Košické kluby spájajú sily. Základom má byť spolupráca, nie krádež hráčov

Čaká košický futbal lepšia budúcnosť?
Čaká košický futbal lepšia budúcnosť? (Autor: facebook FC Košice/Ján Falis)
Daniel Dedina|25. mar 2022 o 09:00

Šéf mládeže FC Košice: Chceme byť líder, ale nie sme najmúdrejší.

KOŠICE. Kým v sezóne 2016/17 účinkovali v najvyššej dorasteneckej súťaži štyri tímy z východu republiky, vlani boli už len dva - Michalovce a Poprad. Vypadli obe najväčšie východoslovenské bašty Košice a Prešov.

Košičania sa v aktuálnej sezóne medzi dorasteneckú elitu vrátili a netaja sa plánom stať sa lídrom východu v mládežníckom futbale. Pohľad na tabuľky kategórií U19U17 svedčí o tom, že sa im to začína dariť.

Predstavitelia klubu zároveň hlásajú ďalšiu myšlienku. Napredovať nechcú izolovane, ale v spolupráci s ďalšími klubmi z Košíc i celého východného Slovenska.

Dokážu zhodnotiť prácu všetkých

Nedávny zápas košickej devätnástky proti mladíkom zo Žiliny mal okrem toho, že sa hral v novej Košickej futbalovej aréne, hlbší rozmer.

„Bol to symbol zjednotenia košických mládežníckych subjektov. Nie v jeden celok, ale v zmysle toho, že konečne sa našiel klub, ktorý dokáže zhodnotiť robotu všetkých, ktorí pracujú s mládežou,“ vraví športový riaditeľ mládeže FC Košice Miroslav Guza. Tvrdí, že na pozvánku na zápas nedostal žiadnu zamietavú reakciu.

Zámer FC Košice je jasný - dostať do klubu najlepších mládežníkov z Košíc a okolia. A to buď na odporúčanie alebo na základe vlastného skautingu.

„Je dôležité, aby kluby mali motiváciu a videli, že je tu správna filozofia, výborní tréneri i podmienky,“ pokračuje Guza, podľa ktorého sú v hre aj ďalšie prvky spolupráce ako ukážkové tréningové jednotky v daných kluboch, turnaje, kempy, semináre pre trénerov.

„Budeme si navzájom konfrontovať názory. Netvrdíme, že sme najmúdrejší na svete,“ zdôraznil.

Dorastenci FC Košice sa rýchlo etablovali medzi slovenskou elitou.
Dorastenci FC Košice sa rýchlo etablovali medzi slovenskou elitou. (Autor: facebook FC Košice/Ján Falis)

Menším klubom hráčov nekradnú

Z menších klubov neraz zaznieva názor, že tie väčšie im kradnú hráčov. Športový riaditeľ mládeže FC Košice sa na to díva inak.

„Na vrchole celého snaženia je hráč. A my, ktorí vstupujeme do tohto procesu, musíme urobiť všetko pre to, aby to bolo dobré pre neho. Aj presun hráča do väčšieho klubu musí byť správne načasovaný. Je to veľmi individuálne,“ tvrdí Guza, ktorý súhlasí s tým, že ide o citlivú vec. O to viac zdôrazňuje potrebu dialógu.

Argumentuje aj tým, že talentovaní mladí futbalisti majú v prípade začlenenia sa do akadémie plnohodnotne zabezpečený nielen popoludňajší, ale aj dopoludňajší tréningový proces.

„K dispozícii máme športové triedy, internáty. V žiadnom prípade nám nejde o kradnutie hráčov. Ak oni alebo ich rodičia neprejavia záujem, nikoho nebudeme nútiť,“ hovorí.

K finančnej stránke pri zmene klubovej príslušnosti poznamenal, že rešpektujú odmeňovanie, ktoré je nastavené Slovenským futbalovým zväzom. Vnímať podľa neho treba aj tréningové kompenzácie zo strany UEFA, fond solidarity pri ďalších prestupoch hráčov a podobne.

K športovej stránke Guza dodal: „Do iných klubov dokážeme nasmerovať hráčov, ktorí sa u nás nedostanú do kádra, a posunúť ich vieme aj v rámci striedavých štartov. Je v našom záujme, aby v druhej dorasteneckej lige hrali dva až tri košické tímy. Hráči, ktorí sa po skončení dorasteneckého veku nedostanú do nášho A-mužstva, môžu posilniť iné seniorské tímy.“

Galaktik je spolupráci naklonený

„K myšlienke o spolupráci košických klubov sa staviam pozitívne,“ vraví Michal Kovačevič, ktorý je vo vedení klubu FK Galaktik Košice od januára, po smrti jeho otca Mileho. V tom čase sa dozvedel aj o tejto vízii.

Podľa Kovačeviča juniora je spolupráca ešte len na začiatku a bude sa detailnejšie špecifikovať.

„Cieľom amatérskych klubov má byť v prvom rade výchova hráčov, ich zlepšovanie a posúvanie do vyšších kategórii. Ak hráč kvalitatívne vyniká, treba mu dať priestor na to, aby sa mohol ukázať v najvyšších mládežníckych súťažiach,“ uvedomuje si Kovačevič.

„Takisto FC Košice dokáže pomôcť našim kategóriám posunom hráčov, ktorí sa potrebujú v priebehu polroka alebo celej sezóny rozohrať v druhej lige. Partnerstvo by malo byť založené na vzájomnej spolupráci a rešpekte, nikto by nemal z neho odchádzať nespokojný,“ myslí si bývalý hráč VSS Košice.

V FK Galaktik vyrástli v nedávnom období kvalitní futbalisti.

„Za posledné dva roky viacerí smerovali do FC Košice. Brankárom v reprezentácii do 16 rokov je Oliver Poľa, v mládežníckych výberoch Slovenska sa ocitli aj Lukáš Prokop, ktorý je momentálne hráčom Žiliny U19, či Matúš Bach, bývalý hráč Michaloviec. Richard Slanina strieľa góly za FC Košice U17,“ prezradil Kovačevič.

Je to jediná cesta, vraví ďalší klub

„Spolupracujeme už dlhšie, s vedením FC Košice i ďalšími klubmi sme o jednotnej vízii hovorili ešte v čase pred pandémiou. Myslím si, že to je jediná cesta, ako sa pohnúť dopredu a dostať košický futbal na úroveň ako predtým. Všetko je o dôvere a nie každý to pochopil rovnako,“ tvrdí manažér FK Košická Nová Ves Miroslav Eperješi.

Klub z košickej mestskej časti má deväť kategórií, od U6 až po mužov, ktorí účinkujú v IV. lige Juh VsFZ. Košická Nová Ves má v FC Košice vlastných kmeňových hráčov a platí to aj opačne.

Mladší dorast FK Košická Nová Ves.
Mladší dorast FK Košická Nová Ves. (Autor: fkkosickanovaves.sk)

„Tímy FC Košice hrajú prvú ligu, takže už počnúc kategóriou U9 sú niektorí naši najlepší hráči na hosťovaní u nich alebo tam šli na prestup. Týka sa to nielen chlapcov, ale aj dievčat,“ priblížil Eperješi.

„Opakujem, základom je dôvera. Nebudeme ich vydierať alebo pýtať veľké peniaze, vždy si vyjdeme v ústrety. Vieme, že s tými hráčmi, ktorí sa u nich nevojdú do základnej zostavy, môžeme počítať. Aj my chceme byť čo najvyššie, ale nemáme také podmienky ako FC Košice,“ doplnil Eperješi. 

Vlajková loď aj pre reprezentáciu

Veľká výstražná kontrolka bliká podľa Miroslava Guzu aj vo vzťahu k mládežníckym reprezentáciám Slovenska.

„Zloženie reprezentačných výberov v aktuálnej sezóne je z pohľadu východu jedna veľká tragédia. Počty hráčov sú alarmujúco nízke a nikto sa tým nezapodieva. Preto by sme radi boli akýmsi starším bratom klubov z regiónu a vlajkovou loďou aj smerom k reprezentácii,“ vyhlásil športový riaditeľ mládeže FC Košice.

Žiarivým príkladom je podľa neho Ondrej Duda, ktorý v žiackom veku prišiel zo Sniny do MFK Košice. Takisto Rodák, Huk, Rusnák, Bukata, Lalkovič či Dancák, ktorí v Košiciach prešli rôznymi vekovými kategóriami.

„Poviem príklad. Hráč Sniny sa - bez urážky - do reprezentácie nedostane. Ale ako hráč FC Košice tú šancu má,“ tvrdí a na záver dodal: „Príkladov z minulosti je veľa a my sa chceme k tomu vrátiť. Úspechom sa zhodnocuje aj investícia v podobe dotácie z mesta.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Košické kluby spájajú sily. Základom má byť spolupráca, nie krádež hráčov