Prestaňte z nich robiť hviezdy, kričia hejteri (komentár)

Juraj Berzedi|16. jún 2021 o 14:37

Víťazstvo na EURO je špecifické.

Pred necelými troma mesiacmi bola slovenská futbalová reprezentácia na odpis. Po remízach s Cyprom a Maltou. Proti papierovým outsiderom neukázali nič.

Zlyhali na plnej čiare. Hromžili fanúšikovia, odborníci i novinári. Slovenskému futbalu zvoní umieráčik, písali sme v komentári.

Zverenci trénera Štefana Tarkoviča boli na dne. To akoby slovenskej náture vyhovovalo. Keď im verí málokto, vtedy chcú ukázať - nie sme až takí hrozní.

Odpoveď prišla o niekoľko dní neskôr po víťazstve s Ruskom 2:1. S výkonom, ktorý znesie prísnejšie kritériá, hoci k dokonalosti mal ďaleko.

Aj pred EURO 2020 boli Slováci v role tých, ktorí vyspelejším futbalovým krajinám nemôžu ublížiť. V skupine boli outsiderom.

A túto situáciu opäť využili. S Poľskom odohrali excelentný prvý polčas. Naposledy sa im také niečo podarilo pred takmer štyrmi rokmi vo Wembley s Anglickom.

Posledné dva roky to bolo trápenie – výsledkové i herné. Kľúčové zápasy o postup na EURO 2020 zvládli. Rovnako aj štart do samotného turnaja.

Tréner Tarkovič, ktorého mnohí stále nazývajú len teoretikom, ich pripravil výborne. Takticky, mentálne i fyzicky (v rámci ich možností).

Z Milana Škriniara sršalo obrovské sebavedomie a odhodlanie. Nakazil ním aj stopérskeho kolegu Ľubomíra Šatku. Spolu vygumovali hviezdneho Roberta Lewandowskeho.

Milan Škriniar a Robert Lewandowski.
Milan Škriniar a Robert Lewandowski. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Marek Hamšík sa trápil so zraneným lýtkom, s tímom sa dlho nemohol pripravovať. Jeho odpoveď? Nabehal najviac kilometrov. Obetoval sa pre mužstvo. Ako aj ostatní.

Róbert Mak nepatrí na EURO, vraveli fanúšikovia po nominácii. Za celý zápas urobil jedinú akciu, pokračovali po zápase s Poľskom.

Šikovný krídelník, ktorý vo Ferencvárosi nedostáva veľa príležitostí, však v posledných dvoch zápasoch ukázal svoju genialitu pri góloch proti Rusku i Poľsku.

A to, že urobil „len“ jednu akciu? Stále je to o jednu viac, ako Lewandowski. Ak predvedie rovnakú proti Švédsku i Španielsku, stačí to, aby sme ho oslavovali a chválili. Aj keď neurobí nič iné, čo proti Poľsku neplatilo.

Prestaňte z nich robiť hviezdy! A čo, keď vyhrali jeden zápas! Ešte nič nedokázali, tvrdia niektorí fanúšikovia.

Vyhrať zápas na EURO je veľká vec. Emócie po góloch sú iné ako v kvalifikácii či Lige národov. Aj oslavy po zápase sú špecifické a intenzívne.

Slováci hrajú na najvyššom fóre, ktorí im môže zmeniť budúcnosť. Sledujú ich najlepšie futbalové kluby na svete.

Áno, stále nepostúpili zo skupiny a majú k nemu stále ďaleko. Aj preto je správne, keď tréner Tarkovič ihneď po zápase krotil emócie.

Ale Slovákom sa najviac darí, keď sú podceňovaní. Možno je dobre, že majú fanúšikov, ktorých ich hejtujú a snažia sa ich tak za každú cenu udržať v strehu.


Autor

Do piatkového zápasu proti Švédsku musia ísť hráči opäť skromne a pokorne. Akoby to bol ich prvý zápas na turnaji.

Samozrejme, na ihrisku musia byť sebavedomí, ako to ukázali v prvom polčase proti Poľsku, ale aj v úseku hry po vylúčení Grzegorza Krychowiaka.

Ale Slovákom sa najviac darí, keď sú podceňovaní. Možno aj dobre, že majú aj takých fanúšikov, ktorí ich hejtujú a snažia sa ich za každú cenu udržať v strehu.

Netreba však prekračovať určité hranice. Opakujem, Slováci hrajú proti najlepším tímom Európy. Na vrcholnom turnaji.

Hejteri, nechajte sokolov lietať.

Viac o EURO 2020 / 2021

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»EURO 2021»Prestaňte z nich robiť hviezdy, kričia hejteri (komentár)