Slovensko na MS v hokeji 2023
Slovensko
MS v hokeji 2023
13.05.2023, Skupina B
2 - 1
1:0, 0:1, 1:0
Lotyšsko na MS v hokeji 2023
Lotyšsko

Pred zápasom si dávam dve tabletky, teraz som zrelý na štyri, vtipkoval Ramsay

Tréner Craig Ramsay na lavičke Slovenska v zápase proti Lotyšsku na MS v hokeji 2023.
Tréner Craig Ramsay na lavičke Slovenska v zápase proti Lotyšsku na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR)
Boris Vanya|14. máj 2023 o 01:20

Pri druhom góle si spomenul na olympijské štvrťfinále.

Medzi novinárov prišiel v dobrej nálade. Najskôr vytiahol filozofickú myšlienku, potom vtipkoval. Chvíľu váhal, tváril sa, že nepočul otázku, a vzápätí ponúkol ďalšiu múdrosť.

"Každý súper na šampionáte tvrdo bojuje o body a musíte hrať proti nemu od začiatku do poslednej minúty. To sme dnes zvládli," vravel po víťazstve nad Lotyšskom kanadský tréner Slovákov CRAIG RAMSAY.

Čo znamená pre mužstvo víťazstvo nad konkurentom v boji o postup do štvrťfinále?

Každé víťazstvo je dôležité. Niekto hovorí, že musíme vyhrať tento zápas, alebo tamten, a čo ostatné? Tie môžeme prehrať? Na tomto turnaji nemáte slabý tím. Každý súper tvrdo bojuje o body a musíme hrať proti nemu od začiatku do poslednej minúty. To sme dnes zvládli.

Zvlášť posledných desať minút bolo výborných. Chlapci hrali veľmi obetavo, blokovali strely, vracali sa späť. Keď sa nám stretli pohľady, tak len pokývali hlavou, že ešte vydržia a vedia, čo majú robiť.

Roky opakujete svoje krédo shoot the puck, ktorým nabádate hráčov k častej streľbe. Povedali ste si po Hrivíkovom góle: Konečne!, keďže padol vďaka Kochovej delovke a vyrazenému puku, ktorý poslal do bránky slovenský kapitán?

Nevyužili sme toľko príležitostí. Keď som videl, že sme premárnili niekoľko prečíslení, vravel som si, prečo nestrieľame? Prízvukoval som to aj chlapcom, Chromiakovi či Okuliarovi, nebojte sa, strieľajte! A potom Patrik Koch udrel do puku ako kladivom takou silou, že lotyšský brankár nemal šancu tú strelu ukryť v lapačke. Vyrazil ju pred seba, kde stál Marek Hrivík. Spomenul som si pri tom na jeho gól Američanom vo štvrťfinále olympijského turnaja.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023

Čo to znamená toto víťazstvo pre sebavedomie tímu?

Snažíme sa budovať naše sebavedomie od začiatku turnaja a toto môže byť ďalší dôležitý krok. Musíme si veriť, že zvládneme aj ťažké situácie. Tie vylúčenia v závere zápasu zapôsobili ako šok, ale hráči sa zomkli a vydržali.

Aký ste mali na striedačke krvný tlak počas lotyšskej presilovky o dvoch hráčov?

Mám už s tým nejaké skúsenosti, takže som si dal pred zápasom dve tabletky. Ale teraz som zrelý na štyri.

Aká bola vaša reakcia po chybe Olivera Okuliara, z ktorej vyplynul vyrovnávajúci gól Lotyšov. Snažili ste sa ho nejako na striedačke povzbudiť?

Počas zápasu hovorím málo a po ňom ešte menej... Myslím, že si dobre uvedomoval, čo sa stalo. Títo hráči nie sú hlupáci, nemusíte im pripomínať takéto veci. V zápase sa udeje množstvo chýb. Myslím, že Oliver sa z toho otriasol a potom hral veľmi dobre, nemal som o neho žiadne obavy.

Našli ste brankársku jednotku?

(premýšľa). V oboch zápasoch chytal vynikajúco, ale myslím, že ho necháme v ďalšom zápase odpočívať a dáme šancu inému brankárovi. Potom sa uvidí. Škorvánek však ukázal potenciál byť jednotka.

Povzbudí výhra nad Lotyšmi Vpred ďalším zápasom, v ktorom vás v pondelok čakajú Kanaďania?

Kanaďania? (po krátkej odmlke). Á, myslíte tých chlapíkov. Každý zápas proti Kanade je ťažký. Dôležité bude vyhrávať osobné súboje, lebo Kanaďania sú zvyknutí, že ich vyhrávajú oni.

Čo znamená pre mužstvo príchod Šimona Nemca?

Koho? (opäť po krátkej odmlke). Šimon je už v mladom veku hráč svetovej triedy. Môžu popri ňom rásť aj iní hráči a nepochybujem, že nám pomôže.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Pred zápasom si dávam dve tabletky, teraz som zrelý na štyri, vtipkoval Ramsay