01.08.2024 07:30
Deň 6
Paríž 2024
Live

Černý sa v závere pretekov posunul dopredu, za osobným rekordom výrazne zaostal

Slovenský chodec Dominik Černý na trati počas chôdze mužov na 20 km.
Slovenský chodec Dominik Černý na trati počas chôdze mužov na 20 km. (Autor: TASR)
TASR|1. aug 2024 o 09:32 (aktualizované 1. aug 2024 o 11:41)

Z triumfu sa tešil ekvádorský reprezentant Brian Pintado.

Chôdza na 20 km na OH v Paríži

Výsledky:

1.

Brian Pintado

Ekvádor

1:18:55 h

2.

Caio Bonfirm

Brazília

+ 14 s

3.

Alvaro Martin

Španielsko

+ 16 s

34.

Dominik Černý

Slovensko

+ 4:30 min

PARÍŽ. Ekvádorský reprezentant Brian Pintado získal zlatú medailu v chôdzi na 20 km na olympijských hrách v Paríži.

V úvodnej disciplíne atletického programu dosiahol čas 1:18:55 h.

Druhý skončil Brazílčan Caio Bonfim s mankom 14 sekúnd a bronz si vybojoval úradujúci majster sveta Alvaro Martin zo Španielska (+16 s).

Slovenský reprezentant Dominik Černý obsadil 34. miesto.

Priebeh pretekov chôdze na 20 km na OH v Paríži

Štart súťaže posunuli krátko pred začiatkom o polhodinu, pretože sa Parížom prehnala silná búrka, čo však vytrvalcom aj vyhovovalo, keďže teplota klesla o pár stupňov nižšie.

Chodci odštartovali pod Eiffelovou vežou a v úvode sa dostal na čelo Brazílčan Bonfim.

Nevypracoval si výraznejší náskok a po druhom kilometri sa zaradil do veľkej skupiny, ktorá išla pokope. Držal sa v nej aj Černý.

Po šiestich km zostalo v čelnej skupine asi 30 pretekárov a ostatní naberali manko. Medzi nimi bol aj slovenský reprezentant, ktorý sa po ôsmich km nachádzal na 43. pozícii.

Na 15. km zostalo v boji o medailu už len desať chodcov, z elitnej skupiny vypadol aj úradujúci európsky šampión Perseus Karlström.

Naopak, na čele išiel obhajca zlata z Tokia Massimo Stano. Černý sa posunul na 39. miesto. Na 17. km nastúpil opäť Bonfim, ale súperom ani teraz neušiel.

Roztrhal však vedúcu skupinu, v ktorej zostali už len on, Stano, Pintado a majster sveta Martin. Chvíľu na to zle dostúpil Stano a s bolestivým výrazom pokračoval ďalej.

V predposlednom kole už začal zaostávať a bolo jasné, že titul neobháji. Bonfim medzitým dostal dva návrhy na vylúčenie.

Do záverečného kilometra vyrazil Pintado a odtrhol sa od svojich zostávajúcich dvoch súperov. Na poslednej obrátke už bol v trháku a o kolo predstihol aj Černého.

Dvadsaťdeväťročný Ekvádorčan už šancu z rúk nepustil a prišiel si pre zlato z olympijských hier.

Vlajkonosič ekvádorskej výpravy v Paríži dosiahol doteraz najväčší úspech vlani na MS v Budapešti, kde skončil strieborný na 35 km.

Černý je z času sklamaný

"Bolo to šialené. V posledných metroch som si uvedomil, že som úplne sám a keď som zbadal cieľovú čiaru, hovoril som si: ´Ja som olympijský šampión, som to ja´.

Bolo ťažké byť štyri mesiace od mojej rodiny. Ale počas pretekov tu boli so mnou," povedal Pintado, ktorý v cieli vytiahol z vrecka maličkú fotografiu svojich dvoch detí.

Dvadsaťšesťročný Černý sa postupne posúval vyššie a nakoniec obsadil 34. pozíciu. Z nej nebol sklamaný, no nahneval ho čas 1:23:25 minúty, ktorý bol výrazne pod jeho osobným maximom (1:20:31).

"Išiel som sem z 38. pozície v rebríčku. Takže som nemal čo stratiť, v úvode som to trochu riskol.

Ak by som udržal balík, tak by to mohlo byť do 20. miesta, ale to sa nepodarilo. No nemôžem byť nejako nespokojný s umiestnením, pretože rebríčkovo som bol tak, ako som.

Ale nespokojný som s časom, pretože som išiel ďaleko za osobákom. Musím si to rozanalyzovať.

Tempo nebolo také, že by sa išlo hneď pod štyri minúty, bolo komfortné, ale nedokázal som to udržať," povedal pre STVR.

Ranná búrka znížila teplotu, no vytrvalcom pomohla len dočasne: "Na začiatku to bolo fajn, že sa ochladilo, ale keď sa vyčasilo, tak bolo dusno.

Ale nebolo to nič nezvyčajné." Černý by sa mal v Paríži predstaviť ešte v miešanej štafete s Hanou Burzalovou.

Po mužoch odštartovali od 9.50 h na rovnakej trati aj ženy, slovenské farby reprezentovali Mária Katerinka Czaková a Hana Burzalová.

Ilustračná fotka.
dnes 11:15
Nečakaná voľba. Výbor nominoval na stovku vytrvalkyňu, národnú šampiónku odignorovalŠpecialistka na dlhé trate sa v tejto disciplíne predstaví na najvyššej úrovni vôbec prvýkrát v kariére.
dnes 11:15
Slovenský chodec Dominik Černý na trati počas chôdze mužov na 20 km.
dnes 09:32
Černý sa v závere pretekov posunul dopredu, za osobným rekordom výrazne zaostalZ triumfu sa tešil ekvádorský reprezentant Brian Pintado.
dnes 09:32
Leon Marchand
dnes 01:132
Nedokázal to ani Phelps. Francúzsky fenomén predviedol historické výkonyLeon Marchand ovládol 200 m motýlik a prsia za jeden večer.
dnes 01:132
Slovenská lukostreľkyňa Denisa Baránková na OH 2024 v Paríži.
dnes 08:411
Baránkovú vyradila domáca favoritka. Nebol to zlý výkon, zhodnotila SlovenkaSlovenská lukostrelkyňa neprešla do 2. kola, rovnako ako vo svojej premiére pod piatimi kruhmi pred troma rokmi v Tokiu.
dnes 08:411
Favour Ofiliová.
dnes 10:02
Obrovské zlyhanie federácie. Národnú šampiónku nestihla prihlásiť na preteky stovkyV Paríži tak bude súťažiť len v behu na 200 m a predstaví sa aj v štafete 4x100 m.
dnes 10:02
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Černý sa v závere pretekov posunul dopredu, za osobným rekordom výrazne zaostal