Hlavné menu

Dvojnásobný návrat po mnohých rokoch

Šéfredaktor|28. jún 2017 o 00:00

Lipany čakajú, či predsa dostanú ponuku zostať v II. lige

Vtedy, keď sme sa rozprávali s trénerom futbalistov Lipian Emilom Jackom, ešte nebolo jasné, či letná príprava ŠK Odeva smeruje k druholigovej alebo treťoligovej súťaži. Situácia sa mohla každú chvíľu vykryštalizovať. Pôvodne tento kolektív obsadil v skupine o udržanie sa priečku, ktorá znamenala pád do najvyššej regionálnej súťaže. Lenže karty nečakane zamiešal FC VSS Košice a od toho sa odvíja aj nádej Lipian zahrať si predsa len v republikových zápoleniach aj v nastávajúcom ročníku.

„V minulých dňoch mali Košičania oznámiť a predostrieť nejaké veci, či sa zapoja do novej druholigovej  sezóny. Takže čakáme na ich vyjadrenie a stanovisko a pokiaľ by z toho nič nebolo, tak by sme mali dostať ponuku zaradiť sa medzi účastníkov druhej ligy. Pravdaže, to nie je jedno, či budeme účinkovať v regióne alebo v republikovej súťaži a koniec koncov aj my musíme v klube zvážiť, či túto možnosť prípadne budeme akceptovať. Lebo s tým súvisí mnoho vecí vrátane splnenia kritérií na trénerskú licenciu,“ podotkol E. Jacko. Pôvodne sa hovorilo o tom, že by Rimavská Sobota mala hrať baráž o účasť v II. lige. Lenže tréner Lipian tieto informácie uviedol na pravú mieru. „Geograficky Gemerčania patria do stredoslovenského regiónu a tak v prípade neúčasti FC VSS patrí možnosť hrať v druhej lige nám, hoci na prvý pohľad by tam mala byť Rimavská Sobota, ktorá skončila v tabuľke pred nami. Podľa súťažného poriadku to tak má byť, že na rade by sme mali byť my, i keď nič oficiálne sme ešte nedostali. Hoci sme v minulom ročníku veľmi chceli Rimavskosobotčanov preskočiť v pelotóne, prekvapili nás v domácom prostredí, kde vyrukovali s rôznymi zbraňami. Lenže futbalová spravodlivosť predsa len vyšla najavo,“ povedal pokojným hlasom lodivod ŠK Odeva, ktorý pokračuje pri mužstve s bratom Štefanom.  

Obrátili sme list a bez ohľadu na to, ako to dopadne, sme sa venovali aktuálnym novinkám v letnej príprave, ktorá odštartovala 21. júna. Naplánovaných je osemnásť tréningových jednotiek a osem prípravných zápasových previerok. Pokiaľ ide o novinky v kádri, tak dvaja hráči sú ešte na hosťovačke z Tatrana Prešov. Kraľovič by chcel pokračovať a rovnako je tak záujem  aj zo strany Lipian. U Hirku je to komplikované, pravdepodobne bude musieť ísť na operáciu s kolenom. „Verím, že sa s Tatranom Prešov dohodneme aj preto, že Miliutin od nás je tam na skúške druhý týždeň a vyzerá to tak, že má sľubne našliapnuté.“ Z kmeňových hráčov zostávajú takmer všetci pokope, čo je dôkazom lokálpatriotizmu a vzťahu ku klubovým farbám. Akurát druhý brankár Varga odišiel za prácou do cudziny a treba zaňho nájsť náhradu (možno sa to bude riešiť dorastencom).

„Som rád, že sa ozvali hráči, ktorým skončilo hosťovanie inde – mám na mysli Lukáša Hovanca z Plavnice a Davida Vaľka, ktorý skončil vo VSS Košice.“ Určite veľkou zaujímavosťou je, že po takmer dvanástich rokoch sa domov vracia odchovanec Lukáš Janič. „Ide o zvučné meno, hráča, ktorý účinkoval napríklad vo VSS Košice, Ružomberku, Michalovciach a naposledy  v Rakúsku. Z jeho strany je záujem, chce zostať na Slovensku. Rovnako tak vari po pätnástich rokoch sa ukázal Jožko Pekár, ktorý pred časom z našej mládežníckej  základne zamieril do Podbrezovej a v ostatných siedmich rokoch pracoval a hral na amatérskej úrovni vo Švajčiarsku. Jeho návrat je pre nás milým prekvapením.“ K výpočtu nových mien treba uviesť Jakuba Krajňáka z dorastu. Funkcionári aj tréneri sú v kontakte ešte s ďalšími hráčmi, pričom momentálne je poruke 23 jednotlivcov.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: