Hlavné menu

Vo futbalovom medzevskom hámri ukuli senzáciu!

Šéfredaktor|14. sep 2017 o 00:00

Štvrtoligista vyradil v pohári ligovú Senicu v jedenástkovom rozstrele

Slovenský pohár – Slovnaft Cup – pokračoval stretnutiami 3. kola. Veľké prekvapenie sa udialo v Medzeve, kde tamojší MFK Spartak vyradil ligovú Senicu po jedenástkovom rozstrele 5:4, keď sa v riadnom hracom čase skončil duel 1:1 (1:0).

Seničania dorazili na medzevský štadión pomerne neskoro, necelú hodinu pred zápasom. Aj preto sa duel začal s takmer štvrťhodinovým oneskorením. Únava z autobusu ako keby sa preniesla na Záhorákov počas celého prvého polčasu. Počas neho vystrelili iba raz na domácu bránu, pričom nie veľmi razantná strela Dugu v 29. min. do stredu brány nenarobila Čiernemu žiadne problémy. V tom čase však bojovní domáci hráči viedli 1:0 po góle Palencsára. „Už som v kútiku srdca veril, že môj gól bude nakoniec aj víťazný. V závere sme však tesný náskok neubránili. Po prestávke sme chceli zabojovať, aby sme si ustrážili vedenie, no hostia čoraz viac nakopávali lopty do šestnástky a inkasovali sme. Nevadí, aj tak sme sa po zápase tešili. Celé mužstvo kompaktne bránilo, všetci hráči odviedli maximum. Veď hostia si nevypracovali ani jedinú vyloženú šancu. To je práve zásluha celého tímu,“ vyzdvihol kolektívneho duchy Peter Palencsár.
 

Medzev vedie IV. ligu juh iba o skóre pred Kalšou a AŠK Mária Huta Gelnica. Všetky tri kolektívy majú po 21 bodov za sedem víťazstiev a jednu prehru. Abovčania však majú najlepšie skóre 34:9, pričom až o 20 gólov sa postarali dvaja hráči – Roman Jurko (13) a práve Peter Palencsár (7). Aj proti Senici ukázali, že to nie je náhoda. Kým však druhý menovaný svoju jedinú šancu premenil, bývalý známy ligový hráč Roman Jurko v závere minul loptu v stopercentnej šanci. Obaja však suverénne premenili svoje pokusy v jedenástkovom rozstrele. Pristavili sme sa i pri Romanovi Jurkovi, ktorý si už môže dovoliť i obligátnu pozápasovú cigaretku. V zápase drel ako kôň, išiel nebojácne do súbojov s hosťujúcimi stopérmi a úsmev na jeho tvári bol pochopiteľný. „Vyhrať pohárový zápas nad ligistom, hoci iba na jedenástky, je úžasný pocit. Sám ešte tomu poriadne neverím, že sa nám niečo také podarilo. Som šťastný, že mi futbalový pán boh doprial takú fantáziu. Veľmi si ju vážim. Klobúk dolu pred chlapcami. Viacerí dohrávali s veľkým sebazaprením, chytal iba 16-ročný brankár, no i tak sme vyhrali. Veľmi sa teším, že sme v jedenástkovej lotérii premenili všetky pokusy a urobili sme tak radosť fantastickému publiku, ktoré nás hnalo celý zápas,“ povedal Roman Jurko. Bývalý hráč 1. FC Košice či Slovana Bratislava sa naposledy strelecky utrhol z reťaze v Kechneci, kde prišiel na ihrisko až po prestávke, no počas 30 minút stihol streliť 5 gólov a prispieť tak k víťazstvu 8:2!

Medzev má okolo 4200 obyvateľov a známy je hlavne ako rodisko bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera, viacerými hámrami i početnou nemeckou menšinou, ktorá i dnes rozpráva nemeckým nárečím, po mantácky. Kým v minulosti si štátnické návštevy prišli do Medzeva ukuť svoj rýľ do jedného z hámrov, tentoraz domáci futbalisti ukuli senzačný postup. Kým na doterajších ligových dueloch chodili iba tí najvernejší a návštevnosť na štadióne sa pohybovala iba okolo stovky, na Senicu prišlo 520 divákov a hráči sa im odvďačili najkrajším možným spôsobom.

Šéf klubu sa ma pred začiatkom Slovnaft Cupu spýtal, či ideme do toho. Povedal som, že po dvoch papierovo slabších súperoch môžeme dostať atraktívnejšieho. A to sa aj stalo. Privítali sme ligovú Senicu. Pred zápasom som chlapcom jednoznačne povedal: keď sme sa už prebojovali do tejto fázy a máme proti sebe ligové mužstvo, pokúsme sa urobiť menší futbalový zázrak. A vyšlo to,“ tešil sa tréner Medzeva Tomáš Danko. Domáci súpera nepustili počas celého zápasu ani do jednej vyloženej šance. Vyrovnávajúci gól v závere bol skôr dielom náhody a šťastia, keď sa lopta odrazila k Ďurišovi. V tom čase už hostia tlačili, nakopávanými loptami do šestnástky chceli využiť výškovú prevahu i fakt, že domácim citeľne dochádzali sily. „Škrel ma vyrovnávajúci gól, lebo súper si nevypracoval ani jednu vyloženú šancu. Veľmi dobre sme bránili, vyšiel nám taktický zámer. Samozrejme, v držaní lopty sme nemohli dominovať, ale vyčkávali sme na svoju príležitosť a jeden rýchly protiútok nám vyšiel. Hoci hráme iba IV. ligu, máme stavaných viacero chlapcov na tieto kontry,“ dodal tréner MFK Spartak.

Mimochodom, káder Medzeva má celkom dobrú skladbu hráčov. Sú v ňom skúsení hráči i draví mladíci. Zaujímavosťou je, že až sedem hráčov začínalo svoju kariéru v FC VSS Košice (Seman, Horňák, Kuruc, Popovič, Lukáč, Gondoľ, Jurko), V Lokomotíve a v FC VSS zasa pôsobil Hanzuš a netreba zabúdať ani na skúseného Gabriela Majoroša, ktorý má ligové skúsenosti z Ružomberka a obliekal aj dres Dunajskej Stredy, ktorú vtedy viedol súčasný tréner Senice Ladislav Hudec.

Ambície domácich dostali tvrdú ranu v 58. min., keď sa pri centrovanej lopte zranil v súboji s Jarabicom brankár Čierny a Tomáš Danko musel vystriedať brankára. Medzi žrde tak musel ísť doslova chlapec Frederik Spišák, ktorý bol na lavičke hlavne pre nadýchanie sa atmosféry z veľkého zápasu. Útle, iba 16-ročné chlapča tak muselo medzi tri žrde v čase stupňujúceho sa tlaku Senice. „Bol to pre mňa životný zápas. Veru nikdy som takéto stretnutie nechytal. Absolútne som nedúfal, že pôjdem do brány. Musím sa priznať, že pred príchodom na ihrisko sa mi veľmi roztriasli kolená. Po prvom vydarenom zákroku som sa chytil a nervozita i tréma opadli. Som veľmi šťastný,“ ťažko hľadal slová pri svojej ďalšej premiére, tentoraz pred novinármi, Frederik Spišák, ktorý sa zaskvel pár výbornými zákrokmi. Ktovie, možno o ňom ešte raz budeme počuť.

Pred dvoma mesiacmi chytal najnižšiu dorasteneckú ligu. Veril som mu, lebo má veľmi veľkú chuť do futbalu a nechýba mu sebavedomie. Pred jedenástkami som mu povedal, že, ak postúpime, vybavím mu týždeň voľna zo školy,“ smial sa tréner Danko. Frederik, rodák z Turne, navštevuje 2. ročník Strednej odbornej školy v Moldave.

Medzevčania sa v prvých dvoch pohárových kolách predstavili na ihriskách súperov. Najprv vyhrali na trávniku Slávie TU Košice 2:0 a potom porazili aj domáce Ptičie. V riadnom hracom čase sa duel skončil remízou 1:1, no na jedenástky vyhrali 3:1. Teraz si rozstrel znova zopakovali a opäť v ňom boli úspešní. „Deň pred zápasom sme si len tak vyskúšali strely z jedenástky, keby náhodou motyka vystrelila. A oplatilo sa,“ usmial sa Gabriel Majoroš. Skúsený 37-ročný dirigent mužstva premenil poslednú desiatu jedenástku, po ktorej prepukli na ihrisku veľké a nespútané oslavy. Posledných 15-20 minút už toho mal plné zuby. Pre zranenie vynechal aj pár zápasov a kŕče sa ozývali čoraz častejšie.

Kŕče pracovali v oboch lýtkach, preto som rozmýšľal, či vôbec ísť na jedenástku, lebo do pravého lýtka som dostával silné kŕče. Tréner ma určil, lebo som najstarší a mám toho najviac odohraného, preto som nemohol odmietnuť. Nechať takýto vypätý moment na niektorého o 10-15 rokov mladšieho spoluhráča by bolo z mojej strany zbabelé. Tlak pri exekúcii som si vôbec neuvedomoval. Neustále som sa sústreďoval iba na lýtka, nakoniec po jedenástke ma hneď chytil kŕč. Sme však veľmi šťastní,“ tešil sa Gabriel Majoroš.

 

MFK SPARTAK MEDZEV – FK SENICA 1:1 (1:0), na pok. kopy 5:4

GÓLY: 23. Palencsár – 86. F. Ďuriš. JEDENÁSTKOVÝ ROZSTREL: Vaščák 0:1, Gondoľ 1:1, Krč 1:2, Palencsár 2:2, Kováč prekopol bránu, Horňák 3:2, Podhorin 3:3, Jurko 4:3, F. Ďuriš 4:4, G. Majoroš 5:4.

ROZHODOVAL: Weiss - 520 divákov, ŽK: Lukáč, Seman – Medveděv, Krč, Ranko, Podhorin.

MEDZEV: Čierny (58. Spišák) - Hrubovčák, Gondoľ, Popovič, Seman – Hanzuš, G. Majoroš – M. Lukáč (54. Bodenlos), Ribár (85. Horňák), Palencsár – Jurko. Tréner T. Danko.

SENICA: Milošovič – Medveděv, Ranko, Jarabica, Podhorin – Duga, Krč – Pentecost (39. Richtárech), Rigo (68. A. Kováč), Šefčík (46. F. Ďuriš) – Vaščák. Tréner: L. Hudec.

 

FOTO: jäzva

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: