Holandsko v Budapešti? Kto môže byť súperom Slovákov v play off

Marek Hamšík počas zápasu Slovensko - Poľsko na EURO 2020 / 2021.
Marek Hamšík počas zápasu Slovensko - Poľsko na EURO 2020 / 2021. (Autor: TASR)
Marián Szűcs|17. jún 2021 o 17:50

Slovákom dáva vstup do EURO 2020 veľkú šancu na osemfinále.

BRATISLAVA. Slovenskí futbalisti majú vďaka víťazstvu nad Poľskom 2:1 vo svojom úvodnom zápase na EURO 2020 veľmi dobré šance na postup do osemfinále.

Tri body, ktoré získali, sú slušným základom na to, aby sa dostali do vyraďovacej fázy šampionátu. Budú im stačiť? Alebo budú na postup potrebovať ešte nejaké body navyše?

Na turnaji sa síce len rozbiehajú druhé zápasy v základných skupinách, ale aj na základe skúseností z minulosti sa dá odhadnúť, aké okolnosti zaručia postup do play off.

A takisto sa dá odhadovať aj to, kde a proti komu by Slováci v prípade postupu mohli hrať v osemfinále. Jednu možnosť by mali fanúšikovia veľmi blízko. 

Národný tím by totiž mohol hrať osemfinále v Budapešti, teda v dejisku šampionátu, ktoré je najbližšie k slovenským hraniciam. A navyše je jediné, kde môžu byť na štadióne plné tribúny, čiže vyše 60-tisíc divákov.

Najskôr sa však Slováci potrebujú do osemfinále prebojovať. Čo na to budú potrebovať?

Na EURO 2016 boli prví medzi tretími

Na majstrovstvách Európy hrá 24 tímov, čo pre postupové počty pre play off nie je úplne komfortné číslo. K dvom postupujúcim tímom z každej zo šiestich základných skupín sa pridajú štyri najlepšie tímy na tretích priečkach.

V minulosti sa viackrát stalo, že jedno víťazstvo zo zápasov v základnej skupine, čo je momentálna situácia Slovenska, stačilo na postup. Neplatilo to však vždy.

Tréner Štefan Tarkovič počas zápasu Slovensko - Poľsko na EURO 2020.
Tréner Štefan Tarkovič počas zápasu Slovensko - Poľsko na EURO 2020. (Autor: TASR/AP)

Ale naopak, zakaždým platilo, že s bilanciou jedno víťazstvo a jedna remíza z troch zápasov v základnej skupine tím do osemfinále postúpil.

Na vlastnej koži to zažili aj Slováci na predchádzajúcich majstrovstvách Európy v roku 2016, ktoré sa prvý raz hrali s 24 účastníkmi.

V B-skupine vtedy skončili na tretej priečke práve s bilanciou jedna výhra (nad Ruskom 2:1), jedna remíza (s Anglickom 0:0) a jedna prehra (s Walesom 1:2).

Štyri body im komfortne stačili na postup do osemfinále. Spomedzi tímov na tretích priečkach boli dokonca najlepší.

Tabuľka tímov na tretích miestach na EURO 2016

1. Slovensko 

3

1

1

1

3:3

4

2. Írsko

3

1

1

1

2:4

4

3. Portugalsko

3

0

3

0

4:4

3

4. Severné Írsko

3

1

0

2

2:2

3

5. Turecko

3

1

0

2

2:4

3

6. Albánsko

3

1

0

2

1:3

3

Medzi štvoricu postupujúcich z tretích miest na EURO 2016 sa vtedy prešmykli aj Portugalčania, hoci v základnej skupine nevyhrali ani jeden zápas. Uhrali len remízy s Maďarskom, Rakúskom a Islandom, ale tri body im na postup stačili.

A stačili aj Severnému Írsku, ktoré prešlo do play off s bilanciou jedno víťazstvo a dve prehry. Rovnakú bilanciu mali aj zvyšné dva tímy z tretích miest Turecko a Albánsko, o postup ich však obralo horšie skóre.

Víťazstvo a remíza zakaždým stačili

Veľký turnaj v aktuálnom formáte s 24 tímami sa na seniorskej úrovni hral v minulosti ešte trikrát. Išlo o majstrovstvá sveta v rokoch 1986, 1990 a 1994.

V roku 1986 na šampionáte v Mexiku sa ešte za víťazstvo udeľovali len dva body.

Z tretích miest v skupinách postúpili do osemfinále dva tímy s bilanciou jedna výhra a jedna remíza (znamenalo to tri body, pozn.), a ďalšie dva tímy s dvoma remízami na konte (dva body).

Pre horšie skóre nepostúpili Maďari, ktorí mali na konte jedno víťazstvo. Ak by vtedy platil trojbodový systém, postúpili by oni.

V roku 1990 na majstrovstvách sveta v Taliansku ešte takisto platil dvojbodový systém za víťazstvo. Na postup z tretieho miesta v základnej skupine boli potrebné aspoň tri body, teda víťazstvo a remíza, alebo ako v prípade Holandska tri remízy.

Tímy s jedným víťazstvom - Rakúsko a Škótsko - nepostúpili.

Na šampionáte v USA v roku 1994 už platil trojbodový systém a na postup z tretej priečky v skupine boli potrebné aspoň štyri body. Rusku vtedy tri body za jedno víťazstvo nestačili. 

Na majstrovstvách sveta bolo 24 tímov aj v roku 1982, ale vtedy sa hralo iným systémom.

Ledva postúpili, potom zažiarili

Skúsenosti z minulosti teda naznačujú, že na postup do play off z tretieho miesta v skupine môžu stačiť tri body, ale istotu na predchádzajúcich turnajoch dávala až bilancia jedna výhra a jedna remíza.

Slovákom by sa tak k víťazstvu nad Poľskom hodil ešte aspoň bod zo zvyšných dvoch súbojov proti Švédsku (hrá sa v piatok o 15.00) alebo Španielsku (najbližšiu stredu o 18.00).

Zaujímavosťou je, že na každom zo spomínaných turnajov bol postup z tretieho miesta v skupine pre jedno mužstvo veľkým impulzom, ktorý ho posunul veľmi ďaleko.

Na majstrovstvách sveta 1986 sa takto Belgičania dostali až do semifinále, kde ich vyradili dva góly Diega Maradonu, lídra neskoršieho šampióna z Argentíny.

Na svetovom šampionáte 1990 sa z tretieho miesta v základnej skupine dostala Argentína až do finále turnaja. To isté zopakovali Taliani na majstrovstvách sveta 1994.

A potom sú tu Portugalčania, ktorí na EURO 2016 nevyhrali v základnej skupine ani jeden zápas. Do play off postúpili len s troma bodmi za tri remízy. V riadnom hracom čase vyhrali na turnaji iba jeden zápas (semifinále proti Walesu).

Aj tak napokon senzačne získali titul.

Holandsko v Budapešti? Česko v Kodani?

Slováci sú po prvom kole na čele svojej E-skupiny. Majú šancu ju vyhrať, ale stále v nej môžu skončiť aj poslední.

Môžu skončiť tretí a postúpiť do osemfinále, ale aj skončiť tretí a vypadnúť. Ich výhodou je, že majú situáciu vo svojich rukách. A aj to, že E-skupina bude vrcholiť ako predposledná.

Slováci tak zrejme budú pred záverečným zápasom presne vedieť, aký výsledok budú potrebovať na postup (samozrejme, ak ho už nebudú mať istý skôr).

Naopak, nevýhodou bude, že v poslednom súboji narazia na papierovo najsilnejší tím v skupine Španielsko.

V prípade postupu sa Slovákom črtajú štyri možnosti pre play off.

Ak svoju skupinu vyhrajú, osemfinále odohrajú 29. júna v Glasgowe proti tímu z tretej priečky v skupinách A, B, C alebo D (podľa vývoja v iných skupinách).

Ak Slováci skončia v skupine druhí, narazia v osemfinále na druhý tím zo skupiny D, čo bude zrejme Česko alebo Chorvátsko (prípadne Anglicko). Hrať sa bude 28. júna v Kodani.

A ak skončia Slováci v skupine tretí a postúpia, osemfinále odohrajú 27. júna. Buď v Seville proti víťazovi B-skupiny (zrejme Belgicko) alebo v Budapešti proti víťazovi C-skupiny (zrejme Holandsko).

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Holandsko v Budapešti? Kto môže byť súperom Slovákov v play off