Nóri senzačne zdolali Kanadu. Slovensku to paradoxne môže pomôcť

Radosť nórskych hokejistov.
Radosť nórskych hokejistov. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|22. máj 2023 o 19:45

Len dva tímy dávajú na MS menej gólov ako Nórsko.

RIGA. Slovenská reprezentácia nastúpi v utorok o 11.20 na posledný zápas v skupine na MS v hokeji 2023. Čeliť bude Nórsku.

Postupová matematika je nekompromisná. Ak chcú Slováci pomýšľať na štvrťfinále, musia Nórov zdolať o tri body. Ani to im nemusí zaručiť postup medzi najlepšiu osmičku.

V prípade iného ako trojbodového zisku si zverenci Craiga Ramsayho budú baliť kufre. Ak získajú potrebné body, budú večer fandiť Švajčiarom, aby pokračovali v dokonalých výkonoch a za tri body porazili po prvých šiestich protivníkoch aj Lotyšsko.

Podľa papierových predpokladov sú Slováci favoritmi. Vzhľadom na neuspokojivé výkony proti outsiderom z Kazachstanu a Slovinska však môžeme očakávať ťažký a nervózny boj.

Nabudí ich konflikt?

Kým hráči bojujú s vlastnou psychikou na ľade, vo VIP lóži tŕpne spolu s fanúšikmi na tribúnach a pred televízormi generálny manažér Miroslav Šatan. Ani on nechce hovoriť o jasnej výhre.

„Ešte sme nemali zápas, počas ktorého sme boli pokojní. Vždy je to zaujímavé a nervózne až do konca,“ povedal legendárny forvard. „Mužstvá sú vyrovnané a všetci vedia byť nebezpeční. Majstrovstvá sveta bývajú v posledných rokoch vyrovnané, vždy vidíme nejaké prekvapenia.“

Slovákov čaká už druhý zápas o všetko. Proti Slovincom bodovali naplno vďaka výhre 1:0, hoci s výkonom neboli spokojní.

Šatan hovorí, že hlavným faktorom bude, ako sa na tento duel mužstvo namotivuje. Libor Hudáček verí, že sa tím zomkne aj vďaka vydiskutovanému medializovanému konfliktu medzi ním a kapitánom Marekom Hrivíkom.

Slováci hrali v zápase, ktorý museli vyhrať, aj pred rokom. Nad Dánskom potrebovali v záverečnom vystúpení v skupine víťazstvo za tri body a tento cieľ splnili suverénnou výhrou 7:1, vďaka čomu Dánov predbehli a dostali sa na štvrtú priečku.

Gradujúca výkonnosť

Nóri sa na Slovákov naladili výhrou 3:2 po samostatných nájazdoch nad favorizovanou Kanadou. Do stretnutia nastúpili s odhodlaním a od úvodu držali so súperom krok. V nájazdovej lotérii vyškolili brankára Hofera.

Odohrali zrejme najvydarenejší duel na turnaji. Ich výkonnosť graduje, kým o slovenskej sa dá po nedávnych výsledkoch povedať opak.

Napriek tomu môže byť šokujúca výhra výhodou pre Slovensko. Úvodné buly nórskych posledných duelov delí len dvadsať hodín.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Kanada - Nórsko na MS v hokeji 2023

Víťazstvo nad Kanadou vždy niečo stojí. A tu sa dá hľadať paralela medzi súčasnými a lanskými majstrovstvami sveta. Dáni v roku 2022 porazili Kanadu a o deň neskôr prehrali proti Slovensku o šesť gólov.

Dôvod dvoch odlišných výkonov bol jednoduchý. Nezostalo im dostatočné množstvo síl. Je otázne, koľko ich v sebe nájdu v utorňajšom dueli Nóri.

Tým už o nič nejde, nemôžu vypadnúť ani postúpiť. Výhrou nad „javorovými listami“ si zaistili čestný úspech. Dáni pritom vlani hrali o štvrťfinále, v zápase proti Slovensku im stačil jediný bod.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Nóri senzačne zdolali Kanadu. Slovensku to paradoxne môže pomôcť