16.02.2022 | Štvrťfinále
16.02.2022 | Štvrť.
2 - 4
(1:1, 1:0, 0:1, 0:0, 0:1)
Samostatné nájazdy
0:1

Slováci sa chveli, mali zimomriavky. Podkonický: Verím, že prinesieme medailu

Gólová radosť Petra Cehlárika a Mareka Hrivíka po vyrovnávajúcom presnom zásahu druhého menovaného vo štvrťfinále ZOH 2022 v Pekingu.
Gólová radosť Petra Cehlárika a Mareka Hrivíka po vyrovnávajúcom presnom zásahu druhého menovaného vo štvrťfinále ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Patrik Fotta|16. feb 2022 o 09:45

Je v nás ešte viac, vraví obranca Marinčin.

PEKING, BRATISLAVA. "Je to neopísateľný pocit. Zápas bol o nervoch, určite to prežívali aj ľudia na Slovensku. Sme strašne šťastní, že sme vyhrali nad silnou Amerikou," povedal v rozhovore pre RTVS slovenský obranca Martin Marinčin.

Slováci zdolali USA 3:2 po samostatných nájazdoch a na ZOH 2022 v Pekingu si zahrajú o medaily. Súpera spoznajú až po odohratí zvyšných štvrťfinálových zápasov.

Čerešňák: Slovami sa nedá opísať, čo prežívame

Ešte 45 sekúnd pred koncom duelu prehrávali slovenskí hokejisti s favoritom 1:2, no kapitán Marek Hrivík sa zorientoval pred bránou a pohotovým zakončením poslal stretnutie do predĺženia.

"Toto víťazstvo by som zaradil medzi tri najväčšie v mojej kariére. Užijeme si to, ale veľmi rýchlo sa začneme sústrediť na ďalší zápas. Od začiatku sme verili, že sa môžeme dostať až do semifinále," skonštatoval Hrivík.

Pred nájazdami sa hráči na striedačke svorne pochytali okolo ramien. Tréner Craig Ramsay spojil dlane v túžobnom očakávaní.

V prvých troch sériách gól nepadol. Rozuzlenie priniesol forhendový blafák Peter Cehlárika. Následný americký nájazd zneškodnil Patrik Rybár, ktorý posunul Slovensko do bojov o medaily.

"Slovami sa nedá opísať, čo práve prežívame. Asi nám dôjde až neskôr, čo sa nám podarilo dosiahnuť. Turnaj sa pre nás nekončí. Verím, že sme ľuďom na Slovensku priniesli trochu radosti a hrdosti," uviedol útočník Peter Čerešňák.

Je v nás ešte viac, vraví Marinčin

Všetci hráči po zápase vyzdvihovali tímový výkon. Zároveň cítili obrovskú podporu zo Slovenska.

"Mám až zimomriavky a celý sa chvejem, keď pomyslím na to, ako museli zápas ľudia doma prežívať.

Počas prestávky k nám do šatne prišiel aj Miro Šatan a povedal, že nás celé Slovensko sleduje. Dodalo nám to ešte väčšiu energiu. Som rád, že sme to zvládli a zahráme si semifinále. Ešte máme čo ukázať. Je v nás viac," skonštatoval Marinčin.

Strelec jediného úspešného nájazdu Peter Cehlárik bol rád, že tímu sa podarilo vydržať tlak Američanov v prvej tretine. Predĺženie bolo podľa neho fyzicky veľmi náročné.

Pred začiatkom nájazdoch v sebe museli nájsť posledné zvyšky síl.

"Pozreli sme si zopár videí o brankárovi, ktorý chytal. Už na rozcvičke som si vyskúšal túto kľučku a vyšlo to. Naša práca sa ešte neskončila, ideme ďalej, čakajú nás dva zápasy," povedal pre českú televíziu Peter Cehlárik.

Slovenskí hokejisti sa radujú po postupe do semifinále ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenskí hokejisti sa radujú po postupe do semifinále ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

Podkonický: Verím, že domov prinesieme medailu

Slováci dokázali väčšinu zápasu s veľkým favoritom držať krok. V niektorých momentoch mali aj šťastie, keď Američania nastrelili konštrukciu Rybárovej brány.

"Sme radi, že sa aj šťastie obrátilo na našu stranu. Úspech sme dosiahli tímovým výkonom. V bráne nás podržal Patrik Rybár. Dôležitý moment bol ubránená presilovka súpera o dvoch hráčov. Ak by v nej Američania skórovali už by sa to ťažšie doháňalo.

Chlapci boli odmenení za obrovskú túžbu a vieru vo vyrovnanie. Ideme hrať o medaily a verím, že sa nám podarí nejakú priniesť na Slovensko," povedal asistent trénera Andrej Podkonický.

Slováci budú mať pred semifinále deň voľna. Už je isté, že ich na turnaji čakajú ešte dva zápasy.

"Tréner Ramsay naučil našich hráčov, že dokážeme poraziť každého súpera aj útočným hokejom," dodal Podkonický.

Všetko o hokeji na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Slováci sa chveli, mali zimomriavky. Podkonický: Verím, že prinesieme medailu