Fantázia, niečo neskutočné. Zápas dorastencov prekonal aj Fortuna ligu

Zápas dorasteneckej ligy sa hral vo výbornej atmosfére a pod umelým osvetlením.
Zápas dorasteneckej ligy sa hral vo výbornej atmosfére a pod umelým osvetlením. (Autor: facebook FC Košice/Ján Falis)
Daniel Dedina|13. mar 2022 o 11:50 (aktualizované 13. mar 2022 o 13:09)

Duel v Košickej futbalovej aréne vyrazil domácim mladíkom dych.

KOŠICE. Dorastenecké zápasy sleduje na Slovensku zväčša pár desiatok divákov. Ide predovšetkým o rodinných príslušníkov hráčov, ich kamarátov či známych.

Vedenie FC Košice sa pred atraktívnym súbojom s lídrom zo Žiliny, ktorý v aktuálnej sezóne ohúril účinkovaním v mládežníckej Lige majstrov, rozhodlo pre zaujímavé riešenie. A bol to skvelý ťah!

Taký zápas ešte nezažili

Zápas talentovaných mladíkov sa konal v nedávno otvorenej Košickej futbalovej aréne. Atmosféra pod umelým osvetlením - úvodný výkop bol o 18.00 hod. - dodala duelu ešte väčšie grády.

Už pohľad na slušne zaplnené parkovisko o niečom svedčal. Počet divákov prekonal hneď štyri tohtotýždnové stretnutia Fortuna ligy. Prišlo ich 895.

„Fantázia. Pre chlapcov je to odmena za výsledky, ktoré dosahujeme v jarnej časti. To, že sme hrali na novom štadióne sa odzrkadlilo aj na výsledku. Chlapci išli na krv, v závere ich chytali kŕče, ale inak sa so Žilinou vyhrať nedá,“ vravel tréner FC Košice U19 Miroslav Sovič.

Košickí mladíci krátko po zápase ešte akoby neverili, čo majú práve za sebou.

„Je to niečo neskutočné, obrovský zážitok. Pred takou kulisou ešte asi nikto z nás ´vážny´ zápas nehral. Ďakujeme klubu za túto príležitosť,“ hovoril s úžasom v hlase domáci útočník Michal Domik, ktorý v 2. minúte otváral skóre.

Košice sa už v lige udomácnili

Žilinčania potom prebrali iniciatívu a po polhodine hry vyrovnali. V druhom polčase sa však obraz hry zmenil. Košičania sa súperovi vyrovnali a hrozili častejšie. Odmenou im bol nádherný víťazný gól na 2:1. Obrovskou srdnatosťou si už cenný výsledok postrážili. 

„Mali sme výborný vstup do zápasu. Potom sme inkasovali vyrovnávajúci gól, ale druhý polčas bol z našej strany vynikajúci. Zaslúžené víťazstvo,“ hodnotil Sovič, ktorý vedie aj svojho syna Miroslava juniora.

Mladí Košičania sú v laufe, z pätnástich bodov po zimnej prestávke získali trinásť. Aktuálne ťahajú štvorzápasovú víťaznú šnúru. Vzhľadom na bohatú históriu i zlepšujúce sa podmienky sa zdá, že nováčikom sú len na papieri.

Radosť košických mladíkov z gólu na 2:1. Ten bol napokon víťazný.
Radosť košických mladíkov z gólu na 2:1. Ten bol napokon víťazný. (Autor: facebook FC Košice/Ján Falis)

„Veril som tomuto mužstvu. Prvá polovica jesene bola oťukávacia. Teraz je už vidieť, že hráči nabrali viac sebavedomia a to rozhoduje,“ tvrdí Sovič.

„Chceme v tabuľke stúpať stále vyššie. Ak by sa nám podarilo skončiť do 3. miesta, budeme veľmi spokojní,“ prezradil Domik.

Kapitánom košického tímu je Jakub Jakubko, synovec bývalého reprezentanta Martina Jakubka. Kým jeho strýko bol obávaným útočníkom, on je pilier defenzívy.

„Tiež som začínal v útoku, ale tréner ma potom posunul na post stopéra, kde som sa uchytil lepšie,“ pousmial sa.

K tomu, či ide o najcennejší košický triumf po návrate do ligy, Jakubko poznamenal: „Asi áno. V lige sú však aj ďalšie kvalitné tímy.“

Žilina má jasnú filozofiu. Chce titul

Mladí Žilinčania si pripísali len tretiu ligovú prehru. Aj preto sú na čele tabuľky, o skóre pred Trnavou. Majú navyše zápas k dobru.

„Rýchlo sme inkasovali gól zo štandardnej situácie, zavážila menšia nekoncentrovanosť. Potom sme sa dostali do zápasu, boli sme lepší na lopte, ale domáci nás predčili v agresivite a dôraze. Za víťazstvom išli asi viac,“ priznal tréner žilinskej devätnástky Daniel Valach.

Súhlasil s konštatovaním, že dejisko zápasu výrazne pomohlo úrovni stretnutia.

„Určite áno. Ide o pekný štadión s výborným zázemím. Hralo sa pod umelým osvetlením a vo výbornej diváckej kulise. Ľudia, ktorí prišli, videli zaujímavý futbal,“ tvrdil Valach.

Žilinčania sú lídrom prvej ligy staršieho dorastu.
Žilinčania sú lídrom prvej ligy staršieho dorastu. (Autor: facebook FC Košice/Ján Falis)

Žilinská devätnástka sa v aktuálnej sezóne postarala o výnimočné chvíle pre slovenský futbal. V mládežníckej Lige majstrov vyradila PAOK Solún, Kajrat Almaty i slávny Inter Miláno.

Rozlet tímu zastavil v dramatickom osemfinálovom stretnutí Salzburg, ktorý uspel v penaltovom rozstrele. Na tento zápas bol zvedavý vypredaný žilinský štadión, pri povolenej polovičnej kapacite prišlo na tribúny 5 625 divákov.

„Vážime si to, čo sme dosiahli. Myslím si, že sme spravili dobrú reklamu pre slovenský futbal. A samozrejme aj ten žilinský. Dokazujeme, že práca s mladými hráčmi sa vypláca,“ skonštatoval Valach.

Klub podľa neho prikladá vážnosť aj zisku dorasteneckého titulu.

„Naša filozofia je zameraná na rozvoj hráča a na to, aby čo najviac odchovancov hralo v prvom tíme. V každej kategórii máme najvyššie ambície. Na jeseň sme si to dobre rozohrali a verím, že na jar na to nadviažeme. Aj keď v Košiciach nám to nevyšlo,“ doplnil kouč žilinskej U19. 

Hráčom ukázali, čo má byť ich cieľ

„Je to veľké pozitívum a míľnik pre našu akadémiu. Veľká vďaka patrí akcionárom klubu i nášmu maďarskému partnerovi, ktorý zabezpečuje jej stabilitu. Chceli sme tým chlapcov motivovať, ja som bol z toho až dojatý,“ vyhlásil pre Sportnet riaditeľ akadémie FC Košice Ádám Geri.

„Práve to je naša základná myšlienka. Chceme mladým hráčom ukázať, že toto by mal byť ich cieľ. Dostať sa do A-tímu, aby mohli pravidelne hrať zápasy na tomto štadióne. Mám z toho veľkú radosť,“ netají Geri.

V blízkej dobe by sa košickí mládežníci mali dočkať aj ďalších zápasov v KFA.

„V lete pripravujeme medzinárodný turnaj s väčším rozsahom. V tejto chvíli ešte neviem presne povedať, o ktorú kategóriu pôjde, ale rátame s družstvami zo Srbska, Chorvátska či Maďarska. Chceli by sme, aby sa finále alebo zápas o 3. miesto uskutočnil na novom štadióne,“ prezradil šéf akadémie košického klubu. 

Názov družstvaDružstvo
Z
V
R
P
Skóre
B
Forma
1
MŠK ŽilinaMŠK ŽilinaMŠK Žilina
18
12
3
3
42:20
39
R
P
V
V
R
2
FC Spartak TrnavaFC Spartak TrnavaFC Spartak Trnava
18
12
2
4
30:16
38
V
V
V
V
V
3
AS TrenčínAS TrenčínAS Trenčín
18
11
2
5
45:18
35
V
P
V
V
P
4
ŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbalŠK Slovan Bratislava futbal
18
10
4
4
41:20
34
R
V
R
R
V
5
FK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská StredaFK DAC 1904 Dunajská Streda
18
10
2
6
44:25
32
P
V
P
V
P
6
FC KOŠICEFC KOŠICEFC KOŠICE
18
8
5
5
24:22
29
V
V
V
V
R
7
MFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín MichalovceMFK Zemplín Michalovce
18
7
3
8
24:26
24
V
P
V
P
P
8
MFK RužomberokMFK RužomberokMFK Ružomberok
18
7
2
9
31:38
23
V
P
P
R
P
9
FC PetržalkaFC PetržalkaFC Petržalka
18
7
2
9
20:32
23
P
P
V
P
R
10
*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica*MFK Dukla Banská Bystrica
18
6
4
8
25:23
22
P
V
P
V
V
11
FK Železiarne PodbrezováFK Železiarne PodbrezováFK Železiarne Podbrezová
18
5
3
10
30:32
18
V
P
P
P
R
12
FK SenicaFK SenicaFK Senica
18
3
6
9
12:30
15
P
P
V
P
P
13
FC NitraFC NitraFC Nitra
18
4
1
13
19:45
13
P
V
P
P
V
14
FK PopradFK PopradFK Poprad
18
3
3
12
16:56
12
P
R
P
P
P
Z = zápasy, V = Výhry, R = Remízy, P = Prehry, B = Body

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Fantázia, niečo neskutočné. Zápas dorastencov prekonal aj Fortuna ligu