V Košiciach pribudne ihrisko s umelou trávou

Šéfredaktor|9. nov 2018 o 09:30

Na sídlisku KVP začali s výstavbou hracej plochy na ZŠ Janigova.

 

V Košiciach slávnostne otvorili výstavbu ihriska s umelou trávou na Janigovej ulici na sídlisku KVP. Metropole východu tak po ploche na Užhorodskej ulici pribudne druhé takéto ihrisko. Náklady na jeho výstavbu by mali byť vo výške 650 000 eur. Tento projekt je podporený vládou Slovenskej republiky, na ktorý vyčlenila 500 000 eur. Zvyšných 150 000 eur je zo zdrojov SFZ.

 

Je to prvý zo štyroch projektov v rámci celého Slovenska. Košice začínajú ako prvé preto, že sa nám veľmi rýchlo koncom augusta podarilo podpísať nájomnú zmluvu s mestom Košice. V prvej fáze prebiehajú hrubé terénne úpravy a následne prevezme stavenisko firma, ktorá vybuduje hraciu plochu s umelou trávou. Termín dokončenia je otázny, lebo pred nami je zima. Urobíme všetko preto, aby sme práce organizovali v dobrej kvalite za priaznivých poveternostných podmienok. Ak by počasie zabránilo prácam, tak chceme stavenisko pripraviť aspoň do tej podoby, aby hneď na jar sme mohli pokračovať v dokončovacích prácach,“ povedal prvý viceprezident SFZ a predseda VsFZ Richard Havrilla, ktorý je presvedčený, že toto ihrisko pomôže Košiciam. Mesto má totiž veľký problém s hracími plochami počas zimnej sezóny, lebo doterajší jeden umelý trávnik pre Košice je málo. „Režim ihriska bude stanovený na základe dohody so školou. Chceme, aby táto plocha slúžila nielen amatérskym futbalistom, ale aby na ňom za určitých podmienok mohla športovať široká verejnosť a samozrejme, aby toto ihrisko slúžilo aj pre samotnú školu na Janigovej ulici,“ dodal Richard Havrilla.

 

Na otvorení bol aj bývalý reprezentačný tréner Ján Kozák, ktorý neskrýval nadšenie. „Som veľmi rád, že v Košiciach vyrastá ďalšia futbalová plocha. Mesto potrebuje v prvom rade veľký štadión. Vo všetkých krajských mestách sa budujú štadióny a pekný stánok si zaslúži i metropola východu. Prial by som si, aby bola časom v meste i najvyššia súťaž. Čo sa týka tohto ihriska, deti potrebujú takéto plochy. Keď som sa chodil pozerať na mládežnícke družstvá, tak na jednom ihrisku sa pripravovali štyri tímy... Tréningový proces za takýchto podmienok nemôže mať kvalitu ako si vyžaduje. Veľmi vítam takéto ihrisko. Najšťastnejší budem, keď bude naplno využívané počas celého dňa. A nejde len o deti, ale i o ľudí z okolia.“

Podobne ako Ján Kozák, ani súčasný tréner FC Košice Miroslav Sovič počas aktívnej kariéry nemal možnosť pripravovať sa na ihrisku s umelým povrchom. „Vtedy niečo také neexistovalo. Behmi sme naháňali kondíciu, borili sme sa v snehu a niekedy sme celé mesiace ani nevideli loptu. Tréningy na škvare zostanú navždy v pamäti. Umelá tráva je v súčasnosti veľmi dôležitá v prípravnom období. Som rád, že v meste pribudne nové ihrisko. Je to veľké pozitívum. Bez kvalitných podmienok na trénovanie nám len ťažko budú vyrastať talenty,“ vyjadril sa Miroslav Sovič.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: