Tretia liga východ: Najviac zmien v Prešove. Vranov prišiel o dvoch kľúčových hráčov

Jakub Vodilka, Oliver Špilár, Miloš Buchta.
Jakub Vodilka, Oliver Špilár, Miloš Buchta. (Autor: Imrich Makó/vranovske.sk, Viktor Zamborský)
Jakub Bobovič|8. mar 2022 o 08:35

Viaceré kluby sa rozhodli pre zmeny na brankárskom poste.

VÝCHODNÉ SLOVENSKO. Počas najbližšieho víkendu sa naplno rozbehne III. liga Východ.

Odvetná časť súťaže sľubuje zaujímavé zápletky na viacerých frontoch. Azda najviac sledovaným bude súboj o postup, kde si to rozdajú Spišská Nová Ves a Prešov.

Nemenej zaujímavé súboje sa však črtajú aj na ďalších frontoch, najmä v súboji o účasť v budúcoročnej zreorganizovanej tretej lige, kde sa stretnú mužstvá z východného a stredného Slovenska.

A v neposlednom rade aj v súboji o záchranu, kde posilnený Svidník ešte nepovedal posledné slovo.

Kluby svojim jarným ambíciám prispôsobili aj zloženie svojich mužstiev. Aj keď získať do svojich radov kvalitného hráča bolo počas zimnej prestávky pre manažérov náročnou úlohou, niektorým z nich sa to podarilo.

Pripravili sme pre vás sumár tých najzaujímavejších transferov, ktoré sa počas zimnej prestávky v III. lige Východ udiali.

1. Vladimír Pyda

ŠK Odeva Lipany 1. FC Tatran Prešov

Ako sám prehlásil, v sezóne 2019/2020, kedy došlo z dôvodu nástupu pandémie koronavírusu a z neho plynúcich obmedzení k predčasnému ukončeniu regionálnych futbalových súťaží, poškuľoval po méte 30 strelených gólov.

Až do predčasného ukončenia regionálnych súťaží ich mal Vladimír Pyda na svojom konte 14 a bol najlepším strelcom III. ligy Východ. Odvtedy už métu štrnástich gólov nepokoril a aktuálne ich má na svojom konte iba 5.

Kanonier Lipian počas zimnej prestávky zamieril do neďalekého Prešova. Prestup do Tatrana, ktorý sa netají postupovými ambíciami, by ho mohol opäť nakopnúť k produktivite spred obdobia pred nástupom koronavírusu.

Okrem zmeny dresu, ktorá by v jeho prípade mala mať želaný psychologický efekt, bude mať okolo seba aj o niečo kvalitnejších spoluhráčov so skúsenosťami z vyšších súťaží, čo by mu malo pomôcť sa presadiť vo väčšej miere ako na jeseň.

2. Marko Milunovič

FK Humenné - 1. FC Tatran Prešov

Prestup srbského legionára, ktorý je na Slovensku s drobnými prestávkami od roku 2013, sa upiekol tesne pred začiatkom odvetnej časti súťaže.

Jeho príchod do Prešova je miernym prekvapením, keďže počas jesennej časti súťaže patril k stáliciam v zostave Humenného a na druhej strane, Prešov nevyhnutne nepotreboval posilu do útoku, kde má najlepšieho strelca súťaže Dolného a ešte pred príchodom Milunoviča angažoval ofenzívne ladených Pydu a Ivanka-Maceja.

Každopádne, skúsený 35-ročný útočník či ofenzívny stredopoliar bude pre Prešov posilou. Prinesie do mužstva skúsenosti a hoci mu to v druhej lige v poslednej dobe strelecky nevychádzalo ako kedysi, bude aj gólový. Rozdiel medzi súpermi v druhej a tretej najvyššej súťaži je totiž markantný.

Milunovičovi aj ďalším novicom v prešovskom drese vystavia zrkadlo náročné stretnutia proti Lipanom, Košiciam, Vranovu, Kalši a Spišskej Novej Vsi. Práve v nich sa bude lámať chlieb.

3. Jakub Vodilka

MFK Vranov nad Topľou → SK Rabenstein

Tretiu najvyššiu súťaž po jesennej časti opustil tretí najlepší strelec, trinásťgólový Vranovčan Jakub Vodilka. Ten sa vo svojej kariére rozhodol pokračovať v nižšej rakúskej súťaži, konkrétne v mužstve SK Rabenstein.

Vo Vranove nad Topľou by ho mala nahradiť ofenzívna dvojica Košuda - Szabó. Pri streleckom apetíte je hlavne druhý menovaný, ktorý na jeseň v drese štvrtoligového Kechneca zaznamenal až 15 presných zásahov.

4. Patrik Košuda

Slavoj Trebišov MFK Vranov nad Topľou

Košuda zažil po odchode z Vranova nad Topľou turbulentné obdobie, kedy za tri a pol roka vystriedal až päť klubov. Ani v jednom z nich sa nedokázal naplno presadiť a až na ročné anabázy v Pohroní a Košiciach, menil klub každý polrok.

Striedavo pôsobil v druhej a tretej najvyššej súťaži. Aspoň doposiaľ mu viac sedela tá tretia, čo dokázal počas prvého pôsobenia vo Vranove nad Topľou, v sezóne 2017/2018, kedy si v 13 stretnutiach pripísal na svoje konto 9 gólov a 7 asistencií, ale aj počas pôsobenia v Stropkove, v jarnej časti sezóny 2019/2020, kedy sa strelecky presadil v 7 prípadoch.

Vo Vranove nad Topľou by po odchode Vodilku mohol na seba prebrať pozíciu ofenzívneho lídra a zúročiť skúsenosti z vyššej súťaže.

Má stále iba 21 rokov a napriek prvotnému nezdaru v súvislosti s pôsobením v druhej lige, nikde nie je napísané, že ho už vo vyššej súťaži neuvidíme. Bude záležať iba na ňom, či sa dokáže dostať do starej formy, vďaka ktorej si vypýtal pozornosť Pohronia či Košíc.

5. Miloš Buchta

1. FC Tatran Prešov ukončenie spolupráce

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že Prešov stavil počas zimnej prestávky na skúsených hráčov, aspoň pri brankároch urobil výnimku. Žezlo po skúsenom 41-ročnom Buchtovi by mal prebrať nádejný 26-ročný Knurovský.

Odchovanec Popradu, ktorý bol v minulosti na skúške vo viacerých zahraničných kluboch, pôsobil naposledy v Poľsku.

Čo sa týka Buchtu, ten je kmeňovým hráčom štvrtoligového Záhradného. V prípade jeho zotrvania na Slovensku sa dá predpokladať, že zamieri práve do tohto klubu.

6. Oliver Špilár

1. FC Tatran Prešov 1. FK Svidník

Výraznú posilu do ofenzívy získal priebežne posledný Svidník. Donedávna Prešovčan Oliver Špilár bude pod Duklou okrem hráčskej pozície zastávať aj trénerskú. Stal sa asistentom nového trénera Vladislava Palšu.

Ten vo svojom kádri okrem Špilára privítal aj viacero ďalších novicov. Zisk prvých štyroch bodov, aj keď tri body za výhru proti Raslaviciam získal Svidník po kontumácii, naznačujú, že to so záchranou v najvyššej regionálnej súťaži myslia vážne.

Čo sa týka Špilára, mal by byť jedným z lídrov novotvoriaceho sa mužstva a očakávať sa od neho budú v prvom rade vodcovské schopnosti a góly. Pod Duklu si to okrem neho počas zimnej prestávky z Prešova namierili aj Hirka a Ivanecký.

7. Dmytro Popov

MFK Vranov nad Topľou prerušenie spolupráce

Skúsený 31-ročný ukrajinský stopér bol po Vodilkovi a Kulichovi so 4 gólmi tretím najlepším strelcom Vranova nad Topľou. Zároveň bol pevnou súčasťou zostavy trénera Lazúra, na svoje konto si pripísal plnú minutáž.

Ak jeho štyri góly prirátame k Vodilkovým trinástim, Vranov nad Topľou odchodom týchto dvoch hráčov stratil strelcov takmer polovice jesenných gólov. Či vôbec a kedy sa Popov do Vranova nad Topľou vráti, je nateraz otázne.

8. Erik Makó

ŠK Strážske MŠK Tesla Stropkov

Hoci odvetná časť tretej najvyššej súťaže na východe ešte oficiálne nezačala, futbalisti Stropkova už majú za sebou tri zápasy. Môže za to fakt, že zverenci trénera Reitera mali na prelome februára a marca na programe dve dohrávky a tiež stretnutie Slovenského pohára.

Výsledkovo Stropkov stretnutia nezvládol. Všetky tri prehral a strelil iba jeden gól. Aj preto by s úvodom odvetnej časti mohli v zostave MŠK nastať určité zmeny.

Na svoju príležitosť čaká aj skúsený brankár Erik Makó, ktorý kryje chrbát Dušanovi Dlugošovi, brankárskej jednotke Stropkova. Do materského klubu sa v zime vrátil po pôsobení v Strážskom po necelých pätnástich rokoch. Aj napriek pokročilému veku - 35 rokov- by mal byť stále platným hráčom. Veď nie nadarmo sa o brankároch hovorí, že zrejú ako víno.

Dlhoročný brankár Vranova nad Topľou, o ktorom v minulosti niekdajší tréner Dunajskej Stredy, Nemec Hyballa, povedal, že by sa od neho mohol učiť aj Manuel Neuer, by mohol byť v jarných súbojoch tajným tromfom Tesly.

9. Aleksej Šljachov

FK Svidník FK Dubnica nad Váhom

Aj keď tréner Vladislav Palša v rozhovore pre Sportnet deklaroval, že by bol rád, ak by Šljachov vo Svidníku zostal, ten napokon predsa len zamieril do Dubnice.

V drese mužstva, ktoré ešte nie tak dávno v baráži bojovalo o účasť vo Fortuna lige, má za sebou už aj premiéru.

Ruský futbalista, ktorý na Slovensku pôsobil aj v Košiciach a Plavnici, môže v prípade, že sa v Dubnici presadí, napísať pekný futbalový príbeh. Má stále iba 21 rokov a na jeseň patril v drese Svidníka, ktorý sa herne aj výsledkovo trápil, k jeho najlepším hráčom.

Stretnutia v oveľa kvalitnejšej súťaži a spolupráca s hráčmi, z ktorých niektorí majú skúsenosti aj s pôsobením v najvyššej domácej súťaži či zahraničí, ho môže posunúť na ešte vyššie poschodia.

10. Aleš Štroncer (neuskutočnený transfer)

ŠK Odeva Lipany → OŠK Rudňany

Na začiatku druhej polovice januára uzrela svetlo sveta informácia o odchode Vladimíra Pydu, ktorý si to namieril z Lipian do Prešova.

Ďalším ofenzívnym hráčom Odevy, ktorý mal zmeniť pôsobil, bol útočník Aleš Štroncer, strelec štyroch jesenných gólov svojho mužstva.

Jeho transfer do Rudnian, kde bude na jar pôsobiť jeho brat Oliver a kde je trénerom prezident Lipan Emil Jacko, sa napokon neuskutočnil.

Pravdepodobne aj z dôvodu mimoriadne vydarenej zimnej prípravy, v rámci ktorej 21-ročný futbalista zaznamenal v 9 stretnutiach 10 presných zásahov.

Očakávame, že na jar to bude práve on, kto v Lipanoch nahradí odchádzajúceho Pydu. Ofenzívne duo Štroncer - Vysočan by mohlo byť gólovo produktívne.

Ďalšie zaujímavé transfery v III. lige Východ:

Jakub Verčimák (Slavoj Trebišov → MFK Vranov nad Topľou)

Kristián Hirka (1. FC Tatran Prešov → 1. FK Svidník)

Adrián Knurovský (ZKS Stal Stalowa Wola → 1. FC Tatran Prešov)

Milan Vinclér (MFK Stará Ľubovňa → 1. FK Svidník)

Ľubomír Ivanko-Macej (Slávia TU Košice → 1. FC Tatran Prešov)

Ján Hatok (FK Humenné → 1. FC Tatran Prešov)

Samuel Szabó (FK Kechnec → MFK Vranov nad Topľou)

Lopez da Silva Junior (Partizán Bardejov → 1. FC Tatran Prešov)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Tretia liga východ: Najviac zmien v Prešove. Vranov prišiel o dvoch kľúčových hráčov