29.07.2024 08:30
Deň 3
Minúta po minúte
Live

Keď sa Američania rozbehli, Srbi sa len prizerali. LeBron vychválil výkon Duranta

Kevin Durant v zápase Srbsko - USA na OH 2024
Kevin Durant v zápase Srbsko - USA na OH 2024 (Autor: TASR/AP)
SITA|29. júl 2024 o 08:43

Toto bol najlepší zápas, ktorý sme odohrali toto leto, vravel LeBron James.

PARÍŽ. LeBron James priznal nervozitu aj motýliky v bruchu, keď sa po 12 rokoch prvýkrát započúval do tónov americkej hymny na olympijských hrách.

Keď sa však začalo úvodné vystúpenie amerických basketbalistov na OH 2024 v Paríži, všetko rýchlo pominulo a na palubovke Arény Pierra Mauroya pred vyše 27-tisíc divákmi v Lille 39-ročný veterán výrazne potiahol Američanov za víťazstvom proti Srbom.

V úvode zápasu favorizovaní hráči USA prehrávali 2:10, ale napokon zvíťazili suverénne 110:84.

Američania tradične zložení výlučne z hviezdnych hráčov NBA sa pomalšie rozbiehali. Prvú štvrtinu vyhrali 25:20, druhú 33:29, ale v druhom polčase už definitívne zlomili odpor Srbov, ktorých lídrom bol ďalší z plejády víťazov či držiteľov ceny MVP NBA na palubovke Nikola Jokič.

V americkom drese James nastrieľal 21 bodov a pridal aj 7 doskokov a 9 asistencií. Ešte o dva body viac pridal ďalší svieži tridsiatnik Kevin Durant, ktorý pôvodne ani nemal nastúpiť pre nedoliečené zranenie lýtka.

Od okamihu, keď vstúpil do diania, premenil úvodných osem striel a potvrdil status najlepšieho strelca tímu USA na olympijských hrách. Nebolo to však len o dvoch najskúsenejších amerických hráčoch. Jrue Holiday pridal 15 bodov, Devin Booker 12 a Anthony Edwards a Stephen Curry po 11.

VIDEO: Zostrih zápasu USA - Srbsko na OH Paríž 2024

Američania po piatich víťazstvách v príprave dosiahli aj šieste už v ostrom olympijskom súboji. Európskeho protivníka jasne prevýšili najmä v úspešnosti spoza trojkového oblúka, keď premenili 18 z 32 pokusov, kým Srbi 9 z 37.

"Toto bol najlepší zápas, ktorý sme odohrali toto leto. Máme veľkú palebnú silu, ale musíme to neustále dokazovať. Možno to bude tak, že na ďalší deň sa strelecky odviaže niekto iný. Máme na to, aby to tak bolo," komentoval LeBron James.

Legenda NBA aj svetového basketbalu sa obdivne vyjadrila aj k výkonu o štyri roky mladšieho spoluhráča Kevina Duranta. "Bol fenomenálny. Jeho talent nie je z tohto sveta."

Durant vzápätí zložil poklonu Jamesovi. "Všetci sme veľmi radi, že je späť s nami. Jeho hra a výkony sú šialené."

Kevina Duranta pochválil aj hviezdny rozohrávač Američanov Stephen Curry. "Práve on nám dal v prvom polčase impulz v útoku. Po prestávke sme sa zlepšili aj v obrane a to bol základ úspechu," vravel Curry, ktorý ako 36-ročný absolvoval debut na olympijských hrách.

Pohľad do histórie vraví, že Američania vylepšili svoju olympijskú zápasovú bilanciu na 144 víťazstiev - 6 prehier a 56 víťazstiev pri žiadnej prehre, ak prekonajú hranicu 100 nastrieľaných bodov.

LeBron James a Jrue Holiday
LeBron James a Jrue Holiday (Autor: TASR/AP)

Ich úvodné víťazstvo na OH 2024 sa zrodilo bez prispenia čerstvého šampióna NBA Jasona Tatuma, lídra Bostonu tréner Steve Kerr nezaradil do rotácie a šetrí ho na ďalšie zápasy.

"Snažil som sa na palubovke vytvárať kombinácie, ktoré mi dávali zmysel. Hovoril som s Jasonom a zachoval sa ako pravý profesionál. Zostal dnes bokom, ale to neznamená, že si nezahrá počas celého turnaja. Ak ho nasadím, určite si zastane svoje miesto," vyhlásil Steve Kerr.

Američania aj Srbi sa najbližšie vo svojej C-skupine predstavia v stredu 31. júla. Američania v repríze nedávneho prípravného zápasu nastúpia proti hráčom Južného Sudánu a Srbi vyzvú Portoričanov.

Keďže oba tieto tímy prehrali svoje úvodné zápasy, zdolaný z tohto súboja riskuje predčasný koniec na olympijskom turnaji.

Kevin Durant v zápase Srbsko - USA na OH 2024
dnes 08:432
Keď sa Američania rozbehli, Srbi sa len prizerali. LeBron vychválil výkon DurantaToto bol najlepší zápas, ktorý sme odohrali toto leto, vravel LeBron James.
dnes 08:432
Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová počas OH v Paríži 2024. online
dnes 10:30
ONLINE: Anna Karolína Schmiedlová - Beatriz Haddadová Maiaová dnes, tenis na OH 2024 LIVE (2. kolo)Sledujte s nami ONLINE prenos zo zápasu 1. kola tenisu na OH 2024: Anna Karolína Schmiedlová - Beatriz Haddadová Maiaová.
dnes 10:30
Richard Tury.online
dnes 10:55
ONLINE: Skejtbording na OH 2024, Richard Tury dnes LIVE (street - muži)Sledujte s nami online prenos zo skejtbordingu mužov na OH 2024. Predstaví sa aj slovenský reprezentant Richard Tury.
dnes 10:55
Róbert Kubín.online
teraz
ONLINE: Windsurfing na OH 2024, Róbert Kubín dnes LIVE (street - muži)Sledujte s nami online prenos z windsurfingu na OH 2024. Predstaví sa aj slovenský reprezentant Róbert Kubín.
teraz
Julian Köster (v strede) v zápase Nemecko - Japonsko na OH 2024 v Paríži.
dnes 10:55
Nemeckí hádzanári sú v Paríž zatiaľ suverénni, jasne vyhrali aj druhý zápasNemecko je tak na čele skupiny A na OH Paríž 2024.
dnes 10:55
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Keď sa Američania rozbehli, Srbi sa len prizerali. LeBron vychválil výkon Duranta