Slováci získavajú hernú tvár. Čo zmení Tarkovič proti Švédom?

Urobí Štefan Tarkovič nejaké zmeny proti Švédsku?
Urobí Štefan Tarkovič nejaké zmeny proti Švédsku? (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|17. jún 2021 o 12:15

Ako hrať proti Švédom?

PETROHRAD, BRATISLAVA. Ako môžu slovenskí futbalisti na EURO 2020 ublížiť Poľsku? Individuálnymi prienikmi krídelníkov a štandardnými situáciami.

Dôležitú úlohu pri nich bude zohrávať Milan Škriniar, ktorý môže byť rozhodujúcim slovenským hráčom v defenzíve i ofenzíve.

Analýza, ktorú sme robili pred súbojom proti Poľsku, sa naplnila. Slováci zvíťazili 2:1. Róbert Mak strelil gól po individuálnej akcii a Škriniar po štandardke.

V piatok o 15.00 nastúpia Slováci proti Švédsku, ktoré v prvom zápase na šampionáte remizovalo so Španielskom 0:0.

Urobí tréner národného tímu Štefan Tarkovič zmeny v zostave, systéme hry či taktike? Alebo ostane verný štýlu, ktorý mu priniesol úspech proti Poliakom?

Švédi nabehali viac ako Slováci

Zápas Švédska proti Španielsku mu čosi naznačil. Veľa vecí však ostalo skrytých. Švédi hrali zo zabezpečenej obrany, boli dobre organizovaní a pohybliví.

Tempo hry diktovali Španieli. A to výrazne, mali až 75-percentné držanie lopty a 852 presných prihrávok, kým Švédi len 103.

Na porovnanie - Slováci mali proti Poľsku 44-percentné držanie lopty a 352 presných prihrávok. Slováci nabehali 109,4 kilometra, Švédi ešte o štyri kilometre viac.

Je zrejmé, že vo vzájomnom zápase budú oba tímy vychádzať z pevnej defenzívy. Švédi však budú odvážnejší ako proti Španielom.

V držaní lopty by to malo byť vyrovnané. Ťažko očakávať, že jeden tím bude dominovať na lopte a na dlhší časový úsek ju nepožičia súperovi.

Hrozbou bude gólový mladík

Neočakáva sa ani to, že slovenský tréner urobí výrazné zmeny v zostave. V bránke isto nastúpi Martin Dúbravka. A aj celá stredová os bude rovnaká ako proti Poľsku.

Medzi stopérmi Milanom Škriniarom a Ľubomírom Šatkom funguje chémia. Navzájom sa dopĺňajú a zaisťujú. Obaja majú aj solídnu rozohrávku.

„Verím, že s Ľubom vytvoríme stopérsku dvojicu na dlhšie obdobie, ako sa to v minulosti podarilo Maťovi Škrtelovi s Jánom Ďuricom,“ hovoril Škriniar po zápase s Poľskom.

Milan Škriniar strelil gól proti Poľsku.
Milan Škriniar strelil gól proti Poľsku. (Autor: TASR/AP)

V ňom ubránili hviezdneho Roberta Lewandowského. V piatok budú proti nim stáť až dvaja útočníci, keďže tréner Švédska Janne Andersson hrá systémom 4-4-2.

Najväčšou hrozbou môže byť 21-ročný Alexander Isak z Realu Sociedad. V tejto sezóne bol so 17 gólmi šiestym najlepším strelcom španielskej ligy. Je rýchly a pohyblivý.

Navyše k dispozícii už bude aj Dejan Kulusevski z Juventusu Turín, ktorý len nedávno prekonal covid. Je otázne, v akom bude stave.

Stredová os bude bez zmeny

Aj v stredovej formácii nastúpia Slováci v rovnakom zložení ako proti Poľsku. Jakub Hromada ukázal fyzickú pripravenosť, spoľahlivosť v defenzíve a odvahu po zisku lopty.

Juraj Kucka prináša do tímu tradičnú tvrdosť, bojovnosť a priamočiarosť. Marek Hamšík s Ondrejom Dudom zase kreativitu. Práve ich spolupráca môže byť proti Švédom kľúčová.

Ak reprezentačný tréner urobí nejaké zmeny, budú na krajoch ihriska. Môžu ich ovplyvniť aj mierne šrámy, ktoré utrpeli Peter Pekarík a Róbert Mak proti Poľsku.

Obaja sú pre reprezentáciu dôležití a keď budú môcť hrať, tréner ich zo zostavy nevynechá. Na pravý kraj obrany je alternatívou Martin Koscelník, ale pre Pekaríka hovoria skúsenosti.

Na krídelnej pozícii môže tréner Tarkovič zvoliť Vladimíra Weissa, Tomáša Suslova či Michala Ďuriša. Všetci traja však majú mierne nedostatky v defenzíve.

Hancko môže vymeniť Hubočana

Lukáš Haraslín proti Poľsku presvedčil, že je aj v defenzíve pevný a zodpovedný. Zvládol aj úlohy, na aké nie je zvyknutý. Aj preto opäť nastúpi v základnej zostave.

Aj s Makom, ktorý proti Rusku i Poľsku ukázal, že je mužom momentu a svojou individuálnou kvalitou dokáže rozhodovať zápasy.

Najpravdepodobnejšia zmena môže nastať na ľavom kraji obrany. Aj to len v prípade, že Slováci budú chcieť súpera zničiť cez jeho pravú stranu.

Namiesto Tomáša Hubočana sa núka Dávid Hancko, ktorý je ofenzívnejší a dokáže výraznejšie podporovať útok. Na druhej strane však necháva otvorený priestor v obrane.

Pri zrekapitulovaní si výkonov jednotlivcov proti Poľsku nemá Tarkovič dôvod urobiť žiadne zmeny v zostave a šetriť hráčov na zápas proti Španielsku. Bolo by to bláznovstvo.

Ak by zápasy proti Švédsku a Španielsku boli vymenené, dávalo by to väčšiu logiku, keďže Švédi sa zdajú byť hrateľnejším súperom.

Slováci získavajú hernú tvár

Švédom v ofenzíve chýba Zlatan Ibrahimovič, otázny je spomínaný krídelník Juventusu Kulusevski. Dôležité bude aj to, kto v zápase strelí prvý gól.

Ak to budú Švédi, ich defenzívu nebude jednoduché dobyť, o čom sa presvedčili aj Španieli. Slovákom môže v zápase stačiť aj remíza, ktorá by ich zrejme posunula do osemfinále.

V prípade víťazstva majú postup zo skupiny zaistený. A môže sa stať niečo, s čím nikto nepočítal. V zápase proti Španielsku by tréneri mohli pošetriť kľúčových hráčov. Ale nepredbiehajme.

Slováci však zvládli posledné tri zápasy proti silným súperom. Zvíťazili nad Ruskom i Poľskom a v príprave na EURO remizovali s Rakúskom.

Vo všetkých troch dueloch ukázali, že získavajú hernú tvár. Ak ju chcú potvrdiť proti Švédom, musia ostať kompaktní a zodpovední v defenzíve.

A využiť šance v ofenzíve, či už po prienikoch krídelníkov alebo strelách zo stredných vzdialeností, ku ktorým sa môžu dostať Kucka, Hamšík či Duda. Rozhodnúť môžu opäť aj štandardné situácie.

Tabuľka: skupina E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Slováci získavajú hernú tvár. Čo zmení Tarkovič proti Švédom?