Na východe niet väčšieho derby. V Košiciach má platiť, Prešovčanov naštval

Páli Samuel Gladiš. Prešovčan v košickom drese.
Páli Samuel Gladiš. Prešovčan v košickom drese. (Autor: Peter Jesenský)
Daniel Dedina|1. feb 2022 o 20:05

Gladiš strelil svojmu bývalému klubu hetrik.

KOŠICE. Na východe Slovenska niet väčšej futbalovej rivality než je tá medzi Košicami a Prešovom. Hoci kluby z oboch miest si v posledných rokoch prešli výraznými problémami, zdá sa, že by im mohlo svitať na lepšie časy.

V utorok predpoludním sa FC Košice a 1. FC Tatran Prešov postavili zoči-voči v prípravnom stretnutí.

Košičania ako popredný druholigový tím zdolali na umelej tráve na Janigovej ulici momentálne treťoligového súpera 4:3. Hetrikom sa o to postaral Samuel Gladiš. Mimochodom, odchovanec Tatrana...

V Tatrane pozná trištvrte kabíny

„Som veľmi rád, že som strelil tri góly a pomohol tímu k výhre. Bol to pre mňa špecifický zápas. Odmalička som vyrastal v Prešove a po prvýkrát som hral proti svojmu bývalému klubu,“ prezradil 20-ročný mladík.

V gólovo bohatom zápase sa Gladiš prvýkrát presadil v 38. minúte. Po hodine hry pridal ďalšie dva presné zásahy v rozpätí šiestich minút. Jeho súčasný tím viedol už 4:1, súper v závere duel zdramatizoval.

Po zápase si užil podpichovačiek z oboch strán.

„Spoluhráči mi vraveli, že niečo by som mal zaplatiť. Máme tradíciu, že ak hráme proti bývalým klubom a vyhráme, tak niečo prinesieme do šatne. Asi ma to neminie,“ pousmial sa.

„V Tatrane poznám trištvrte kabíny. S chlapcami sme sa porozprávali, boli na mňa trochu naštvaní. Ale všetko bolo v rámci normy, aj sme sa spolu zasmiali,“ priblížil šikovný ofenzívny futbalista, ktorého hosťovanie sa pred touto sezónou zmenilo na prestup.

Opačným smerom putovali stopér Ondrej Elexa a skúsený stredopoliar Kamil Karaš, ktorí sú v Prešove na hosťovaní z FC Košice.

„Počínanie si Prešova stále sledujem. Ah hrá niekde blízko a nemáme v tom čase zápas, rád sa zájdem pozrieť. Mám tam veľa kamarátov,“ poznamenal Gladiš, ktorý sa počas týždňa môže rozhodnúť, či si odskočí domov alebo zostane v Košiciach.

„So spoluhráčom máme k dispozícii byt. Zároveň mám od rodičov auto a keďže to nie je až tak ďaleko, väčšinou som doma,“ skonštatoval.

Hoci sa hralo v utorok o 11.00, zápasu FC Košice - Prešov nechýbala slušná divácka kulisa.
Hoci sa hralo v utorok o 11.00, zápasu FC Košice - Prešov nechýbala slušná divácka kulisa. (Autor: Peter Jesenský)

Prešiel si neľahkým obdobím

Futbalisti FC Košice absolvovali od začiatku zimnej prípravy už päť stretnutí. Aktuálne ťahajú trojzápasovú víťaznú šnúru. Pred súbojom s Prešovom triumfovali v Kazincbarcike (2:1) a doma zdolali Bardejov (3:0).

Samuel Gladiš strelil v posledných dvoch stretnutiach štyri góly.

„Verím, že moja forma bude naďalej stúpať. Som rád za každý dobrý výkon, gól či asistenciu. Snažím sa hrať pre mužstvo, aby sme vyhrávali. Vtedy som spokojný,“ hovorí skromne.

Súčasné obdobie si užíva o to viac, že uplynulý rok nebol z jeho pohľadu najideálnejší. Do hernej pohody sa nestihol dostať, keďže ho neustále trápili zdravotné problémy.

Na konci predchádzajúcej sezóny si zranil koleno. Mal natiahnutý postranný väz a asi poldruha mesiaca netrénoval.

„Vrátil som sa, ale bez poriadnej prípravy je ťažké naskočiť do súťaže. Nasledovala chrípka a keď som sa asi po troch týždňoch do toho dostal, chytil som koronu. Dúfam, že už je všetko za mnou,“ verí.

Všetci sa už tešia na jar

Košický káder aj v súčasnom období trápia absencie. Tréner Jozef Vukušič má k dispozícii menej početný káder. Pre hráčov, ktorí sú fit, to znamená väčšiu minutáž a možnosť ukázať sa.

„Na jednej strane je to super, no na druhej verím, že do začiatku ligy budeme v kompletnom zložení. Nech sme čo najlepšie pripravení,“ zaželal si Gladiš.

Futbalistov FC Košice čaká v druhej polovici sezóny zásadná zmena. Jarnú časť druhej ligy absolvujú v novej Košickej futbalovej aréne.

„Mali sme tam úvodný zraz v rámci zimnej prípravy. Je to krásny štadión. Všetci sa už tešíme na zápasy, ktoré tam na jar odohráme,“ netají mladík v košickom tíme.

Najbližší prípravný zápas odohrajú Košičania v sobotu o 14.00 hod. v Poprade. Ich súperom bude Liptovský Mikuláš, pre ktorý pôjde o generálku na jarnú časť Fortuna ligy. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Na východe niet väčšieho derby. V Košiciach má platiť, Prešovčanov naštval