Ako môžu Slováci ublížiť Poľsku? Návod ponúkajú posledné zápasy

Milan Škriniar v súboji pred ruskou bránkou.
Milan Škriniar v súboji pred ruskou bránkou. (Autor: TASR)
Juraj Berzedi|13. jún 2021 o 16:00

Slováci môžu hrať atraktívne i účelne.

PETROHRAD. Prečo nehráme futbal ako Francúzsko či Belgicko? A čo tak hrať tiki-taka ako Španielsko? Neskúsime aspoň pressing ako Česko? 

Futbalových systémov je veľa. Základom je, akých máte hráčov a či sa hodia do štýlu, ktorým chcete hrať. A podľa toho môžete vymýšľať taktiku.

Reprezentačný tréner Štefan Tarkovič nemá na EURO 2020 hráčov, s ktorými môže hrať totálny futbal. Slováci sa budú spoliehať na poctivú a zodpovednú defenzívu.

Na majstrovstvách Európy hrajú postupne s Poľskom, Švédskom i Španielskom. S tímami, ktoré sú miernymi favoritmi, Španieli veľkými.

Hrať proti nim otvorený futbal? Na to momentálne Slováci nemajú. Budú hrať pragmaticky, čo neznamená, že v určitých momentoch zápasu nemôžu hrať atraktívne. A najmä účelne.

Ako ubrániť Lewandowského?

Slováci odštartujú EURO 2020 proti Poľsku. Tímu, ktorý by mohol byť na podobnej úrovni ako Slovensko. Nebyť Roberta Lewandowského.

Poľský útočník robí najväčší rozdiel medzi oboma tímami. A absolútnym základom bude ubrániť ho. Na zemi i vo vzduchu. Mimo šestnástky, ale najmä v šestnástke.

V bránke sa budú Slováci spoliehať na Martina Dúbravku. Ak chcú pomýšľať na úspech, v každom zápase budú potrebovať jeden či dva jeho zázračné zákroky. Možno aj viac.

V obrane bude šéfovať Milan Škriniar, v súčasnosti najlepší a vo svete najrešpektovanejší slovenský futbalista. Vedľa neho nastúpi Ľubomír Šatka. Ich chémia začína fungovať.

Robert Lewandowski je hviezdou Poľska.
Robert Lewandowski je hviezdou Poľska. (Autor: TASR/AP)

Obaja sú silní v defenzívnych súbojoch a pri vzájomnom zabezpečovaní sa môžu eliminovať aj poľskú útočnú hviezdu. Musia ju však držať, čo najviac mimo pokutového územia.

Slováci nemôžu hrať v tak hlbokom defenzívnom bloku ako v poslednom prípravnom zápase proti Rakúsku. To by bola cesta do pekla.

Lewandowski je vo veľkom vápne nezastaviteľný. Škriniar môže byť bezchybný, ale bude limitovaný tým, že nemôže faulovať. A to poľský snajper dokáže využiť.

Pressing? Hromadovi chýbajú spoluhráči

Na pravom kraji obrany je jasnou voľbou Peter Pekarík. Najmä jeho výškový hendikep sa môžu snažiť Poliaci využiť pri centrovaných loptách. Aj preto musia stopéri v šestnástke brániť Lewandowského osobne. Telo na telo.

Pekarík bude najviac súbojov zvádzať zrejme s Piotrom Zielinskim. Neapolský stredopoliar či krídelník bude dôležitý v predfinálnej fáze hry aj pre Lewandowského. 

Na ľavom kraji obrany sú dve alternatívy. Defenzívnejšia s Tomášom Hubočanom a ofenzívnejšia s Dávidom Hanckom.

V úvodnom zápase tréneri zvolia skúsenosti Hubočana. Aj jeho tvrdosť a agresivitu, ktorou dokáže veľakrát nainfikovať aj ostatných spoluhráčov.

Na pozícii defenzívnych stredopoliarov nastúpi Jakub Hromada a Juraj Kucka. V posledných dvoch zápasoch proti Rusku i Rakúsku im to fungovalo.

Slavista Hromada bude tím, ktorý musí zabezpečiť, aby súper nenavážal loptu na štvorčlennú slovenskú obranu ako sa to stávalo proti Rakúsku.

Dôležité je, aby bol sebavedomý aj pri rozohrávke. Je výborne fyzicky pripravený a je typom hráča, s ktorým môžete ísť aj do napádania.

Keďže však nemá okolo seba rovnako bežecky pripravených spoluhráčov, Slováci budú nútení zatvárať priestor a vyčkávať.

Ako sa presadiť v útočnej fáze?

Kucka môže dominovať svojím silovým poňatím. A tiež by mal, čo najviac znemožniť rozohrávku Grzegorzovi Krychowiakovi.

Hoci poľský tvorca hry si často pýta loptu až medzi stopérmi, kde ho budú skôr napádať Marek Hamšík a Ondrej Duda, ktorý nastúpi na pozícii falošného útočníka.

Dôležité bude, aby Slováci po zisku lopty boli odvážni, podržali loptu a rýchlo ju nestratili. Dostať loptu na Hamšíka a Dudu bude hlavnou úlohou pri rozohrávke.

Obaja vedia vymanévrovať aj zo zložitých situácií a meniť tempo hry. Od nich musí prísť rýchle otočenie hry, prekvapivá finálna prihrávka či zakončenie.

Hrať bez klasického útočníka však má aj svoje nevýhody. Najmä v momente, keď krídelníci či krajní obrancovia sú v priestore, odkiaľ by mohli centrovať.

Veľakrát však nemajú na koho. A loptu často vracajú do stredu, ktorý býva zväčša prehustený. Ako sa teda presadiť v útočnej fáze?

Návodom sú posledné zápasy. Proti Rusom gól Róberta Maka, pred ktorým Slováci rýchlo otočili ťažisko hry a po výbornej kolmici od Hubočana sa Mak presadil individuálne.

Druhým momentom je situácia proti Rakúsku, keď opäť Slováci otočili hru, Pekarík vysunul Haraslína, pokračoval v akcii, čím súperov zneistil, koho brániť.

Haraslín si odvážne hodil okolo dvojice súperov a len skvelý zákrok brankára a následná smola pri strele Dudu znamenalo, že z toho nebol gól.

Škriniar bude dôležitý aj v ofenzíve

Mak s Haraslínom začnú v základnej zostave aj proti Poľsku. Ich individuálne kvality, poprípade striedajúcich krídelníkov ako Vladimír Weiss či Tomáš Suslov budú kľúčové.

Aj pre nich je dôležité, aby Slováci hrali vo vyššom obrannom bloku, aby sa nemuseli sťahovať s krajnými obrancami až k vlastnej šestnástke.

Potom im len ťažko ostanú sily na ofenzívne výpady. Navyše, ani jeden nehráva vo svojom klube pravidelne celé zápasy, takže im chýba 90-minútová zápasová prax.

A sú ďalšími typmi hráčov, s ktorými momentálne Slovensko nemôže hrať vysoký pressing. Minimálne, nie konštantne.

V ofenzíve musia byť najodvážnejší. Budú sa od nich čakať individuálny prienik a tiež vypýtanie si štandardnej situácie v okolí šestnástky. Len takto môžu Poliakom ublížiť.

Práve tie spolu s rohovými kopmi budú druhou slovenskou zbraňou v ofenzíve, čo ukázali kvalifikačné zápasy proti Malte a Rusku, v ktorých Slováci strelili tri góly po štandardkách.

V tomto prípade budú dôležitú úlohu zohrávať Milan Škriniar, ktorý tak môže byť rozhodujúcom slovenským hráčom v defenzíve i ofenzíve. 

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Ako môžu Slováci ublížiť Poľsku? Návod ponúkajú posledné zápasy