Sparta či Borussia? Na otvárací zápas v Košiciach má prísť slávny klub

Košická futbalová aréna.
Košická futbalová aréna. (Autor: TASR)
Patrik Fotta|9. júl 2021 o 12:30

Košičania chcú, aby im fandil celý východ.

KOŠICE. „Prezident klubu Dušan Trnka sa stavil o basu koňaku s námestníkom mesta Košice Marcelom Gibódom. Ten tvrdí, že do konca septembra má byť trávnik pripravený na hru. My vravíme, že sa to určite nepodarí,“ pousmial sa člen predstavenstva klubu FC Košice Tomáš Juhás.

Podľa Juhása sa trávnik bude pokladať v nie najideálnejšom období. Práce začnú v priebehu týždňa, keď majú byť v Košiciach tropické horúčavy.

„Náš odhad je, že hracia plocha bude pripravená v októbri,“ povedal pre Sportnet Juhás.

Člen predstavenstva FC Košice Tomáš Juhás (v strede) a námestník mesta Košice Marcel Gibóda (vpravo).
Člen predstavenstva FC Košice Tomáš Juhás (v strede) a námestník mesta Košice Marcel Gibóda (vpravo). (Autor: TASR)

Klub FC Košice bude v nasledujúcej sezóne hrávať svoje domáce zápasy na novom štadióne Košická futbalová aréna (KFA). Ročný nájom bude košický klub stáť 250-tisíc eur.

Severnú stranu musia čím skôr uzavrieť

Košičania začnú sezónu v II. lige ešte vo svojom súčasnom domovskom stánku v Čermeli. V priebehu jesene by sa však už mali presťahovať do novopostaveného štadióna.

„Kontakt s futbalom bude pre fanúšikov diametrálne odlišný. V Čermeli sa pozeráme na futbal ako na letisku. Je tam obrovská plocha. Na KFA bude kontakt omnoho bližší. Na rovnom trávniku sa bude hrať rýchly technický futbal,“ predpokladá Juhás.

Na štadióne je vidieť obrovský kus práce. Okrem trávnika však ostáva doriešiť ešte jednu zásadnú časť.

Košická futbalová aréna.
Na KFA sa začína s pokládkou trávniku.
Košická futbalová aréna.
Košická futbalová aréna.
Košická futbalová aréna.
Košická futbalová aréna.
Košická futbalová aréna.

Na dostavbu KFA, ktorá zahŕňa predovšetkým vybudovanie tribún za bránkami, je potrebných ešte 4,5 milióna eur.

„Ak v Košiciach fúka nepríjemný severný vietor môže to spôsobiť počas zápasu veľké nepríjemnosti. Keďže nám stojí zatiaľ východná a západná tribúna vzniká na ploche aerodynamický tunel. Vietor tu zrýchľuje. Je to na hrane regulárnosti,“ vyslovil obavy Juhás.

O situácii diskutovali zástupcovia klubu aj s vedením mesta. Výsledkom by malo byť provizórne uzavretie severnej strany.

„Pokiaľ by tam nevzniklo stavenisko samotnej tribúny, je potrebné to uzavrieť čo najskôr. Aspoň dočasným opláštením, prípadne vetrolamom. Inak to bude problém pre samotných hráčov aj pre divákov na tribúnach,“ povedal Juhás.

Chcú, aby im fandil celý východ

Ďalšou dôležitou súčasťou areálu KFA majú byť tréningové ihriská. Na nich by sa mohli hráči dennodenne pripravovať.

„Je to ďalšia zásadná vec. Zničiť si hlavnú plochu tréningami je nezmysel. Kvalitných tréningových ihrísk je v Košiciach málo. Pri KFA sú naprojektované dve tréningové plochy, ktoré sme pripravení na vlastné náklady zrealizovať aj s pomocou zahraničných akcionárov.“

Okrem toho by mali pribudnúť ďalšie dve tréningové ihriská na plochách, ktoré má mesto klubu prenajať na 30 rokov.

„Tým pádom vznikne jeden pekný futbalový komplex. Cieľom je, aby naše mladé nádeje každý deň kráčali okolo hlavného štadióna s motiváciou, že si raz na ňom budú môcť zahrať,“ skonštatoval Juhás.

V FC Košice chcú aj naďalej klásť veľký dôraz na výchovu vlastných odchovancov. Pre samotný klub je výzvou aj vybudovanie mládežníckej akadémie.

„Radi by sme sa stali akousi malou slovenskou reprezentáciou. Klub FC Košice by mal byť výkladnou skriňou východoslovenského futbalu. Želáme si, aby v tíme hral najlepší futbalista z Trebišova, Bardejova a ďalších miest. Chceme, aby nám fandil celý východ.“

Príde Sparta alebo tím z Nemecka?

Ak pôjdu dokončovacie práce na štadióne podľa plánu a o rok budú dostavané aj zvyšné tribúny, vedenie klubu chce dotiahnuť na otvárací prípravný zápas prestížny tím.

Košičania sa pozerajú smerom na západ, kde majú s viacerými klubmi dobré skúsenosti.

„Máme dlhodobú družbu so Spartou Praha. Aj z historického hľadiska sú vzťahy medzi Košicami a Prahou veľmi blízke. Vždy boli lepšie ako s Bratislavou. Nevylučujeme však, že to bude iný európsky veľkoklub, ktorý už prejavil záujem o jedného z našich mladých hráčov,“ naznačil Juhás.

Futbalisti AC Sparta Praha.
Futbalisti AC Sparta Praha. (Autor: TASR/AP)

Poprel však, že ide o klub z Anglicka, hoci Košičania majú už niekoľko rokov dobré vzťahy predovšetkým na mládežníckej úrovni s West Hamom United.

„Kontakty máme aj na Bayerom Leverkusen. Môj švagor spolupracuje s Borussiou Dortmund. Ja sám ovládam ruštinu. Na medzinárodnej scéne sa nám všetky naše vzťahy veľmi zídu,“ vraví Juhás.

Kozák a Vukušič majú stopercentnú dôveru

Košičania by v nasledujúcej sezóne chceli napodobniť svojich dorastencov, ktorí dokázali postúpiť do najvyššej súťaže.

„Bola to pre nás kľúčová vec a sme radi, že sa to podarilo. Tešíme sa na zápasy našich dorastencov proti Slovanu, Trnave, Žiline či Dunajskej Strede. Veríme, že ich bude áčko nasledovať,“ uviedol Juhás.

Pomôcť naplniť postupové ambície majú dvaja veľkí futbaloví odborníci.

„Ján Kozák a Jozef Vukušič sú najpovolanejší ľudia, akých v Košiciach máme. Majú stopercentnú dôveru vedenia, že dokážu poskladať káder tak, aby kabína fungovala. O kvalite hráčov sa ani nemusíme baviť.“

Vzhľadom na všetky okolnosti si v Košiciach uvedomujú, že budú jedným z hlavných favoritov na postup z II. ligy.

„Ak chcete hrať v strede tabuľky vo Fortuna lige, stačí vám s mladým mužstvom vyhrať pár zápasov. Ak chcete postúpiť z II. ligy, ktorá je veľmi náročná, musíte vyhrať takmer všetko. Často aj na náročných terénoch a v búrlivej atmosfére,“ povedal Juhás.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Sparta či Borussia? Na otvárací zápas v Košiciach má prísť slávny klub