Rozobrali Lotyšsko aj Slovinsko. Nemec chce Kanaďanom oplatiť boľavé prehry

Radosť hokejistov Kanady v zápase s Lotyšskom na MS 2023.
Radosť hokejistov Kanady v zápase s Lotyšskom na MS 2023. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|15. máj 2023 o 11:05

Kanadské mužstvo je mixom skúsených veteránov a dravých mladíkov.

RIGA. Slovenská hokejová reprezentácia odohrá v pondelok o 15.20 h tretí zápas na MS v hokeji 2023. Čaká ju veľký favorit turnaja, Kanada.

Skupinou zatiaľ Kanaďania putujú bez straty bodu. Vzhľadom na súperov, ktorým čelili, sa to však aj očakávalo.

Po Lotyšsku a Slovinsku ich preveria Slováci. Hoci budú v tomto súboji favoritmi, Slováci, už aj so Šimonom Nemcom, majú väčší potenciál ich naozaj potrápiť.

Kanaďania sa po prvých dvoch zápasoch pýšia skóre 11:2 aj najproduktívnejším hráčom majstrovstiev sveta. Nedopustili ani jedno prekvapenie a dobre sa naladili do ďalších dní.

Slováci vedia, aké sú prognózy

Kanada si pre Slovákov v roku 2023 pripravila už dve trpké porážky. Na MS juniorov v predĺžení poslal svoj tím do semifinále Connor Bedard, na šampionáte do 18 rokov vyhrala Kanada, takisto po predĺžení, zápas o tretie miesto.

V januári bol pri neúspešnej bitke na ľade aj Šimon Nemec. „Kanada nám tento rok príliš nepraje a je najvyšší čas to zvrátiť,“ povedal sebavedomo po príchode do dejiska šampionátu.

Práve proti Kanade odohrá prvý duel. Priznáva aj osobnú motiváciu:

„V kanadskom tíme je veľa hráčov z NHL, dobrým výkonom môžem ukázať, že tam patrím. Možno si zápas pozrú aj z New Jersey a keď zahrám dobre, povedia si, že by mi mohli dať šancu.“

Slovenskí reprezentanti si uvedomujú, že zisk bodov by bol prekvapením.

„V zápase s Lotyšmi sme ukázali, že vieme hrať dobre v defenzíve a obetavo. To bude cesta aj proti papierovo silnejšiemu súperovi. Môžeme si hovoriť čo chceme, kvalita je na ich strane,“ poznamenal podľa TASR obranca Mislav Rosandič.

Pred náročným dňom mali zverenci Craiga Ramsayho voľno.

„My si musíme teraz dobre oddýchnuť. Máme deň voľna a musíme ho využiť najlepšie ako sa dá,“ povedal po zápase s Lotyšmi Pavol Regenda.

Dve štvrťfinálové víťazstvá

Ten si pamätá minuloročný šampionát, v rámci ktorého sa Slováci stretli aj s Kanadou. Pri prehre 1:5 asistoval spoločne so Šimonom Nemcom na gól Takáča.

Na víťazstvo nad „javorovými listami“ čakajú Slováci už jedenásť rokov. Naposledy vyhrali v roku 2012 v pamätnom štvrťfinále výsledkom 4:3.

Odvtedy sa konfrontácia týchto súperov odohrala viackrát, najpamätnejšou z nich bola asi tá na majstrovstvách sveta na Slovensku. O víťazstve Kanady 6:5 rozhodol v poslednej sekunde Mark Stone.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Kanada na MS 2019

Slováci proti Kanade v základných skupinách majstrovstiev sveta ešte ani raz nevyhrali, len dvakrát vybojovali remízu.

Vyrovnanejšie boli súboje v play-off. Tam sa Slovensko a Kanada stretli päťkrát. Dvakrát vyhrali Slováci, konkrétne vo štvrťfinále 2002 a 2012.

Kompletná zmena

Zámorské výbery na svetových šampionátoch sú špecifické. Nedajú sa analyzovať z minulých skúseností, minimálne, čo sa týka menoslovu hráčov.

Európske krajiny na turnaje zväčša posielajú nie zmenené, iba obmenené a osviežené tímy. Pri Kanade či USA, kde hokej znamená NHL a majstrovstvá sveta dovolenku pre hokejistov, to neplatí.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Rozobrali Lotyšsko aj Slovinsko. Nemec chce Kanaďanom oplatiť boľavé prehry