Valábikovi sa páči jeho skromnosť, Gáborik v ňom našiel brankársku jednotku

Stanislav Škorvánek v zápase proti Lotyšsku.
Stanislav Škorvánek v zápase proti Lotyšsku. (Autor: TASR/AP)
Nikola Baďová|14. máj 2023 o 00:15

Lídri splnili svoju úlohu.

BRATISLAVA, RIGA. Hokejových expertov Borisa Valábika a Mariána Gáboríka mrzelo v zápase Slovenska proti Lotyšsku množstvo nevyužitých šancí. Na majstrovstvách sveta vo Fínsku a Lotyšsku si pripísali prvú výhru. 

Tréner Craig Ramsay nespravil v zostave žiadne zmeny. Príležitosť v bráne opäť dostal Stanislav Škorvánek. 

„Prekvapilo ma, že ide do brány aj na druhý zápas. Proti Čechom odohral dobré stretnutie. Mal dosť času na oddych a dnes si to opäť užije,“ komentoval Gáborík. 

Škorvánek v úvodnom zápase podržal svoj tím a vďaka jeho výborným zákrokom hrali Slováci o body. „Po otváracom zápase to bola jasná voľba,“ reagoval asistent trénera Andrej Pokodnický. 

Prihrávka, ktorá mala oči

Slovenskí hokejisti vstúpili do stretnutia aktívne. Rýchlo korčuľovali, hýbali sa a boli prví na puku. Domácich divákov umlčali už v 44. sekunde, keď skóroval Matúš Sukeľ. 

Potvrdili sa slová Valábika. „Musíme rýchlym gólom zobrať divákov zo zápasu.“ 

Po otváracom góle sa ozvali slovenskí priaznivci. „Ešte jeden!“

Zverenci Craiga Ramsayho hrali takmer bezchybne. Súperovi veľa nedovolili. „Veľmi dobrá tretina. Musíme si udržať tempo. Pri prvom góle vynikajúco prihrával Peter Cehlárik, ktorý v úvode viedol slovenský tím správnym smerom. Nebola to prihrávka naslepo,“ uviedol Gáborík. 

„V úvode robili hráči málo chýb. Hrali veľmi dobre,“ dodal Valábik. 

VIDEO: Matúš Sukeľ a jeho gól na 1:0

Hokej ako na rybníku

Do druhého dejstva vstúpili Lotyši aktívnejšie, zjednodušili hru a vypracovali si niekoľko príležitostí pred Škorvánkom. Slovenský gólman sa blysol niekoľkými výbornými zákrokmi. 

Gól visel vo vzduchu, hral sa aktívny hokej. Súper však šiel aktívne za vyrovnaním. Chybu na modrej čiare využil lotyšský útočník Abols, ktorý sa rútil sám na Škorvánka a potvrdil rolu strelca. 

„Druhú polovicu tretiny sme púšťali súpera do veľa vecí, ktoré sa nevyplatili. Tréneri musia mať ťažkú hlavu. Hokej sa hral hore-dole ako na rybníku,“ komentoval Gáborík. 

Slovenskí hráči si vypracovali dve prečíslenia, ale záverečný ťah na bránu nezvládli. „Lotyšskí obrancovia to vedia veľmi dobre prečítať,“ reagoval Valábik. 

V oboch prípadoch zvolili hráči prihrávku, ktorú brániaci bek zneškodnil. 

„Situácia dva na jedna je najlepšia situácia. Je hriech urobiť to, čo sme urobili. Hráč musí vystreliť. Ja by som v oboch prípadoch volil strelu na bránu,“ uviedol Gáborík. 

Vyriešená brankárska jednotka? 

Slovensko do vedenia dostala prvá formácia. Veľmi dôležitý gól strelil kapitán Marek Hrivík, ktorý odrazený puk nasmeroval do odkrytej brány. 

„Potrebujeme od prvého útoku góly. Je to najťažšia úloha v hokeji. Možno sme boli na chalanov tvrdí. Lotyši boli náš priamy súper o štvrťfinále. Potrebovali sme, aby boli v tomto zápase najlepší,“ uviedol Valábik. 

V závere zápasu si lotyšskí hráči vypracovali v presilovej hre obrovský tlak. Zverenci Craiga Ramsayho mali šťastie, keď jeden z hráčov netrafili odkrytú bránu. Súper mal k dispozícii aj hru v početnej výhode o dvoch hráčov či hru bez brankára. 

„Kľúčový moment bolo oslabenie o dvoch hráčov. Trojica Sukeľ, Ivan a Koch hrala veľmi obetavo, šli do súboja. Vedeli, že musia byť opatrní, kedy ísť za pukom a kedy ho získať,“ chválil Valábik. 

„Kľúčový moment bol Škorvánek v bráne,“ oponoval Gáborík. 

Slovenskí hokejisti si vybojovali cenné a emotívne víťazstvo. Najlepším hráčom zápasu bol brankár Škorvánek. 

„Jedine na čom musí Škorvánek popracovať je prehnaná skromnosť. Páčia sa mi jeho vyjadrenia. V prvom zápase si priznal chyby, v druhom dostal iba jeden gól. Nečakali sme to. Potvrdzuje, že sme sa mýlili. Je to tímový chalan, ktorý podporí spoluhráčov,“ povedal Valábik. 

„Brankárska jednotka je vyriešená. Je to pekný príbeh hráča, ktorý hral v prvej lige a cez extraligu sa dostal až na šampionát,“ dodal Gáborík. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Valábikovi sa páči jeho skromnosť, Gáborik v ňom našiel brankársku jednotku