Handzuš: Hokej bol spravodlivý. Nagy: Mohli sme vyrovnať aj skôr (anketa)

Rastislav Staňa, Ladislav Nagy, Michal Handzuš.
Rastislav Staňa, Ladislav Nagy, Michal Handzuš. (Autor: TASR)
Jakub Bobovič, Boris Vanya|16. feb 2022 o 10:32 (aktualizované 16. feb 2022 o 15:05)

Rastislav Staňa, Ladislav Nagy, Michal Handzuš a Jaromír Dragan hodnotia víťazstvo proti USA.

BRATISLAVA. Obrovský úspech. Slovenskí hokejoví reprezentanti vo štvrťfinále hokejového turnaja na ZOH 2022 porazili Spojené štáty americké a postúpili do bojov o medaily.

Na zimnej olympiáde sa slovenský výber dostal tak ďaleko doposiaľ iba raz, ešte v roku 2010 vo Vancouveri. Postup do semifinále na turnaji v Pekingu hodnotia Rastislav Staňa, Ladislav Nagy a Michal Handzuš.

Rastislav Staňa

(bývalý slovenský reprezentant, účastník ZOH 2002 a 2010)

Rastislav Staňa.
Rastislav Staňa. (Autor: TASR)

Američania na nás hneď od úvodu vybehli, ale to sa dalo očakávať. Prvých desať minút na ľade doslova lietali. Aj vďaka Patrikovi Rybárovi sme úvod zápasu prežili bez gólu. Následne sme z prvej väčšej šance strelili gól.

Škoda prvého inkasovaného gólu do šatne, ale nepoložilo nás to, práve naopak, myslím si, že v druhej tretine sme boli lepším tímom my. Miestami sme Američanov dokázali zatlačiť v ich pásme a hrali sme výborne, avšak, paradoxne, tretinu sme prehrali.

Do tretej tretiny sme však nastúpili s vierou, že máme na to, aby sme vyrovnali, čo sa nám aj podarilo, hoci až v poslednej minúte. Celkovo bola tretia tretina hrou vabank, šance mali aj Američania. Štastie sa však priklonilo ku nám.

Bol to z našej strany výborný kolektívny výkon. Individuálne by som vyzdvihol Paťa Rybára a Ďura Slafkovského, ktorý bol viditeľný, aj preto ho tréneri dali v tretej tretine do prvého útoku.

Čakal som, že ho tréneri postavia aj na samostatné nájazdy, keďže mu zápas chutil a ak by na nájazd išiel, verím, že by ho premenil. Výber hráčov ma mierne prekvapil, či už hovoríme o Čajkovskom, alebo Krištofovi, ktorému sa až tak strelecky nedarí.

Osobne som si nájazdy viac užil ako fanúšik. Samozrejme, Paťo Rybár nás v nich podržal. Dôležité bolo, že ustál tie prvé nájazdy. Následne na to sme sa dostali do vedenia a potom to dokázali udržať.

Čo sa týka bojov o medailu, aj z dôvodu, že na tomto turnaji neštartujú hráči zo zámoria, vravím, že turnaj je vyrovnaný. Pred štyrmi rokmi som bol naživo v Pjongčangu, na vlastné oči som videl, že aj mužstvo, ktoré nie je favoritom, môže prekvapiť.

Som rád, že na tomto turnaji sa to darí práve nám. Už pred týmto stretnutím som vravel, že hoci sme proti Fínom a Švédom prehrali, už v týchto dvoch stretnutiach sme dokázali, že vieme byť v istých momentoch lepší v porovnaní s favoritom.

Verím, že na turnaji ešte odohráme dva dobré zápasy a budeme mať ešte väčšiu dôvod na radosť. Mužstvo sa zlepšuje, stupňujeme svoj výkon, presadzujeme sa strelecky a hráme dobre aj v obrane.

Čo je veľkým plusom, spomedzi trojice brankárov sme našli toho správneho, ktorý nás v ťažkých okamihoch dokáže podržať nad vodou.

Ladislav Nagy

Ladislav Nagy.
Ladislav Nagy. (Autor: TASR)

(bývalý slovenský reprezentant, účastník ZOH 2018 v Pjongčangu)

Tréneri nastavili dobrý systém, aby sme v našom pásme zbytočne nečakali, dávali puky von. Hráči to perfektne plnili, Američania nás ani len nezatlačili v pásme.

Aj preto mal súper problémy a myslím si, že sme mu boli vyrovnaným protivníkom, dokonca si dovolím tvrdiť, že aj lepším, keďže sme mali viac gólových šancí. Zaslúžene sme zvíťazili, hoci sme sa gólovo do stretnutia vrátili až v závere zápasu.

Čo sa týka individuálnych výkonov, veľkou oporou je pre nás Patrik Rybár, má sebavedomie. Prajem mu, aby mu to vydržalo čo najdlhšie.

Podobne je na tom aj Juraj Slafkovský, dovoľuje si v súbojoch jedného proti jednému, hrá vynikajúco, má pred sebou veľkú budúcnosť. Držím mu palce a verím, že ešte nejaké góly na turnaji strelí.

V záverečnej hre bez brankára by som vyzdvihol krásnu prihrávku Hudáčka na Čajkovského, ktorý to tam následne na to napálil a puk trafil, aspoň myslím, Hrivíka, ktorý to následne doklepol do brány.

Myslím si, že sme si zaslúžili vyrovnať aj skôr, šance sme mali, dokonca sme nastrelili tyčku. Priznám sa, že pri vyrovnávajúcom góle na 2:2 som si aj zakričal.

Nájazdy sú vždy hrou vabank. Na margo toho, koho tréneri vybrali, veľakrát to nie je ani o tom, koho vyberú, ale kto si verí a na to sa tréneri hráčov takmer vždy pýtajú. Bol to krásny zápas. Uvidíme, koho dostaneme, ale keď sa opäť pripravíme, môžeme ísť do finále.

Michal Handzuš

(bývalý slovenský reprezentant a asistent Craiga Ramsayho na MS 2019 a 2021, účastník ZOH 2002, 2010 a 2014)

Michal Handzuš.
Michal Handzuš. (Autor: TASR)

Chalani podali opäť výborný výkon. Nedali sa zlomiť náročnými hernými situáciami, hoci ich v stretnutí bolo mnoho. Hlavne druhá tretina bola z našej strany výborná, aj napriek tomu, že sme v závere tej prvej dostali gól do šatne.

A hoci sme prehrali aj druhú tretinu, mužstvo, ako som už povedal, sa nedalo zlomiť a ukázalo charakter. Budem sa opakovať, ale zlepšujeme sa od zápasu k zápasu. Z našej strany to dnes bol výborný tímový výkon, ktorý sa pretavil do víťazstva.

Aj preto by som nerád hodnotil konkrétnych hráčov, či vyzdvihoval výkon niektorého hráča pred iným. Hráme dobre ako tím.

Samozrejme, v každom stretnutí sa nájde niekto, kto je lepší resp. vyčnieva a niekomu to stretnutie nemusí vyjsť. Chalani si však medzi sebou vedia pomôcť.

Na margo Juraja Slafkovského, hrá výborne. Aj vďaka streleným gólom je viac na očiach, ale takto dobre hral už na minuloročných majstrovstvách sveta. Vie vytvoriť šancu pre seba, ale aj pre druhých.

To zakončenie mu na šampionáte až tak nešlo, viditeľne na tom popracoval. Je na dobrej ceste byť výborným hráčom, ktorý sa dlhodobo presadí v NHL.

Čo sa týka zápasov o medaile, verím, že si to užijú. Poctivo na sebe dreli a hokej bol v tomto prípade spravodlivý a vrátil im to. Na ich mieste by som si stanovil tie najvyššie ciele, samozrejme, v prvom rade treba myslieť na najbližší zápas.

Jaromír Dragan

(bývalý slovenský reprezentant, účastník ZOH 1994)

Jaromír Dragan.
Jaromír Dragan. (Autor: FOTO - PETER JESENSKÝ)

Neprekvapilo ma, že korčuliarsky Slováci súperovi stíhali. V mužstve sú výborní korčuliari a rýchlosťou sme sa vyrovnali zatiaľ všetkým súperom. V prvých zápasoch ešte bolo vidieť, že sa hráči na ľade bližšie spoznávajú a chémia sa do útokov dostávala postupne.

Dôležité bolo, že proti Američanom sme sa od začiatku dostali do zápasu. Brankár Rybár pochytal všetko, čo mohol, držal mužstvo nad vodou, hráči zasa korčuľovaním a nasadením dokázali eliminovať súpera.

Jedným z kľúčovým momentom bolo oslabenie o dvoch hráčov za stavu 1:2. Rybár vtedy dostal trest pre zdržovanie hry. Bolo to na základe nového pravidla, podľa ktorého má brankár vymedzený priestor, kde môže za bránkou rozohrať puk, aj to, kde ho môže zaľahnúť. V tomto prípade vykorčuľoval z bránky trochu ďalej.

V presilovke sme sa však ubránili. To nás priblížilo k vyrovnaniu a o víťazstve potom rozhodlo, že v nájazdoch sa našiel strelec, ktorý dokázal prekonať brankára. Američania takého nemali. 

Všetko o hokeji na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Handzuš: Hokej bol spravodlivý. Nagy: Mohli sme vyrovnať aj skôr (anketa)