Udržať sa na uzde  a nemyslieť si, že som dosiahol strop

Šéfredaktor|19. apr 2018 o 00:00

Vranov ťahá výbornú sériu, no nelieta v oblakoch

Pohľad na dianie v treťoligovom pelotóne je bezpochyby zaujímavý. Do očí udrie aj to, že Vranov ako jediný účastník má odohraný kompletný program. V MFK sa aj na túto tému viedli rôzne debaty, či je to dobre a zodpovední prišli k záveru, že určite áno, lebo v amatérskom futbale tzv. anglické týždne nie sú veľmi žiaduce. Hlavne z pohľadu možností na regeneráciu síl, ale aj preto, že hráči majú pracovné povinnosti a neraz je problém, aby sa uvoľnili na súťažný duel v strede týždňa.

Samozrejme, pre Vranovčanov je to aj istá psychická výhoda, že dosiaľ odohrali všetko, lebo si bodovo polepšili a vylepšili štatistický sumár. Na jar v piatich vystúpeniach po sebe neprehrali, pričom štyri razy vyhrali a raz remizovali. Ich séria bez porážky sa datuje od jesene minulého roka, keď naposledy podľahli v Plavnici, no odvtedy ťahajú šnúru deviatich duelov s bodovými úlovkami. Práve pri spomienke na nešťastné vystúpenie v Plavnici som si uvedomil, že futbal môže stále zaskočiť kohokoľvek. Mali sme množstvo vyložených šancí, no stačila jedna parádna strela domáceho hráča vo finiši a tešil sa súper,“ zaspomínal jeden z tréner MFK Roman Lazúr.

Položili sme mu otázku, čomu pripisuje dobré ťaženie mužstva v jarnej odvete. Zmenili sme herný systém a základné rozostavenie zo 4-4-2 na 4-3-3. Tešíme sa z nového ihriska, po dlhých rokoch máme oveľa lepšie podmienky na prípravu, predtým sme behali popri rieke a chodili do telocvične či posilňovne. Teraz sme mali možnosť absolvovať prípravu na ihrisku, kondíciu sme rozvíjali cez prípravné hry a krátke behy, na programe boli prihrávkové cvičenia, dotyky s loptou.“ Chlapci si zvykli na iný povrch? Zo začiatku to bolo také zvláštne, no teraz je to už iné, hráči sú zvyknutí, stotožnení s týmto povrchom.“

Naposledy Vranovčania zdolali v šlágri Lipany. V jeseni na ihrisku súpera remizovali, teraz na tri body stačil jeden zásah. Šťastena sa priklonila na našu stranu, ale zaslúžili sme výhru, lebo sme mali o jednu-dve šance viac. Po prestávke sme boli aj herne dominantnejší, kým do prestávky to bolo vyrovnané. Hostia ukázali silu, hlavne Lukáš Janič bol rozdielovým hráčom. Raz sa tuším práve on strelecky vytiahol, ale Denis Barát nás pri ťažkej strele skvele podržal. U nás sa zase blysol prekrásnym zásahom Patrik Košuda.“ Vranov nakopla vydarená jarná premiéra a úspech proti lídrovi zo Stropkova.  Tento výkon bol jedným z najlepších. Chlapci boli motivovaní a sebavedomie pretavili do troch bodov. Presadzovali sme sa rýchlou aj kombinačnou hrou. Divák nás ocenil potleskom a to bola pre nás najkrajšia odmena.“  Na jar akurát v jednom zápase MFK nedal gól – na ihrisku Š. Michalian a bola z toho remíza. Trošku nás mrzela. Domáci kvalitný tréner Ondrej Desiatnik nás pozná, zmýšľame podobne a preto to boli aj strategické šachy. Priebeh hry ovplyvnil hlavne terén a veterné počasie, čo sťažilo úlohu obom mužstvám. Kombinačne sa nedalo príliš hrať, šance sa vyskytli skôr po individuálnych chybách. Remíza bola podľa mňa spravodlivá.“

Séria Vranova je hodenou rukavicou pre ďalších súperov. Každý týždeň sa chystáme špecificky na nastávajúceho súpera, ale pracujeme aj na mentálnej sile tímu. Ide o to, aby hráči nelietali v oblakoch a nenamýšľali si, že už všetko vedia a dosiahli strop. Mienime ich udržať pri zemi a ideme s pokoru za každým výsledkom. Každý chce každý duel vyhrať, nie vždy to vyjde, ale treba nastaviť myseľ aktérov na tento zámer. Pokiaľ bude rival lepší, budeme to rešpektovať, no ladíme sa zakaždým na výhru,“ dodal Roman Lazúr.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: