Švédov ešte nezdolali. Škriniar cvičí na betónových dlaždiciach

Slovenský futbalista Milan Škriniar a fyzioterapeut Marián Prelovský.
Slovenský futbalista Milan Škriniar a fyzioterapeut Marián Prelovský. (Autor: TASR)
Pavol Spál|17. jún 2021 o 15:26

Škriniar: Nebudeme si klamať, veľa ľudí nám neverilo a podceňovalo nás.

PETROHRAD. Pred dverami šatne si vyzul žlté kopačky s čiernym lemovaním a tak trošku netradične si sadol na betónové dlaždice.

Stopér futbalovej reprezentácie Milan Škriniar mal pod zadkom iba modrú karimatku. Bol jediný, spoluhráči smerujúci na tréningové ihrisko ho obchádzali. 

Škriniar robil rôzne zahrievacie cviky, asistoval mu pri tom fyzioterapeut. Ide zrejme o tradičný rituál, ktorý má osvedčený. A pomáha mu.  

Veľa futbalistov je poverčivých. Napríklad niekto hrá v jedných kopačkách až dovtedy, kým v nich neprehrá.  

Škriniar sa skôr, než vkročí na ihrisko, dotkne trávy. Vzápätí sa prežehná a pobozká si prst. Tento rituál dodržiava pred každým zápasom. 

Proti Švédom už o pätnástej 

Jeho partner na stopérskom poste Ľubomír Šatka zase vkročí na ihrisko vždy ľavou nohou. „Vždy si obúvam najskôr pravú kopačku,“ priznal Šatka.  

Veľa slovenských hráčov sa pred zápasom pomodlí. Kapitán Marek Hamšík má zvyk, že si hlavne na tréningu zroluje trenírky a vytiahne si ich vyššie. Podobne to robí aj najlepší strelec v histórii majstrovstiev Európy Cristiano Ronaldo.  

Proti Švédom čaká Hamšíka špecifický zápas, keďže predchádzajúce tri mesiace pôsobil v IFK Göteborg. 

Futbalisti Slovenska v piatok o 15.00 vyzvú Švédsko vo svojom druhom zápase na majstrovstvách Európy. Opäť sa bude hrať v Petrohrade.

Slováci sa po triumfe nad Poľskom 2:1 výrazne priblížili k postupu do osemfinále. Na jeho potvrdenie im zrejme bude stačiť už iba bod.  

Priebežná tabuľka skupiny E

Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Škriniar: Veľa ľudí nám neverilo 

„Určite nám pomohlo víťazstvo po psychickej stránke. Nebudeme si klamať, veľa ľudí nám neverilo a podceňovalo nás,“ vravel Škriniar.  

Po prvom kole sa zaradil medzi najväčšie hviezdy európskeho šampionátu. Pochvaľoval si spoluprácu s druhým stopérom Ľubomírom Šatkom. 

„Zatiaľ nám to spolu funguje. Rozumieme si,“ pochvaľoval si Škriniar.

Jeho inšpiráciou je stopérska dvojica z minulosti Martin Škrtel a Ján Ďurica. V reprezentácii pôsobili dvanásť rokov a spolu odohrali zhruba osemdesiat zápasov.

„V mnohých zápasoch nás držali práve oni. Bol by som rád, ak by sa niečo podobné podarilo aj nám s Ľubom,“ hovoril Škriniar.  

Stále sú outsideri  

Tím trénera Štefana Tarkoviča napriek úspešnému štartu stále patrí medzi najväčších outsiderov turnaja. Na to, že získa Slovensko titul, je kurz zhruba 230. Došlo však miernemu poklesu, pred štartom turnaja bol kurz 250.

Stále sa však viac verí napríklad aj Poliakom (kurz 150:1). 

„Švédsko je skôr o tíme ako o osobnostiach. Hráči ako Forsberg, Kulusevski či Isak hrajú významnú úlohu, ale celý ich systém je postavený na behaní všetkých hráčov. Chcú dominovať na lopte, hrajú vysoký pressing a zužujú ihrisko,“ približoval tréner Tarkovič.  

Švédi sú proti Slovákom favoriti, v prvom zápase uhrali so Španielmi cennú bezgólovú remízu.  

Švédov nikdy nezdolali 

„Tréner Tarkovič pozná mužstvo do detailov. Je vidieť, že má obrovské skúsenosti. Na každého súpera sa vieme skvele pripraviť. Je to tréner, ktorý vie reagovať aj v kritickejších situáciách, ktoré nastanú v zápase,“ opisoval slovenský obranca Peter Pekarík.  

Slováci doteraz nezdolali Švédov ani v jednom z piatich vzájomných zápasov. Severania vyhrali dvakrát, tri zápasy sa skončili remízou.

Súperi sa naposledy stretli pred troma rokmi. V Štokholme sa prípravný zápas skončil remízou 1:1, keď skóroval Albert Rusnák.  

Zmeny v zostave sa po víťaznom zápase neočakávajú. Možno však Tarkovič prekvapí na jednom poste. 

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Švédov ešte nezdolali. Škriniar cvičí na betónových dlaždiciach