Slováci v dôležitom zápase zdolali Lotyšsko, rozhodol kapitán Hrivík

Marek Hrivík a Miloš Kelemen sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Marek Hrivík a Miloš Kelemen sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|13. máj 2023 o 21:45 (aktualizované 13. máj 2023 o 22:45)

Slovenskí hokejisti dnes zdolali Lotyšsko na MS v hokeji 2023, pozrite si priebeh a konečný výsledok. Slováci uspeli tesne 2:1.

MS v hokeji 2023 - skupina B

Slovensko - Lotyšsko 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)

Góly: 1. Sukeľ (Cehlárik), 51. Hrivík (Koch, Pánik) - 37. Abols

Rozhodovali: Hölm (Švéd.), Sewell (Veľká Britána) - Briganti (USA), Kroyer (Dánsko). Vylúčení: 5:1 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0

Diváci: 8930

Slovensko: Škorvánek - Kňažko, Koch, Grman, Ivan, Rosandič, Jánošík, Gajdoš - Pánik, Hrivík, Kelemen - Hudáček, Sukeľ, Cehlárik - Chromiak, Tamáši, Regenda - Lantoši, Čacho, Okuliar

Lotyšsko: Šilovs - Balinskis, Zile, Mamčics, Jaks, Čukste, Freibergs, Cibulskis - Daugavinš, Abols, Andersons - Indrašis, Batna, Rob. Bukarts - Balcers, Smirnovs, Keninš - Dzierkals, Džerinš, Rich. Bukarts - Locmelis

RIGA. Slovenskí reprezentanti zvládli dôležitý zápas v boji o postup do štvrťfinále, keď v skupine B na MS v hokeji 2023 zdolali Lotyšsko tesne 2:1.

Skóre otvoril už po 44 sekundách Matúš Sukeľ a rozhodujúci presný zásah strelil v 51 minúte kapitán Marek Hrivík. Brankára Stanislava Škorvánka prekonal iba Rodrigo Abols.

Po Hrivíkovom góle sa domáci snažili vyrovnať, no nepomohla im ani vyše minútová presilovka o dvoch hráčov.

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Lotyšsko na MS v hokej 2023

Slováci nastúpia na svoj tretí duel v pondelok od 15.20 SELČ proti Kanade, Lotyši budú hrať v rovnaký deň o 19.20 h s Českom.

Pozrite si kompletný program šampionátu, výsledky a tabuľky.

Foto: Momentky zo zápasu Slovensko - Lotyšsko

Slovenskí reprezentanti sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Brankár Arturs Silovs inkasuje gól v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Slovenskí fanúšikovia v zápase proti Lotyšsku na MS v hokeji 2023.
Brankár Arturs Šilovs a Matúš Sukeľ v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Brankár Stanislav Škorvánek v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Patrik Koch (vpravo) a Roberts Mamčics v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Peter Cehlárik (v strede) v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Tréner Craig Ramsay na lavičke Slovenska na MS v hokeji 2023.
Rodrigo Abols (Lotyšsko) strieľa gól brankárovi Stanislavovi Škorvánkovi v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Martin Chromiak (vľavo) a Martinš Dzierkals v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Marek Hrivík strieľa gól v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Marek Hrivík a Miloš Kelemen sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.
Marek Hrivík a Miloš Kelemen sa tešia po strelenom góle v zápase Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023.

Tabuľka skupiny B na MS v hokeji 2023

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Slovensko - Lotyšsko na MS v hokeji 2023

I. tretina:

Slováci mali ideálny vstup do zápasu, keď už v 44. sekunde išli do vedenia. Cehlárik získal pri napádaní súpera puk za bránkou, efektnou zadovkou ho posunul Sukeľovi, ktorý pohotovo prestrelil Šilovsa - 1:0.

VIDEO: Matúš Sukeľ a jeho gól na 1:0

Rýchly gól dodal Slovákom sebaistotu a v prvej tretine predviedli viacero ofenzívnych akcií, no bez gólového úspechu.

V 5. minúte neuspel Regenda, no v pohotovosti musel byť aj Škorvánek, ktorý podržal svoj tím pri šanci Bukartsa v polovici prvej časti. V jej závere Cehlárik pripravil streleckú pozíciu Sukeľovi a jeho strela skončila na žŕdke.

II. tretina:

Lotyši pohrozili gólovou príležitosťou v úvode druhej časti a následne sa dostali k prvej presilovke v zápase. Vylúčenie Hudáčka však nedokázali potrestať, keďže defenzíva slovenského tímu im nedovolila vytvoriť výraznejší tlak.

Onedlho Cehlárik nevyužil dve sľubné príležitosti a Okuliar nevyriešil ideálne prečíslenie s Chromiakom.

Práve Okuliar si v 35. minúte sadol na trestnú lavicu, jeho spoluhráči oslabenie zvládli, a po návrate z nej sa dostal do nádejného protiútoku, ale opäť bez úspechu.

V 36. minúte Okuliarovi zobral puk Abols a po úniku prekonal Škorvánka - 1:1.

III. tretina:

Za nerozhodného stavu sa oba tímy dostali do niekoľkých nebezpečných situácií, ale v zakončení dlho zlyhávali. Rozhodujúci moment priniesla 51. minúta.

Pánik potiahol akciu do útočného pásma, po strele Kocha clonil pred bránkou Kelemen a keď brankár Šilovs vyrazil puk priamo pred nekrytého Hrivíka, Slováci viedli 2:1.

VIDEO: Marek Hrivík a jeho rozhodujúci gól na 2:1

Počas tretej presilovky domácich reprezentantov Džerinš trafil do žŕdky a Lotyši sa od 56. minúty dostali do 68-sekundovej presilovky o dvoch hráčov.

Ani v nej sa im vyrovnať nepodarilo a nevyšlo im to ani počas hry bez brankára, ku ktorej sa dostali v 59. minúte. V závere si vytvorili tlak, ale nedostali puk do Škorvánkovej bránky.

Hlasy po zápase

/zdroj: RTVS/

Ján Pardavý, asistent trénera Slovenska: "Bolo to veľmi ťažké. V prvej tretine sme prestrieľali domácich, v druhej to bolo skôr opačne. Bol to výborný zápas vo skvelej atmosfére, ktorú vytvorili aj naši fanúšikovia. V niektorých prečísleniach sme sa nedostali ani k zakončeniu a to bolo zle. Chceme byť disciplinovaní a hráči to plnia. My sme nedostali žiadnu presilovku, hoci tam boli situácie, po ktorých mohli nasledovať vylúčenia. Vedeli sme, že Lotyši budú extrémne motivovaní. My sme však odohrali výborný zápas od začiatku do konca."

Marek Hrivík, kapitán Slovenska a strelec víťazného gólu: "Bol to veľmi ubojovaný zápas. Vedeli sme, že hráme proti domácim, ktorí boli nabudení po prehre s Kanadou. Potrebovali sme dať zlepený gól, aby sme sa do toho dostali. Vedeli sme, že proti Lotyšom nebude šanca na pekné góly. Chvalabohu, že nám to padlo. Mali sme dobrý vstup, budeme sa to snažiť preniesť aj do ďalších zápasov. Mali sme v zápase dosť šancí a viacero prečíslení, z ktorých sme sa, žiaľ, nedostali k strelám. To musíme zmeniť. Sme tu skvelá partia a bojujeme jeden za druhého."

Matúš Sukeľ, útočník Slovenska a strelec prvého gólu: "Bol to náročný zápas. Ukázali sme v ňom charakter a v závere sme postrážili tesný náskok. Výborne nás podržal "Škorvi," hlavne v závere. Pred mojím gólom mi Peter Cehlárik pekne prihral, vyšlo to z forčekovania. Už v druhej tretine sme mohli dať ďalšie góly a rozhodnúť. Chvalabohu, že sme ho dali potom v tretej."

Stanislav Škorvánek, brankár Slovenska: "V prvej tretine na mňa nesmerovalo veľa striel. Nič mi však nepadlo a aj to mi pomohlo. Pomohli mi aj spoluhráči, ktorí nepúšťali súpera do veľkých šancí. Bolo dôležité, že sme v tretej tretine dali gól. Padlo to v čase, keď nám už hra nešla tak ako v prvej tretine. Toto víťazstvo môže byť pre nás vzpruha. Včera (proti Česku) sme boli lepší tím a prehrali sme. Teraz sa nám to vrátilo."

Pavol Regenda, útočník Slovenska: "Náročný zápas. Domáci chceli vyhrať tiež, hrali včera neskoršie ako my, ale nebolo to poznať. A dopredu ich tlačili aj skvelí diváci. Ja som unavený, hral som po dlhšej dobe dva náročné zápasy, ale aj naši diváci boli fantastickí a to ma hnalo dopredu. Myslím si, že sme boli celý zápas lepší, ale mali sme výpadky. Ale to sa stáva."

Oliver Okuliar, útočník Slovenska: "Bol to vyrovnaný zápas a som rád, že sme vyhrali. Inkasovaný gól beriem na seba, bola to veľká chyba, mal som deň blbec. Ale chalani mi pomohli a máme radosť z troch bodov. Každý si vie vypočítať, čo toto víťazstvo môže znamenať."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Slováci v dôležitom zápase zdolali Lotyšsko, rozhodol kapitán Hrivík