Regenda: Ponúkame sa a nestrieľame. Niekedy musíme byť sebci

Pavol Regenda v zápase Slovenska s Lotyšskom na MS v hokeji 2023.
Pavol Regenda v zápase Slovenska s Lotyšskom na MS v hokeji 2023. (Autor: REUTERS)
Boris Vanya|14. máj 2023 o 00:10

Slováci v dôležitom zápase zdolali Lotyšov 2:1.

Slovenskí hokejisti sa naďalej pohrávajú s nervami fanúšikov. Po tesnej prehre s Českom tentoraz o gól zdolali na majstrovstvách sveta Lotyšov.

"Pred takýmito divákmi sa nám hrá výborne. Keď si uvedomím, z akej diaľky prišli, dodáva mi to energiu," hovoril po víťazstve 2:1 útočník PAVOL REGENDA.

Keď ste po zápase proti Česku vraveli, že vás stál veľa síl, koľko ste ich minuli na Lotyšov?

Ráno som sa cítil unavený, lebo zápas proti Čechom bol fyzicky veľmi náročný, ale pred takýmito divákmi sa nám hrá výborne. Keď si uvedomím, z akej diaľky prišli, dodáva mi to energiu. Lotyši sú doma, veľmi chceli vyhrať, som rád, že sme to zvládli.

V prvej tretine ste boli lepší, mohli ste dať aj viac než jeden gól, a zápas by sa možno vyvíjal inak.

Podľa mňa sme boli lepší celý zápas, akurát sme mali sem-tam výpadky, čo sa stáva a to musíme eliminovať. Mali sme však veľa šancí, ja sám som nejaké nepremenil. Dva alebo trikrát sme nedotiahli prečíslenie, keď sme ani nevystrelili a to musíme zlepšiť.

Aj Craig nám to v šatni prízvukoval, aby sme viac strieľali. Videli ste, tvrdá strela od modrej čiary, Hrivovi (Hrivík) sa to odrazí rovno na hokejku a dá gól do prázdnej bránky. Takéto góly musíme dávať, lebo sme boli lepší, než ukazuje výsledok.

Brankár Stanislav Škorvánek bol po prvom zápase sebakritický. Čo hovoríte na jeho výkon?

Myslím, že chytal perfektne aj proti Česku. Bol to jeho prvý zápas, nie je ľahké prísť z extraligy na majstrovstvá. Proti Lotyšom chytal výborne, podržal nás a dúfam, že získal pohodu do ďalších zápasov.

Dodá víťazstvo nad rivalom v boji o postup tímu sebavedomie a pohodu?

Vieme, koho máme v skupine. Keď chceme postúpiť, výhra nad Lotyšmi je dôležitá, ale musíme zdolať aj Slovincov, Kazachov či Nórov. Máme teraz dva dni voľna a určite je pre nás lepšie oddychovať s troma bodmi.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023

Spomínali ste zahodené šance. Čo je potrebné zmeniť, aby ste ich premieňali?

Viackrát sme sa dostali do prečíslenia a namiesto streľby sme si ponúkali puk. Sme dobrí strelci, máme rýchlosť a musíme to niekedy zobrať na seba. Áno, keď sa dá, tak si prihrajme, je to tímový šport, ale niekedy musíme byť sebci a zakončiť. Lotyšský brankár neoplýval istotou, vypadával mu puk a mohli sme ho doraziť do bránky.

Veľa času ste strávili v početnej nevýhode, ale v dôležitých momentoch ste odolali lotyšskej presilovke. Ako ste vnímali hru v oslabení?

Nehrali sme ani jednu presilovku, čo je škoda. Ale oslabenia sme zvládli. Vedeli sme, čo Lotyši približne hrajú, naštudovali sme si ich signály. Škorvi (Škorvánek) bol perfektný, chalani hrali obetavo a zblokovali veľa striel. Napríklad ja som sa už celkom zžil so systémom v oslabení, lebo v piatok som mal v tom ešte trochu chaos.

Spievali ste už niekedy hymnu s takým početným zborom?

Strávil som rok v Amerike a tam tí fanúšikovia nie sú takí hluční. Teraz, či už v prípravnom zápase v Trenčíne, alebo tu v Rige, som mal z fanúšikov viackrát zimomriavky. Hymnu si s nimi zaspievam rád.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Regenda: Ponúkame sa a nestrieľame. Niekedy musíme byť sebci