Hlavné menu

Slabina obnažená aj vo finiši

Šéfredaktor|29. máj 2017 o 02:00

Mizerný premiérový ročník medzi futbalovou elitou majú za sebou prvoligisti Tatrana Prešov. Ktovie, či by to bolo o čosi lepšie, keby predsa len prišlo k slovu aj vypadnutie, no v každom prípade nováčik veľa vody nenamútil a bol skôr iba do počtu. Tak ako si počínal v tomto roku na ihriskách súperov, tak aj zakončil zápolenia. Zelenobieli sa predstavili na pôde Trenčína a znovu utŕžili poriadny výprask.

Ako niekoľkokrát predtým, aj tentoraz východniari sa nezmohli na to, aby kládli domácemu AS výraznejší odpor. Dostali štvorku, ale ich prehra mohla byť ešte potupnejšia nebyť toho, že hostitelia sa niekedy predbiehali v zahadzovaní tutoviek. Do stavu 2:0 pre Trenčanov to ešte nebolo také priepastné, ale po treťom zásahu sa  zápas zmenil na jednoznačnú záležitosť víťaza. Ten potreboval naplno bodovať, aby si vybojoval postup do Európskej ligy a napokon presvedčivo poslednú miestenku aj získal. Zápas ukázal, v čom je rozdiel medzi víťazom a porazeným. Úspešný tím bol futbalovejší, technickejší a v ofenzíve priamočiarejší, odvážnejší, vycibrenejší. Nerobilo mu problém predviesť sa modernými akciami, pri ktorých prevyšoval súpera po každej stránke. Naopak, slabina východniarov, ktorá spočíva už dávnejšie v chabej útočnej činnosti, sa obnažila aj tentoraz. Šarišania iba sporadicky za mak vystrašili protihráčov svojimi pokusmi a nemali nárok na strelenie čo len gólu.

„Naše vystúpenia na cudzej pôde nie sú výrazné a nedokážeme sa v nich presadiť. Pritom navyše pykáme za chyby jednotlivcov, ktoré také celky ako je Trenčín dokáže potrestať. Domáci ťažili z toho, ako vyspelých majú hráčov. Podľa mňa rozhodujúci bol druhý gól, ktorý nás definitívne odsúdil do nevďačnej roly. Potom sa to s nami už viezlo a išli sme dolu kopcom. Najmä v ofenzívnej činnosti sme nemali také ťahy, aby sme prekvapili súpera, naše pokusy boli neškodné,“ komentoval na tlačovej besede vývoj zápasu tréner Tatrana Miroslav Jantek. Jeho náprotivok Martin Ševela, ktorý sa snaží z zverencov vydolovať progresívne prvky, konštatoval: „Vždy je náročné splniť úlohu a vyhrať, preto sme stáli pred ťažkou rolou. Avšak od úvodu boli chlapci naladení na tri body a postupne sme sa zbavili aj akéhosi stresu. Ukázali sme odhodlanie, oduševnenosť, srdce a tak si to želáme zakaždým.“

 

Nuž, strelecká bilancia na jar bola v podaní Prešovčanov naozaj úbohá. Dali iba sedem gólov, v cudzom prostredí len spravidla počítali inkasované zásahy.  Viackrát prehrali rozdielom triedy a dovedna im rivali nastrieľali od zimy 34 gólov. To je najväčším výkričníkom a námetom pre ďalšiu sezónu. Hoci na predposledné Zlaté Moravce-Vráble Tatran až tak veľmi nestrácal, predsa pohľad na celkové skóre je hrozivý. Náprava sa nebude dať dosiahnuť bez generálneho preorania kádra a vystuženia súpisky o viacerých naozaj šikovných hráčov. Darmo sa kormidelník Jantek usiloval o zaujímavý spôsob hry, keď zakaždým narážal na limity spočívajúce v nedostatočnej kvalite futbalistov. Ešte na popradskom štadióne miestami sa Prešov vypol k tomu, aby nebol outsiderom, ale v cudzom prostredí si nemohol trúfnuť na nič dôležité. Nemal na to potenciál ani predpoklady a tak chabé vyhliadky na zisk bodov len umocňovali celkovú biedu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: