Turnaj SNP je naša pýcha a futbal zase poslanie, vie starostka Veľkých Uheriec

21. jún 2023 o 16:00

Bez ľudí ako Gubka by klub už možno ani neexistoval, tvrdí Lýdia Korcová.

Poznajú ich po romantickej priehrade, neogotickom kaštieli, motokrose či hasičskej tradícii, no keď sa povie Veľké Uherce, v prvom rade príde na um futbal. Storočnica klubu je míľnik ako hrom, dedina ju oslávi na sobotnom už 76. ročníku turnaja o pohár SNP. Ešte predtým sme sa zhovárali so starostkou obce LÝDIOU KORCOVOU.

Storočnica v životopise klubu, kus parádnej histórie v pätách. Čo futbal vašimi očami – teda očami samosprávy – znamená pre Veľké Uherce?


Veľké Uherce sú právom hrdé na svoj klub. Veď ktorá obec sa môže pochváliť futbalovou storočnicou? Obec na počesť tohto výročia na vlastné náklady vydala publikáciu „100 rokov futbalu vo Veľkých Uherciach“, autorom ktorej je Ing. Alexander Žáček.

Právom sme hrdí aj na najstarší futbalový turnaj na Slovensku „O putovný pohár SNP“, ktorý sme nevynechali ani v pandemických rokoch.

Ako hodnotíte prácu klubu a reklamu, ktorú futbal vo vašej neveľkej obci robí? Má až štyri mládežnícke tímy a áčko bezpečne zaparkované v srdci tabuľky prestížnej piatej ligy, ktorú hrá až päť miest.


Prácu klubu hodnotím veľmi kladne. Od samého začiatku ho viedli ľudia, ktorí k tejto práci pristupovali ako poslaniu.

Veľká vďaka patrí všetkým členom výboru, no najmä samotnému predsedovi Petrovi Gubkovi. Telom i dušou oddanému veľkouhereckému futbalu a človeku na správnom mieste. Trénuje dorast, prípravku, je v kádri áčka, vedie futbalové krúžky na základnej škole a zároveň je zamestnancom obce i správcom celého areálu štadióna. Bez neho a ľudí jemu podobných by futbal v dedine nebol tam, kde je a dovolím si tvrdiť, že možno by už ani neexistoval. V dnešnej dobe sa stáva, že mladí už nemajú záujem pracovať v podobných združenia a už vôbec nie robiť niečo nad rámec svojich povinností.

Preto som veľmi vďačná za všetkých, ktorí sa akoukoľvek formou podieľajú na činnosti nášho futbalového klubu a futbalu ako takého vôbec.

Obec je významným partnerom klubu, pomáha mu nielen každoročnou dotáciou. Má samospráva v súvislosti s klubom a jeho infraštruktúrou aj ďalšie investičné plány do budúcnosti?
 

V obci okrem futbalu pôsobia aj iné organizácie a zložky, ktoré sú taktiež našou pýchou. Aj nedávno, 27. mája, sme oslávili 150. výročie dobrovoľného hasičského zboru. Futbalisti a hasiči sú však právom na prvých priečkach záujmu, hlavne už pre spomínanú dlhoročnú činnosť. Z tohto dôvodu sa ako obec snažíme ich činnosť čo najviac podporovať. Aj keď, ako väčšina samospráv, zápasíme s nedostatkom finančných prostriedkov, vždy sa v obecnom rozpočte musia nájsť prostriedky, aby sme im pomohli. 

Investícia do tejto činnosti predsa prináša svoje ovocie. Som veľmi rada, že sa v obci vychovávajú mladí pokračovatelia tohto druhu športu.

S plánmi do budúcich rokov, čo sa týka investičných akcií, musíme byť opatrní. Momentálne samosprávy prežívajú jedno z najťažších období. Pevne verím, že sa situácia zlepší a budeme ešte viac podporovať všetky zložky, ktoré reprezentujú obec a robia jej dobré meno.

Víkend bude výnimočný, prichádza 76. ročník turnaja SNP, dedina bude na nohách, do Veľkých Uheriec príde aj prvoligový FC ViOn. Na čo z futbalového víkendu sa špeciálne tešíte vy?

Ja, ako žena – starostka? Musím sa priznať, že veľa o futbale neviem, no napriek tomu sa veľmi teším, že sa nám podarilo zorganizovať v poradí už 76. ročník turnaja SNP. Obec navštívi prvoligový FC ViOn, na čo sme patrične pyšní. Je to pre nás obrovská česť, hlavne pre našich hráčov a fanúšikov. Určite tento turnaj bude zárukou kvality a bude sa na čo pozerať.

HARMONOGRAM 76. ROČNÍKA TURNAJA O POHÁR SNP
13.00 h Lehota pod Vtáčnikom – Tvrdošovce
14.30 h Veľké Uherce – FC ViOn
16:00 h Oceňovanie osobností domáceho klubu
17.00 h O 3. miesto
18.45 h Finále

FOTO: Fortuna liga.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: