Slovenskí hokejisti mali na dosah veľký triumf, proti Kanade padli až v nájazdoch

Momentka zo zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Momentka zo zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR, SITA|15. máj 2023 o 18:15 (aktualizované 15. máj 2023 o 19:50)

Slovenskí hokejisti dnes tesne podľahli Kanade na MS v hokeji 2023, pozrite si priebeh a konečný výsledok. Favorit uspel až v nájazdoch.

MS v hokeji 2023 - skupina B

Slovensko - Kanada 1:2 sn (1:1, 0:0, 0:0 - 0:0, 2:3)

Góly: 17. Cehlárik (Hrivík, Hudáček) - 8. Neighbours (McBain), rozhodujúci nájazd: Quinn

Rozhodovali: Hribik (Česko), Schrader (Nemecko) - Kroyer (Dánsko), Niittylä (Fínsko), vylúčení: 8:9 na 2 min., navyše: Hudáček (SR) 5 min + DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 4640

Slovensko: Hlavaj - Nemec, Koch, Grman, Kňažko, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš - Pánik, Hrivík, Kelemen - Hudáček, Sukeľ, Cehlárik - Chromiak, Tamáši, Regenda - Okuliar, Čacho, Lantoši

Kanada: Montembeault - Weegar, Middleton, Bear, Hunt, Myers, Joseph, Barron – Blais, Veleno, Lucic - Toffoli, Laughton, Quinn - Carcone, McBain, Neighbours - Crouse, Glass, Krebs - Fantilli

RIGA. Slovenskí hokejisti na MS v hokeji 2023 tuho vzdorovali favorizovanej Kanade, ktorej však v zápase skupiny B podľahli 1:2 po nájazdoch.

Jediný gól slovenského výberu strelil útočník Peter Cehlárik, ktorý v závere prvej tretiny vyrovnal stav na 1:1.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023

Brankár Samuel Hlavaj sa prezentoval 43 zákrokmi. Za najlepších hráčov zápasu vyhlásili oboch gólmanov. Okrem Hlavaja aj Sama Montembeaulta.

V utorok a v stredu majú Slováci voľno, vo štvrtok o 19.20 h SELČ na nich čaká duel proti Švajčiarom.

Pozrite si kompletný program šampionátu, výsledky a tabuľky.

Tabuľka skupiny B na MS v hokeji 2023

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023

I. tretina:

Slováci si už vo štvrtej minúte vypýtali aktivitou prvú presilovku, no skrátilo ju vylúčenie Okuliara. Neskôr si k nemu sadol na trestnú lavicu Pánik a Kanaďania hrali pol minúty piati proti trom Slovákom.

Hlavaj však podržal svoj tím. V ôsmej minúte jeho spoluhráči prepadli v obrane, Jake Neighbours sa rútil sám na slovenského brankára a strelou pomedzi betóny poslal Kanadu do vedenia 1:0.

Po 20 sekundách mohol vyrovnať Sukeľ, ale jeho pokus spomedzi kruhov Montembeault chytil. Bol to prvý zákrok kanadského gólmana v zápase.

Hudáček sa neskôr dvakrát dostal do samostatného úniku, no ani raz neuspel. V 17. minúte Slováci využili svoju prvú celú presilovku, kombináciu zakončil vyrovnávajúcim gólom Peter Cehlárik.

VIDEO: Peter Cehlárik a jeho gól na 1:1

II. tretina:

V úvode druhej tretiny si vybojovali Slováci ďalšiu početnú výhodu, Hudáček a Pánik v nej zahodili čisté šance na vedúci gól. Na opačnej strane Carcone po úniku trafil tyčku.

V strede tretiny dostali Kanaďania príležitosť hrať v presile o dvoch hráčov takmer minútu, no aj tentoraz Hlavaj odolal. Neskôr zneškodnil veľké šance Carconeho a Beara z bezprostrednej blízkosti bránky.

V 37. minúte rozhodcovia udelili Liborovi Hudáčkovi vyšší trest a vylúčili do konca duelu za narazenie na mantinel. Kanaďania do prestávky neskórovali v päťminútovej presilovke. Hlavaj urobil v druhej časti hry 18 zákrokov.

III. tretina:

Slovenskí hokejisti ubránili na začiatku tretej tretiny aj zvyšok kanadskej presilovej hry a neskôr si sami zahrali ďalšiu, no gól v nej nestrelili.

V 47. minúte Montembeault najskôr vychytal Chromiaka v samostatnom nájazde a zakrátko kryl aj Kelemenovu dorážku Nemcovej strely z ideálnej pozície pred bránkou.

Fanúšikovia Slovenska a Kanady pred zápasom Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Jake Neighbours prekonáva Samuela Hlavaja v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Peter Cehlárik strieľa vyrovanávajúci gól na 1:1 v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Gólová radosť hráčov Slovenska v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Jake Neighbours oslavuje gól v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Momentka v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Na snímke vpravo obranca Slovenska Patrik Koch a vpravo útočník Kanady Joe Veleno v zápase Slovensko - Kanada v základnej B- skupine na 86. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v pondelok 15. mája 2023 v lotyšskej Rige. FOTO TASR - Martin Baumann

- šport hokej majstrovstvá sveta
- MS2023 MS 2023 B skupina SR
- slovaciká
- Kanada
Na snímke zľava brankár Slovenska Samuel Hlavaj, utočník kanady Joe Veleno, Michal Ivan a Oliver Okuliar (obaja Slovensko) v zápase Slovensko - Kanada v základnej B- skupine na 86. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji v pondelok 15. mája 2023 v lotyšskej Rige. FOTO TASR - Martin Baumann

- šport hokej majstrovstvá sveta
- MS2023 MS 2023 B skupina SR
- slovaciká
- Kanada
Libor Hudacek of Slovakia, right, fights for a puck with Samuel Blais of Canada during the group B match between Slovakia and Canada at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Monday, May 15, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Samuel Knazko of Slovakia, left, fights for a puck with Joe Veleno of Canada during the group B match between Slovakia and Canada at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Monday, May 15, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Adam Jánošík a Lawson Crouse vo vzájomnom súboji v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Libor Hudáček odchádza do šatne po tom čo dostal trest 5 minút a do konca stretnutia v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Samuel Hlavaj, Šimon Nemec a útočník Kanady Jack McBain v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Momentka zo zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Na snímke uprostred brankár Kanady Samuel Montembeault, vpravo jeho spoluhráč a obranca MacKenzie Weegar, vľavo slovenský útočník Martin Chromiak v zápase Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2023.
Goalie Samuel Hlavaj of Slovakia, right, fights for a puck with Tyler Toffoli of Canada during the group B match between Slovakia and Canada at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Monday, May 15, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)
Mario Grman of Slovakia, left, fights for a puck with Peyton Krebs of Canada during the group B match between Slovakia and Canada at the ice hockey world championship in Riga, Latvia, Monday, May 15, 2023. (AP Photo/Roman Koksarov)

V 54. minúte sa zaskvel Hlavaj pri zakončení Glassa vo vlastnom oslabení. V 56. minúte sa dostal do úniku Hrivík, ale ani on neprekonal kanadského brankára.

Tri minúty pred koncom tretiny dostali Slováci ďalšiu presilovkovú možnosť, nevyužili ju však na strelenie rozdielového gólu. Do konca riadneho hracieho času sa skóre nezmenilo.

V predĺžení Slováci ubránili presilovku súpera a doviedli duel do nájazdov. Samuel Hlavaj urobil dokopy 43 zákrokov, jeho náprotivok čelil 24 strelám.

Predĺženie a nájazdy:

V predĺžení Slováci ubránili presilovku súpera a doviedli duel do nájazdov. Samuel Hlavaj urobil dokopy 43 zákrokov, jeho náprotivok čelil 24 strelám. Slovensko sa v predĺžení ubránilo aj presilovej hre súpera.

Nájazdy:

V samostatných nájazdoch hneď prvý pokus premenil Richard Pánik, v tretej sérii vyrovnal Cody Glass.

V piatej sérii uspeli Martin Chromiak aj Michael Carcone. V ôsmej sérii rozhodol o triumfe Kanady Jack Quinn.

Hlasy po zápase

/zdroj: RTVS Šport, TASR/

Craig Ramsay, tréner Slovenska: "Bol to náročný zápas, mali sme veľa vylúčených hráčov a niektorí preto neboli v dostatočnom tempe. Je náročné hrať len s polovicou mužstva. O to viac som hrdý na tých, ktorí hrali tak veľa oslabení. Ukázali skvelé nasadenie, zblokovali neuveriteľné množstvo striel. Brankár bol úžasný, ale najviac by som vyzdvihol vôľu. Každý nechal na ľade všetky sily. Chlapci ukázali, že slovenský hokej čaká úžasná budúcnosť."

Martin Chromiak, útočník Slovenska: "Trpká prehra. Myslím si, že sme boli Kanade viac ako vyrovnaný súper. Žiaľ, takáto prehra bolí najviac. Pred zápasom by každý z nás bral bod. Po tom, čo sme predviedli na ľade, sme si však zaslúžili minimálne dva body. Veril som si aj na druhý nájazd, nechcel som robiť to isté, pretože som vedel, že brankár to bude čakať, no nevyšlo mi to."

Andrej Podkonický, asistent trénera Slovenska: "Vyrovnaný zápas, bolo v ňom veľa vylúčení. Hrali sme veľa presiloviek, oslabení. Musím určite začať od brankára Sama Hlavaja, ktorý nás držal v zápase a dal nám šancu vyhrať a chytal veľmi dobre. Chlapci bojovali, zblokovali veľa striel, zaslúžili si určite vyhrať. Mali sme šance, Hrivík mohol rozhodnúť, ale aj oni mali šance. Od zápasu s Lotyšmi sme radi, že tím funguje a verím, že bude pokračovať v bojovných výkonoch."

Samuel Hlavaj, brankár Slovenska a debutant na MS: "Pred zápasom by sme brali bod, ale siahali sme aj na tri. Dostali sme sa do zápasu, ja aj chalani a potom sme pokračovali v tempe. V prvej tretine sme neukázali náš hokej, až v tretej sa nám to podarilo. V závere sme už mali trochu kŕče."

Šimon Nemec, obranca Slovenska: "Bol to výborný zápas. Myslím si, že sme si zaslúžili vyhrať. Dvakrát sme ubránili oslabenie 3 na 5, raz 3 na 4, bod sa nám môže máliť. Cítil som sa veľmi dobre, nohy neboli také ťažké. Zápas sa musel divákom páčiť. Mohol som premeniť nájazd, mali sme veľa šancí. Po faule na Richarda Pánika to malo byť čisté trestné strieľanie. Na ten priebeh zápasu je bod fajn, ale stále sa nám máli."

Peter Cehlárik, útočník Slovenska: "Dali sme si šancu vyhrať zápas, ale mali sme hrať viac disciplinovanejšie, vylúčenia nás podkopli. V tretej tretine sme však podali výborný výkon a máme na čom stavať. Chcelo to viac bodov do tabuľky. Ja som v druhej tretine zblokoval strelu, chcel som hrať ďalej, ale už to nešlo."

Matúš Sukeľ, útočník Slovenska: "Bol to ťažký zápas. Myslím si, že Kanada dobre forčekovala, mali sme veľa oslabení, ale ustrážili sme si to a Samo nás podržal. Škoda, že sme neurvali body navyše."

Jack Quinn, útočník Kanady a autor rozhodujúceho nájazdu: "Bol to dobrý zápas. Slovensko má skvelý tím, hralo dobre v obrane. Nám sa nedarilo v presilovkách a bol to tvrdý boj až do konca. Keď hrá súper takto dobre v obrane a vy sa nemôžete presadiť, môže to byť frustrujúce, ale je to súčasť hry."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Slovenskí hokejisti mali na dosah veľký triumf, proti Kanade padli až v nájazdoch