dnes 09:212
Údery nerozhodujú, ale trpezlivosť a mentálna sila, vraví olympijská šampiónkaV tenise bola v detských časoch jej veľká inšpirácia krajanka Na Li.
dnes 09:212
Julien Alfredová.
dnes 11:322
Doteraz bol najlepší výsledok 6. miesto. Alfredová vybojovala pre karibskú krajinu prvú medailuZlatú medailu získala aj Thea LaFondová z Dominiky.
dnes 11:322
Cristina Bucsaová a Sara Sorribesová Tormová.
dnes 14:16
Česko ďalšiu medailu zo štvorhry nezískalo. V súboji o bronz jasne podľahlo ŠpanielskuŠpanielky už v úvode potvrdili papierové predpoklady a v prvom geme získali brejk.
dnes 14:16
Jakub Grigar.online
dnes 12:30
Kajak kros na OH 2024: Grigar obsadil v osemfinálovej jazde druhé miesto a postúpilSledovali ste online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstavil sa aj Jakub Grigar.
dnes 12:30
Danka Barteková.
dnes 12:428
Slovensko bude mať dvojnásobné zastúpenie vo finále. Po dráme postúpila aj BartekováFinále pokračuje v nedeľu poobede.
dnes 12:428
Novak Djokovič. online
dnes 11:0015
Tenis na OH 2024: Djokovič zdolal vo finále Alcaraza a oslavuje zlatú medailuSledovali ste s nami online prenos z finále tenisovej dvojhry mužov na OH 2024: Novak Djokovič - Carlos Alcaraz.
dnes 11:0015
Gabriela Gajanová.online
dnes 17:40
ONLINE: Atletika na OH 2024 dnes, Gabriela Gajanová LIVE (semifinále 800 m žien)Sledujte online prenos z pretekov žien na 800 m na OH 2024. Predstaví sa v nich aj Gabriela Gajanová.
dnes 17:40
Eliška Mintálová v disciplíne kajak kros počas OH v Paríži 2024.online
dnes 13:451
Kajak kros na OH 2024: Mintálovej jazda nevyšla a do štvrťfinále nepostúpilaSledovali ste online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstavila sa aj Eliška Mintálová.
dnes 13:451
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Slovensko má už tretiu zemiakovú medailu. Asi mi to je súdené, vraví mladá strelkyňa