Skromne až do Ligy majstrov. Zvečnili úspechy bardejovských futbalistiek

Futbalistky Partizána Bardejova na vyhlásení Jedenástky roka VsFZ 2019.
Futbalistky Partizána Bardejova na vyhlásení Jedenástky roka VsFZ 2019. (Autor: ahoj.tv)
Daniel Dedina|3. jan 2022 o 18:30

Namiesto oslavy desaťročnice prišiel trpký koniec.

Bolo to unikátnych deväť rokov. Zo štartovej čiary sa dostali až na vrchol. Z druhej ligy rýchlo postúpili do prvej a v nej nikdy neskončili horšie než na druhom mieste.

Futbalistky Partizána Bardejov získali v sezóne 2016/17 double a slovenský futbal reprezentovali v Lige majstrov. Slovenský pohár ovládli celkovo trikrát.

V roku 2022 mal bardejovský ženský futbal osláviť desaťročnicu. Namiesto fanfár prišiel zánik. Do prebiehajúcej sezóny 2021/2022 sa klub cítiaci veľkú krivdu neprihlásil.

Prednedávnom vyšla knižná publikácia venovaná ženskému futbalu v Bardejove. Jedným z jej autorov je JOZEF MAČEJOVSKÝ.

Ako ste sa zoznámili s bardejovský ženským futbalom?

Do novinárskej brandže som vhupol počas vysokoškolského štúdia v Košiciach. V začiatkoch som sa venoval prevažne športu, čo mi ostalo dodnes. Pri ženskom futbale som bol od úplného začiatku, najprv však len externe.

Čo bolo vašou úlohou?

Prinášal a mapoval som aktuálne dianie v novovzniknutom družstve pod vedením vtedajšieho hlavného trénera Jozefa Mateja st. Po dvoch či troch sezónach ma oslovil koordinátor ženského futbalu v Bardejove František Kuľka, či by som nechcel pri ženských družstvách pôsobiť ako PR manažér. Neváhal som, ponuku som prijal, za čo som dodnes vďačný.

Jozef Mačejovský (vľavo) bol súčasťou ženskej zložky bardejovského klubu.
Jozef Mačejovský (vľavo) bol súčasťou ženskej zložky bardejovského klubu. (Autor: archív J.M.)

Ktoré momenty považujete za najpamätnejšie?

Pri dievčatách som strávil niekoľko úžasných chvíľ. Medzi najväčšie úspechy patrí zisk ligového titulu, účasť v prestížnej Lige majstrov, zisk niekoľkých Slovenských pohárov, ale aj niekoľkonásobné získanie titulu Najlepší športový kolektív v okrese Bardejov.

Hrdý som tiež na získanie striebra v ankete o najúspešnejší športový kolektív v Prešovskom kraji. Dievčatá si ocenenie prevzali na prestížnej akcii v prešovskom divadle. Futbalistky Partizána Bardejov sa tým zaradili medzi také kolektívy akým sú napríklad hádzanári Tatrana Prešov.

Čo vás priviedlo k myšlienke vydať knihu o histórii ženského futbalu?

Kniha vznikala dlho, aj kvôli neočakávaným okolnostiam. S nápadom prišiel Petr Cingel, ktorý má najväčšiu zásluhu na vytvorení takejto spomienky v písanej forme. Veľké poďakovanie patrí aj Slavke Muzelákovej a Ivete Lenkovej, ktoré dodali viac ako stostranovej publikácii potrebný šmrnc. Kniha s názvom Naše baby sa síce formovala dlho, no o tom viac ma teší, že výsledok stojí za to.

Bardejovské futbalistky tvorili výbornú partiu aj mimo ihriska.
Bardejovské futbalistky tvorili výbornú partiu aj mimo ihriska. (Autor: Archív J.M.)

Ako by ste charakterizovali jej obsah?

Po tom, čo sa vedenie klubu rozhodlo neprihlásiť ženy do ligovej súťaže, sa dievčatá rozutekali po celej Európe a väčšina z nich si našla nové kluby. Niektoré hráčky s futbalom skončili. Takisto sa rozpadol aj celý realizačný tím pri družstve žien.

V knihe sa čitatelia a fanúšikovia futbalu dočítajú všetko podstatné, čo sa udialo počas deväťročného pôsobenia ženského družstva na mape Slovenska i Európy. Nechýbajú informácie o dorastenkách a žiačkach. Chronologicky sú rozobrané jednotlivé sezóny, najväčšie úspechy, pohľad na účinkovanie v Lige majstrov. V knihe nájdu ľudia aj zaujímavé rozhovory a veľké množstvo fotografií.

Ako ste sa na tom podieľali vy?

Mojou motiváciou bolo pomôcť svojimi skúsenosťami i dodaním materiálu, ktorý som za tie roky nazbieral. Som rád za túto možnosť. Je to zároveň poďakovanie všetkým ľuďom, ktorí si ženský futbal v Bardejove osvojili a záležalo im na ňom. Snímam pred nimi klobúk.

Autori knihy, prezident Partizána Bardejov Stanislav Soroka (druhý sprava) a dlhoročný koordinátor ženského futbalu František Kuľka (druhý zľava).
Autori knihy, prezident Partizána Bardejov Stanislav Soroka (druhý sprava) a dlhoročný koordinátor ženského futbalu František Kuľka (druhý zľava). (Autor: ahoj.tv)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Skromne až do Ligy majstrov. Zvečnili úspechy bardejovských futbalistiek