Najradšej spomína na víťazstvo vo Viareggiu

Šéfredaktor|13. jan 2021 o 08:50

Bardejovčan Florián Štefančin oslavuje okrúhle jubileum

V januári oslávil sedemdesiatku bývalý vynikajúci hráč Partizána Bardejov Florián Štefančin. „Floro" prišiel do Bardejova ako štrnásťročný a hrával v mládežníckych kategóriách. Debut medzi dospelými  zažil o štyri roky neskôr, keď nastúpil v zápase druhej celoštátnej lige. Vojenčinu (1970-72) strávil v Dukle Banská Bystrica a pol roka vo vtedy špičkovej Dukle Praha. S Duklou, z vtedajšieho hlavného mesta ČSSR, zažil aj svoj najväčší medzinárodný úspech. V roku 1972 Dukla aj so Štefančinom v zostave (trénerom bol Jozef Masopust)  vyhrala medzinárodný turnaj v talianskom Viareggiu. Jej súpermi boli AS Rím, AC Miláno, Inter Miláno, Boca Juniors, Fiorentina. Vo finále porazili Inter Milano 2:0. Aj keď o jeho služby bol záujem najmä v Banskej Bystrici, vrátil sa domov do Bardejova. V rokoch 1972 - 81 nosil na rukáve kapitánsku pásku. Po skončení aktívnej činnosti sa venoval aj funkcionárskej práci. V rokoch 2004 – 06 bol viceprezidentom klubu. V ťažkých časoch napomohol k záchrane bardejovského futbalu (prezidentom bol vtedy MUDr. Vladimír Petráš).

Samozrejme, že v Bardejove sa počas jeho aktívnej činnosti vymenil rad hráčov i trénerov. Zo spoluhráčov najradšej spomína na významné mená, ktoré sa zapísali do histórie futbalu na Hornom Šariši. Sú to Balent, Fillo, Štefan, Kohút, Lehocký, Lenart, Remeta, Pašiak. Z trénerov sú to Zibrini, Gašparik, Štalmach, Pašiak, Kunert, Kauka.

Zo zápasov najradšej spomína na zápas 2. ligy v roku 1969 Partizán Bardejov - Škoda Plzeň 3:2 a samozrejme na talianske finále. V roku 1972 obsadil v Ankete o najlepšieho športovca Bardejova 2. miesto.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: