14.06.2021 | E
14.06.2021 | E
0 - 0

Španielsko - Švédsko: ONLINE z ME vo futbale (EURO 2020 / 2021)

Španielsko vs. Švédsko: ONLINE prenos zo zápasu na ME vo futbale - EURO 2020 / 2021 dnes.
Španielsko vs. Švédsko: ONLINE prenos zo zápasu na ME vo futbale - EURO 2020 / 2021 dnes. (Autor: Sportnet)
Sportnet|14. jún 2021 o 12:00

Sledujte s nami ONLINE prenos z ME vo futbale (EURO 2020 / 2021): Španielsko - Švédsko.

SEVILLA. Španielsko a Švédsko dnes hrajú ďalší zápas na ME vo futbale (EURO 2020 / 2021). Duel skupiny E hostí štadión La Cartuja v meste Sevilla.

Sledujte online prenos s nami.

Pozrite si tiež priebežné tabuľky a celkový program šampionátu.

ONLINE PRENOS: Španielsko - Švédsko (LIVE z ME vo futbale - EURO 2020 / 2021 dnes)

Majstrovstvá Európy Skupina E 2020/2021
14.06.2021 o 21:00
Španielsko
0:0
(0:0, 0:0)
90+7 minúta
Ukončený
Švédsko
Prehľad
ŽK: 55. Lustig (SWE). Rozhodca: Vinčić – Klančnik, Kovačič (SVN). Diváci: 10 559.
Prenos
To je odo mňa z tohto zápasu všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.
Ďalší program:

Španielsko
19. 6. 2021, 21:00 (skupina E – Sevilla): Španielsko – Poľsko

Švédsko
18. 6. 2021, 15:00 (skupina E – Petrohrad): Švédsko – Slovensko
Štatistiky zápasu:

Držanie lopty: 75 % : 25 %.
Strely na bránu: 5:0.
Strely mimo: 8:2.
Rohy: 6:1.
Ofsajdy: 2:1.
Fauly: 7:11.
V druhom polčase sa obraz hry vôbec nezmenil. Španieli mali veľkú územnú prevahu, na rozdiel od prvého dejstva však mali menej gólových príležitostí a ak sa do nejakej Španieli už dostali, tak ich dokázal výborným zákrokom vychytať švédsky gólman Olsen. Švédi si i v druhom polčase vytvorili jednu obrovskú gólovú príležitosť, tú ale Berg nevyužil a urputnou obranou dokázali splniť svoj cieľ, ktorým bol zisk bodu. Španielov z trávnika vyprevádzal piskot domácich fanúšikov, za celý zápas totiž nedokázal vymyslieť žiadny plán B a hrali stále tým istým štýlom, ktorý úspech nepriniesol. Po prvom hracom dni skupiny E tak majú na svojom konte plný počet bodov len Slováci. Španieli a Švédi majú po jednom bode a Poliaci sú po prehre so Slovenskom bez bodu.
90+7
Koniec zápasu.
90+6
Posledný španielsky útok skončil centrom Sarabiu z pravej strany, ktorý odhlavičkoval do bezpečia Augustinsson.
90+5
Oyarzabalov center bol zablokovaný na roh. Ten rozohral sám Oyarzabal centrom na zadnú tyč, kde sa k hlavičke pretlačil Moreno a lopta po jeho strele skončila mimo Olsenovej brány.
90+4
Švédsky pokus o naťahovanie času neuspel a Španieli sa okamžite vrátili na útočnú polovicu. Španieli stále cítia šancu na výhru.
90+3
90+3
importantAlba si nabehol za obranu na výborný pas od spoluhráča a cez Augustinssona lopta trochu nečakane doletela na zadnú tyč na Sarabiu. Ten to zrejme nečakal, preto loptu len zasiahol kolenom a pomalú strelu dokázal presúvajúci sa brankár Olsen chytiť.
90+2
Aj nadstavený čas sa odohráva na polovici Švédska. Žltí sa zubami-nechtami bránia...
90+1
Moreno si na pravej strane švédskeho pokutového územia naviedol loptu na ľavačku, jeho technická strela ale skončila tesne mimo vzdialenejšej tyče Olsenovej brány.
90
Nadstavený čas je šesť minút.
90
90
importantNa center Sarabiu z pravej strany si výborne nabehol Moreno, jeho hlavičku ale skvelým reflexívnym zákrokom vykopol švédsky gólman Olsen.
89
Alba si nabehol na Pedriho prihrávku na ľavé krídlo, odkiaľ prihrával na prednú tyč na Morena. Morenovo zakončenie pätičkou zastavil švédsky obranca Danielson.
88
Švédi sa už ani nesnažia tváriť, že im ide o niečo iné, ako ubrániť bezgólového remízu. Hneď po zisku lopty ju odkopávajú čo najďalej od svojej brány bez akejkoľvek snahy o útok.
87
changeStriedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Koke, prichádza Fabián Ruiz.
87
Sebastian Larsson získal hrací predmet pred vlastnou šestnástkou a trochu teatrálne spadol v súboji s Oyarzabalom. Z tribún sa opäť ozýva výrazný piskot...
86
Španielske útočné kombinácie začínajú byť čoraz zúfalejšie. Švédi stíhajú za prihrávajúcimi si Španielmi behať i pred koncom zápasu a stále ich nepúšťajú do nebezpečných príležitostí.
85
Prihrávka za seba sa Lindelöfovi nevydarila a loptu získal na ľavom krídle Pedri. Jeho center však preletel cez švédsku šestnástku bez toho, aby loptu niekto zasiahol.
84
changeStriedanie v tíme Švédsko: z ihriska odchádza Emil Forsberg, prichádza Pierre Bengtsson.
84
changeStriedanie v tíme Švédsko: z ihriska odchádza Kristoffer Olsson, prichádza Jens Cajuste.
82
Oyarzabal si nabehol na prihrávku na ľavú stranu šestnástky, kde sa uvoľnil, jeho prihrávku pred bránu ale zastavil Lindelöf.
81
Olsson sa nakoniec vrátil na hraciu plochu a hneď sa zapojil do bránenia ďalšieho postupného útoku Španielska, ktoré sa znovu pomaly približuje k švédskej šestnástke.
80
Pedri je už na nohách, pre Olssona ale zápas zrejme skončil. V sprievode lekára Švédska krívajúc odchádza za autovú čiaru.
79
Olssona pri sklze pred švédskou šestnástkou zasiahol do nohy Pedri. Obaja hráči zostávajú sedieť na trávniku a musia byť ošetrení.
78
Danielson odhlavičkoval Sarabiov nákop sprava, lopta sa však k Sarabiovi vrátila. Jeho ďalší center potom švédsky brankár Olsen vyboxoval až do stredu poľa.
77
Alba si spracoval nákop Thiaga Alcântaru na ľavé krídlo, jeho center bol ale švédskou obranou znovu bez väčších problémov odvrátený do bezpečia. Španielom akoby chýbal plán B...
75
changeStriedanie v tíme Švédsko: z ihriska odchádza Mikael Lustig, prichádza Emil Krafth.
74
changeStriedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Dani Olmo, prichádza Gerard Moreno.
74
changeStriedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Ferrán Torres, prichádza Mikel Oyarzabal.
73
Marcos Llorente dokázal spracovať loptu na bránkovej čiare a prihral do druhej vlny na Olma, ktorého strelu zablokoval Lustig.
72
Alba preniesol hru na pravé krídlo na Marcosa Llorenteho, ktorý loptu posunul na rozbehnutého Sarabiu. Jeho prihrávku do šestnástky švédska obrana zablokovala.
71
Španielsky tlak sa v posledných minútach začína stupňovať a už viac ako dve minúty sa Švédi nedostali k lopte. Medzeru v obrannom postavení severanov sa však Španielsku stále nedarí nájsť.
70
Alcântara sa rozbehol smerom k šestnástke Švédska, pred ktorou ho podrazil Quaison. Španieli sa s rozohrávkou nijak nezdržiavali a hneď loptu rozohrali po zemi na krídlo.
69
changeStriedanie v tíme Švédsko: z ihriska odchádza Alexander Isak, prichádza Viktor Claesson.
69
changeStriedanie v tíme Švédsko: z ihriska odchádza Marcus Berg, prichádza Robin Quaison.
68
Ani tento útok severanov ale k ničomu neviedol a po tejto krátkej prestávke sa Španieli vrátili k svojmu typickému hernému štýlu. Prihrávkami nakrátko obliehajú švédsku šestnástku.
67
Švédi si po dlhšej dobe užívajú situáciu, že môžu kombinovať na útočnej polovici. Španieli sa ich zatiaľ neúspešne snažia vytlačiť za stredovú čiaru.
66
changeStriedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Álvaro Morata, prichádza Pablo Sarabia.
66
changeStriedanie v tíme Španielsko: z ihriska odchádza Rodri, prichádza Thiago Alcântara.
64
Marcos Llorente sa dostal k centru sprava, najprv ale trafil Augustinssona a potom si loptu predkopol za bránkovú čiaru.
63
Isak sa po zisku lopty rozbehol do otvorenej obrany po ľavom krídle a až pri šestnástke Španielska prišiel o loptu v súboji s Laportem.
62
Španieli sú opäť nasťahovaní na útočnej polovici. Center z pravej strany odkopol Sebastian Larsson, lopta sa ale vrátila na kopačky Španielov.
61
Z tribún sa začína ozývať piskot. Španieli síce majú i v druhom polčase územnú prevahu, ani zďaleka však nemajú toľko striel ako v prvom dejstve.
60
60
importantŠvédi po zisku lopty vyrazili do otvorenej španielskej obrany do rýchleho protiútoku. Na jeho konci dokázal Isak dostať loptu do šestnástky, kde ju udržal proti trojici Španielov a dokonca dokázal prihrať i na zadnú tyč na Berga. Ten ju však nedokázal doraziť zblízka do odkrytej španielskej brány, pretože ju z bránkoviska poslal nad Simónovu svätyňu.
58
Alba dostal prihrávku na ľavé krídlo, loptu si ale pri kľučke okolo Lustiga predkopol za bránkovú čiaru.
57
Brankár Olsen nemal na koho rozohrať, pretože všetci jeho spoluhráči boli obsadení. Odkopol preto loptu aspoň čo najďalej od svojej brány do autu.
56
Koke si chcel na pravej strane útočnej polovice naraziť loptu s Moratom, jeho spätnú prihrávku ale nedobehol.
55
yellowCardPrvú žltú kartu zápasu dostáva za zdržiavanie hry pri autovom vhadzovaní Mikael Lustig (Švédsko).
53
Oblúčik Marcosa Llorenteho do šestnástky medzi stopérov Švédska letel na rozbehnutého Olma, ten ale hrací predmet nedobehol a nakoniec teda skončil v rukách švédskeho gólmana Olsena.
52
Albov center zľava odhlavičkoval Lindelöf do autu. Olmov následný tečovaný nákop potom odvrátil do bezpečia pre zmenu Danielson.
51
Španieli sa usadili na útočnej polovici a svojou postupnou kombináciou opäť zatláčajú Švédov do obrany.
50
50
importantPedriho center zrazil Danielson na hranici švédskeho pokutového územia priamo pred voľného Moratu, ktorý strelou po zemi z prvej tesne minul pravú tyč Olsenovej brány.
49
Center Sebastiana Larssona preletel až na zadnú tyč k úplne voľnému Lustigovi, ktorý ale loptu dobre netrafil a naopak, trochu nešikovne si trafil vlastnú nohu.
48
Isakov individuálny prienik na útočnej polovici zastavil faulom Morata. Priamy kop pre Švédsko.
47
Olmovu kolmicu na Moratu zastavil Lustig, ktorý ale dlho váhal s rozohrávkou. „Pomôcť“ mu tak musel práve Morata, ktorý ho zrazil zozadu na trávnik.
46
Výkop druhého polčasu mali Španieli. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.
46
Začal sa druhý polčas.
Druhý polčas sa začne približne o 22:05.
Španieli mali v prvom polčase obrovskú územnú prevahu a napriek veľmi prehustenému priestoru v a v blízkosti švédskej šestnástky sa dokázali dostať do niekoľkých veľmi dobrých gólových príležitostí. Severanov však buď podržal výbornými zákrokmi brankár Olsen alebo Španielov zradila nepresná koncovka. Úplne najväčšiu gólovú príležitosť však mal paradoxne švédsky útočník Isak, ktorého strelu musel vykopávať tesne pred bránkovou čiarou do tyče vlastnej brány Marcos Llorente. Uvidíme teda, či Španieli budú pokračovať v druhom polčase vo svojej útočnej aktivite a podarí sa im švédsku obranu prekonať alebo dokážu Švédi favorita zaskočiť.

Štatistiky po 1. polčase:

Držanie lopty: 79 % : 21 %
Strely na bránu: 3:0
Strely mimo: 4:1
Rohy: 5:1
Ofsajdy: 1:0
Fauly: 3:7
45+1
Prvý polčas sa skončil.
45+1
Aj nadstavený čas prebieha tak, ako drvivá väčšina prvého dejstva – na polovici Švédska.
45
Bude sa hrať ešte jednu minútu.
45
importantOlmo napriahol k tvrdej strele zo strednej vzdialenosti, jeho pokus letiaci k zemi k ľavej tyči ale dokázal švédsky brankár Olsen vyraziť.
44
Center z rohu Španielska vyboxoval z vlastnej šestnástky brankár Olsen. Lopta sa následne znovu vrátila na kopačky hráčov v červených dresoch.
43
Pedriho center z pravej strany na Olma odhlavičkoval Lustig. Olmo si potom navádzal po ľavom krídle loptu až k šestnástke, jeho prihrávku do druhej vlny ale odkopol do bezpečia Forsberg.
42
Španieli okamžite pridali a vrátili sa k tlaku na švédsku obranu. Tá sa opäť bleskurýchlo zoradila pred vlastné pokutové územie.
41
41
importantBerg predĺžil loptu do šestnástky na Isaka, ktorý si ju naviedol okolo Laporteho bližšie k bráne. Z pomerne ostrého uhla obstrelil brankára Simóna, jeho strelu ale tesne pred bránkovou čiarou zrazil Marcos Llorente do tyče vlastnej brány, od ktorej sa odrazila von.
39
Španieli zastavili švédsky pokus o útok už v strede poľa a opäť budú útočiť. Znovu ale len „do plných“.
38
38
importantDanielson netrafil loptu po Albovom oblúčiku za obranu a hrací predmet sa tak za ním dostal k Moratovi. Ten strelou po zemi už zvnútra švédskej šestnástky tesne minul Olsenovu bránu.
37
Následný rohový kop Švédska k ničomu nebezpečnému pred španielskou bránou neviedol. Loptu získali späť pod svoju kontrolu Španieli.
36
Center Sebastiana Larssona bol zrazený tak, že lopta padala pod brvno španielskej brány. Gólman Simón tak musel loptu prvým zákrokom v zápase vyraziť nad svoju bránu.
35
Berg dokázal spracovať na útočnej polovici odkop svojho brankára Olsena. Loptu podržal na kopačkách a založil postupný útok svojho tímu.
34
Obraz hry sa vôbec nemení. Španieli hrajú na útočnej polovici s protihráčmi bago, ktoré ale okrem pár nebezpečných momentov neviedlo k ničomu.
32
Marcos Llorente si dokázal loptu posunúť pomedzi Augustinssona a Danielsona, predkopol si ju však priďaleko a nakoniec mu ju chytil vybiehajúci brankár Olsen.
31
Alba sa dostal k centru zľava, jeho prihrávku ale tečoval Olmo tak, že lopta skončila výrazne mimo Olsenovej brány.
30
Švédom sa dobrým napádaním podarilo vytlačiť prihrávajúcich si Španielov na ich polovicu ihriska, o loptu ich ale stále nepripravili. Španieli sa tak mohli po niekoľkých desiatkach sekúnd vrátiť k švédskej šestnástke.
29
29
importantOlmo potiahol loptu po ľavej strane k šestnástke a centrom do jej stredu našiel Kokeho, ktorý z prvej vystrelil nad Olsenovu bránu.
28
Koke chcel zrýchliť hru kolmicou na ľavé krídlo na rozbehnutého Albu, ani on ale túto prihrávku na hracej ploche spracovať nedokázal.
27
Španieli po krátkej prestávke pokračujú v obliehaní švédskej obrany, ktorá je zoradená tesne pred vlastným pokutovým územím.
26
Držanie lopty: 81 % : 19 %
25
Center z rohu švédska obrana vyriešila. V súboji o loptu pred šestnástkou potom fauloval Lustiga Morata.
24
Ferrán Torres pekne vysunul na pravom krídle za švédskeho obrancu Marcosa Llorenteho, ktorého center práve na Ferrána Torresa odkopli Śvédi na rohový kop.
23
23
importantAlba si chcel na ľavej strane šestnástky Švédska naraziť loptu s Kokem, tú im ale vypichol Lustig. Ten však loptu posunul tak, že sa dostala priamo pred Kokeho, ktorý z prvej vystrelil mimo švédskej brány.
22
Dlhé autové vhadzovanie Lustiga do španielskej šestnástky odvrátil jeden zo Španielov k Forsbergovi, ktorý z voleja vystrelil vysoko nad Simónovu bránu.
21
A úspešne, Rodri totiž musel po zlej prihrávke odkopnúť loptu aspoň na tribúnu. Švédi sa usadili na útočnej polovici.
20
Španieli opäť vystihli rozohrávku Švédov a s loptou zacúvali na vlastnú polovicu. Švédi prvýkrát v zápase sami vyrazili napádať rozohrávku súpera.
19
Španielsky presing bol úspešný a Španieli loptu získali. Alba si však pri spracovávaní lopty pomohol rukou, a tak v útoku pokračovať nemohol.
18
Švédi sa po dlhej dobe dostali k lopte a snažia sa ju podržať na svojich kopačkách. Španieli im však rozohrávku výrazne komplikujú vysokým a poriadne aktívnym napádaním.
17
Olmo sa uvoľnil na ľavom krídle a dostal sa k centru. Švédski obrancovia si trochu neporozumeli a nakoniec nechýbalo veľa, aby sa k lopte na zadnej tyči dostal Ferrán Torres. Ten však guľatý nezmysel nezasiahol a hrací predmet nakoniec skončil tesne mimo ľavej tyče švédskej brány.
16
16
importantKoke nádherným centrom z pravej strany nacentroval loptu medzi stopérov Švédska, kde bol Olmo a jeho hlavičku do zeme výborným zákrokom vyrazil mimo svojej brány švédsky gólman Olsen.
14
Švédska obrana naďalej disciplinovane drží svoje obranné postavenie a nepúšťa Španielov do bezprostrednej blízkosti svojho pokutového územia.
13
Marcos Llorente nacentroval z pravého krídla na prednú tyč, kde Danielson dokázal loptu pred Moratom zastaviť. Rozohrávka sa mu následne nevydarila a hrací predmet poslal do autu.
12
Kokeho center odhlavičkoval Danielson a Augustinsson potom musel pred napádajúcimi Španielmi odkopnúť loptu aspoň do stredu poľa.
11
Olmo sa na útočnej polovici uvoľnil okolo Lustiga, ktorý ho radšej podrazil. Priamy kop pre Španielsko z ľavej strany.
10
Priamočiaro dopredu sa ale úplne neženú. Švédom sa dokonca podarilo vytlačiť Španielov na niekoľko desiatok sekúnd za stredovú čiaru.
9
Danielson nakopol loptu na hrot útoku, Berg sa však k nej nedostal. Španieli môžu znovu kombinovať na útočnej polovici.
8
Morata si nabiehal za nákopom do šestnástky, švédski stopéri ho ale od lopty čisto odtlačili a nakoniec ju i úspešne rozohrali.
7
Španieli začali zápas veľmi aktívne a Švédi sa od úvodného výkopu prakticky nedostali k lopte. I teraz prebieha postupný útok španielskeho tímu.
6
Koke sa po centri z rohu k hlavičke nedostal, lopta sa ale po jeho súboji so švédskym obrancom odrazila za šestnástku k Olmovi, ktorý vystrelil nad Olsenovu bránu.
5
Alba si nabehol na kolmicu na ľavé krídlo a takmer z bránkovej čiary nacentroval do šestnástky. Švédi loptu znovu odkopli na rohový kop.
4
Center z rohu na prednú tyč odhlavičkoval hneď prvý brániaci hráč Švédska. Odrazenú loptu získali Španieli, ktorí svojimi prihrávkami obliehajú pokutové územie súpera.
3
Center Ferrána Torresa z pravej strany na Olma odhlavičkoval Lustig na prvý rohový kop zápasu.
2
Pedriho kolmicu do švédskej šestnástky zastavil Lindelöf. Sebastian Larsson sa rozbehol po zisku lopty po ľavej strane na útočnú polovicu, k španielskej šestnástke sa ale nedostal.
1
Výkop zápasu mali Švédi, ktorí pri pokuse o prvý prechod do útoku o loptu prišli. Španieli rozohrávajú svoj prvý útok od obrancov.
1
Stretnutie sa práve začalo.
Výkop zápasu sa ešte trochu zdržal kvôli oprave siete na švédskej bráne, už je však všetko pripravené na začiatok zápasu.
Španieli budú hrať v červených dresoch, Švédi v žltých.
Oba tímy už sú na hracej ploche, zápas sa tak o malú chvíľu po hymnách Španielska a Švédska začne.
Úvodné zostavy:

Španielsko: Simón – M. Llorente, P. Torres, Laporte, Alba (C) – Koke, Rodri, Pedri – F. Torres, Morata, Olmo.

Náhradníci: de Gea, Sánchez – Traoré, Sarabia, Azpilicueta, Oyarzabal, Gayá, G. Moreno, García, Th. Alcântara, Ruiz, D. Llorente.

Švédsko: Olsen – Lustig, Lindelöf, Danielson, Augustinsson – Seb. Larsson (C), K. Olsson, Ekdal, Forsberg – M. Berg, Isak.

Náhradníci: Johnsson, Nordfeldt – Krafth, Sema, Claesson, P. Jansson, Helander, Svensson, Quaison, J. Larsson, Cajuste, Bengtsson.

Rozhodca: Vinčić – Klančnik, Kovačič (SVN).
importantKvôli opatreniam na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 je maximálna povolená kapacita Estadio de La Cartuja v Seville cca 17 000 miest (cca 30 % maximálnej kapacity štadióna).


Vzájomné zápasy

Vzájomná bilancia hovorí v prospech Španielska, ktoré zo 14 zápasov proti Švédsku vyhralo šesť, remizovalo päť a prehralo tri. Tieto dve reprezentácie proti sebe odohrali sedem súťažných zápasov. Na MS 1950 vyhralo Švédsko 3:1 a na MS 1978 Španieli 1:0. Oba národné tímy sa stretli v kvalifikácii na EURO 2008 a oba vyhrali doma – Švédi 2:0 a Španieli 3:0 – a následne sa stretli i na samotnom šampionáte, kde v skupine vyhrali Španieli 2:1. Posledné dva vzájomnné súboje sa odohrali v roku 2019 v rámci kvalifikácie na toto EURO. Španieli doma vyhrali 3:0 a vo Švédsku sa zrodila remíza 1:1. Zaujímavosťou je, že Španieli a Švédi sa stretnú i v kvalifikácii na MS 2022.


Švédsko

Švédi sa na postup z kvalifikačnej skupiny F nadreli viac ako Španieli, napokon ale so štvorbodovým náskokom pred tretím Nórskom skončili na druhom mieste a postúpili. Z 10 kvalifikačných zápasov prehrali jediný – v Španielsku 0:3. Liga národov v roku 2020 v podaní Švédska potom nebola vôbec tak vydarená a kvôli piatim prehrám v šiestich zápasoch skončili Švédi o skóre vo svojej skupine poslední a vypadli do Ligy B.

V tomto roku odohrali Švédi päť zápasov a všetky vyhrali, pričom v nich inkasovali len jeden gól. Ani jeden súper ale nepatril do kategórie špičkových tímov. V kvalifikácii na MS 2022 vyhrali doma nad Gruzínskom 1:0 a v Kosove 3:0 a v prípravných zápasoch pred týmto turnajom zdolali Estónsko (1:0), Fínsko (2:0) a Arménsko (3:1).

Aj Švédi mali problémy s pozitívnymi testami na COVID-19. Nakazenými boli Dejan Kulusevski (Juventus) a Mattias Svanberg (Bologna), obaja hráči však boli zapísaní na súpisku pre tento turnaj. Najväčšou hviezdou švédskej reprezentácie mal byť Zlatan Ibrahimović, ktorý sa v priebehu tohto roka vrátil do národného tímu, kvôli zraneniu kolena sa ale na európskom šampionáte napokon nepredstaví. V nominácii ho nahradil Jordan Larsson (Spartak Moskva), syn legendárneho kanoniera Henrika Larssona.


Španielsko

Španieli skvele zvládli svoju kvalifikačnú skupinu na tento šampionát a s bilanciou 8 výhier – 2 remízy – 0 prehier ju vyhrali pred druhými Švédmi. Jediné body stratili remízami 1:1 v Nórsku a vo Švédsku. V roku 2020 potom vyhrali i svoju skupinu Ligy národov, ktorú zakončili debaklom 6:0 Nemecku. V tomto roku ich tak bude čakať i finálový turnaj Ligy národov.

V tomto kalendárnom roku odohrali Španieli päť zápasov, z ktorých boli tri v kvalifikácii na MS 2022 a dva prípravné pred týmto turnajom. Kvalifikáciu na ďalší svetový šampionát začali Španieli ziskom 7 bodov v 3 zápasoch, keď po úvodnej domácej remíze s Gréckom 1:1 tesne vyhrali v Gruzínsku 2:1 a potom doma i nad Kosovom 3:1. V rámci prípravy sa stretli s Portugalskom, s ktorým uhrali bezgólovú remízu, a s Litvou, ktorú porazili 4:0. Proti Litve však kvôli izolácii seniorského tímu hrali za Španielov hráči reprezentácie do 21 rokov. Od vypadnutia s Ruskom v osemfinále MS 2018 Španieli prehrali len tri zápasy, pričom všetky v Lige národov – s Anglickom (2:3) a Chorvátskom (2:3) v roku 2018 a v roku 2020 s Ukrajinou (0:1). Ich forma sa tak dá považovať za výbornú.

Nominácia Španielska však vyvolala vášnivé diskusie, pretože v nej nie je ani jeden hráč Realu Madrid. Tréner Luis Enrique navyše nevyužil ani kompletnú súpisku a nominoval len 24 hráčov. Z nich mu kvôli pozitívnym testom na COVID-19 vypadli kapitán Sergio Busquets (Barcelona) a obranca Diego Llorente (Leeds), obaja ale zostali na súpiske, a tak je možné, že si možno na turnaji predsa len zahrajú.
Vitajte pri on-line prenose zo zápasu Španielsko – Švédsko, ktorý sa odohrá v rámci „slovenskej“ skupiny E Majstrovstiev Európy. Stretnutie sa začne o 21:00.

Tabuľka: skupina E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Španielsko - Švédsko: ONLINE z ME vo futbale (EURO 2020 / 2021)