Koho sa Slováci majú najviac báť? Švédsky zázrak zničil Real

Alexander Isak.
Alexander Isak. (Autor: TASR/AP)
Pavol Spál|17. jún 2021 o 13:00

Bez Zlatana to ide Švédom lepšie.

PETROHRAD. Na prvý pohľad je zrejmé, že Alexander Isak nie je rýdzi Švéd. Jeho rodičia pochádzajú z Eritrey a na sever Európy sa dostali v osemdesiatych rokoch pre dlhú občiansku vojnu. 

"Alexander vyrástol ako Švéd, ale k eritrejskej kultúre mal vždy blízko,“ vravel jeho mládežnícky tréner Nahom Ghidey pre švédske médiá.

„Myslím, že práve unikátna zmes švédskej a eritrejskej kultúry z neho robí výnimočného futbalistu," dodal Ghidey.

Futbalisti Slovenska v piatok v druhom zápase na majstrovstvách Európy vyzvú Švédov a najväčšou hrozbou súpera bude práve 21-ročný Isak.

Pripomína Zlatana, zničil Real

Útočník Realu Sociedad San Sebastian v uplynulej sezóne zažiaril v zápase proti Realu Madrid. Strelil dva góly, na ďalšie dva prihral a jeho tím vyhral 4:3.

„Isak má extrémny potenciál. Ak všetko pôjde dobre, má na to, aby sa stal novým Zlatanom Ibrahimovičom,“ myslí si jeho bývalý spoluhráč Chinedu Obasi.

Isak nastrieľal v uplynulom ročníku španielskej ligy až sedemnásť gólov.

Pri neúčasti zraneného Zlatana Ibrahimoviča na EURO 2020 je skôr otázkou vkusu, kto je najväčšou švédskou hviezdou v tíme.

Victor Lindelöf je pilierom defenzívy v slávnom Manchestri United, čo hovorí za všetko.

Syn legendy žiari v Rusku

Stredopoliar Emil Forsberg je už niekoľko rokov hviezdou bundesligového Lipska. A potom je tu 21-ročný stredopoliar Dejan Kulusevski, ktorý žiaril v Juventuse Turín.

V kádri je aj syn legendárneho Henrika Larssona – Jordan. Má 23 a v uplynulej sezóne sa mu darilo v ruskej lige, keď v drese Spartaka Moskva nastrieľal pätnásť gólov.

V kvalifikácii o postup na majstrovstvá Európy najviac upútal Robin Quaison. Útočník bundesligového Mainzu dal päť gólov.

Švédi sa prebojovali na majstrovstvá Európy už šiestykrát za sebou.

Pätnásť rokov (2001 – 2016) boli tímom jedného muža - Zlata Ibrahimoviča. Počas éry najlepšieho hráča v dejinách Švédska sa však nikdy neprebojovali na svetovom šampionáte cez osemfinále.

Vyšlo im to až po jeho odchode, na MS 2018 prešli do štvrťfinále.

Zlatan bol vraj trestom

Švédi sú dôkazom toho, že úspech sa dá dosiahnuť aj bez veľkej hviezdy. Tím je zložený výlučne z legionárov, ktorí sú roztrúsení v kluboch po celej Európe.

Hlavnými prednosťami škandinávskeho mužstva sú húževnatosť, dobrá organizácia a hra hlavou. V tíme dominujú vysokí hráči.

Je lepšie, že hrá Švédsko bez Ibrahimoviča, pretože na trávniku bol trestom. 


Kurt Hamrin, bývalý švédsky reprezentant

„Je lepšie, že hrá Švédsko bez Ibrahimoviča, pretože na trávniku bol trestom. Celý tím pracoval na tom, aby ho dostal do pozície, z ktorej by niečo vytvoril. A on to nie vždy zvládol,“ povedal bývalý švédsky reprezentant a vicemajster sveta z roku 1958 Kurt Hamrin pre noviny Il Mattino.

S neúčasťou Zlatana úzko súvisí aj zásadná zmena klímy v kabíne.

„Ibrahimovič bol jasný líder. Každý čakal, čo povie, aký dá pokyn. Na ten sa potom reagovalo. Teraz sa zodpovednosť rozložila na viac hráčov. To je najväčšia odlišnosť," tvrdí novinár Erik Magnus Niva z denníka Aftonbladet.

Niet pochýb o tom, že toto je najlepší švédsky tím za posledných desať rokov," dodáva.

Tabuľka: skupina E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Koho sa Slováci majú najviac báť? Švédsky zázrak zničil Real