Hlavné menu

Bardejovčania s istotou prvej šestky

Marcel Eperješi|1. dec 2016 o 01:00

Odchody zacelili šikovnými posilami

Futbalisti Partizána Bardejov sú po jesennej časti aktuálneho ročníka DOXXbet ligy na druhom mieste skupiny východ s 31 bodmi. Tak ako v predchádzajúcich ročníkoch, ani teraz určite nebudú na jar chýbať v nádstavbovej časti, v ktorej sa stretne po šesť najlepších z východu a  západu.

Tabuľku východu  suverénne vedie VSS Košice. Tretia Lokomotíva Košice  stráca  na Bardejov 2 body. Na jar sa hrajú ešte dve kolá základnej časti a teda o 6 bodov. Náskok Bardejovčanov pred ďalšími adeptmi na postup je už nedostihnuteľný.

Pred začiatkom DOXXbet ligovej sezóny 2016/17 opustili Partizán Bardejov štyria kľúčoví hráči. Dlhoročná opora brankár Ján Čikoš Pavličko a najlepší strelec druhej ligy Marko Milunovic si to namierili do Skalice, stredopoliar Luic Gagnon do Spartaku Trnava a obranca Michal Sipľak do fortunaligových Michaloviec. Všetkým sa v nových kluboch darí. Čikoš-Pavličko a Milunovic pravidelne nastupujú v základnej zostave nového klubu. Sipľak sa rýchlo prepracoval do základu a jeho schopností si všimol aj reprezentačný tréner Hapal (U20). Gagnon hrával, pribrzdilo ho zranenie ale už sa na ihrisko vrátil. Už počas prebiehajúcej sezóny  Bardejov opustil aj ďalší zo stabilných hráčov Juraj Kuhajdík. Ten  zamieril do treťoligového Trebišova.

Realizačný tím ostal pred štartom nového ligového ročníka bez zmien. Tréner Kukulský a jeho asistenti Alexander Tyč a Juraj Čobej  sa teda museli rýchlo poobzerať po náhrade za odchádzajúcich hráčov. Z Michaloviec prišiel na hosťovanie  kanonier Michal Hamuľak, z Košíc mladý stredopoliar Michal Horodník. Mužstvo doplnili z bardejovského dorastu záložníci Mateusz Gora a Jozef Sova. Hosťovanie v Rimavskej Sobote sa skončilo obrancovi Richardovi Nemergutovi. Ofenzíve Partizána prišiel pomôcť aj 20-ročný stredopoliar z Bieloruska Valerii Patarocha. Brankársky problém vyriešil skúsený Richard Novák,  ten do Bardejova prestúpil z Krásnej.

Káder Partizána pre jesennú časť DOXXbet ligy tvorili: Richard Gmitter, Richard Novák - Mário Jacko, Vladimír Staš, Vladimír Andraščík, Dávid Belunek, Ladislav Šosták, Richard Nemergut, Ľubomír Ivanko  Macej, Jakub Verčimák, Andrely Koassabio Makela, Mateusz Góra, Michal Grohoľ, Vladimír  Pyda, Dominik Kačmár, Jozef Sova, Michal Hamuľak, Ján Ducár, Michal Horodnik a Valerii Patarocha. V úvodných zápasoch sezóny nastúpil ešte aj Juraj Kuhajdík.

V kádri je rad mladých talentovaných hráčov a aj rad odchovancov. Grohoľ, Gmitter, Belunek, Kačmár a Sova s futbalom v Bardejove začínali. Nemergut, Jacko, Gora, Pyda a Ducár prišli do Partizána ako dorastenci. Legionári sú traja Francúz Makela, Poliak Góra a už spomínaný Bielorus Patarocha. 

Kapitánsku pásku nosil Vladimír Andraščík. Spolu so Stašom, Novákom, Hamuľakom a  Grohoľom patrí k skúseným hráčom. Práve skúsenosť starších hráčov s dravosťou mladých pušiek sa darí trénerovi Kukulskému skĺbiť tak, že Partizán patrí k stáliciam našej druhej najvyššej futbalovej súťaže.

Bardejovčania prekonali súperových brankárov na jeseň 28-krát. To predstavuje priemer 1,75 na zápas. Michal Hamuľak prišiel do Bardejova na to, aby góly dával. Aj keď je pravda, že pri väčšej efektivite ich mohlo byť viac,  je s  9 presnými zásahmi najlepším strelom Partizána. Je však nutné povedať, že Hamuľak má povesť kanoniera, a tak si si ho obrancovia súperov pozorne strážili.  Verčimák, Ivanko Macej, Góra a Andraščík skórovali 3-krát, Horodník a Grohoľ 2-krát. Po jednom góle majú na konte Kuhajdík, Jacko  a Staš.    

Červenú kartu videl Horodník. K nej pridal aj štyri žlté. Rovnaký počet videl aj Hamuľak Trikrát bol napomínaný Góra, Ivanko Macej a Šosták, dvakrát Novák, Jacko, Staš  a raz Grohoľ, Góra, Andraščík a Verčimák.

Doma hrali Bardejovčania 8-krát. Sedemkrát odchádzali z ihriska ako víťazi a len v zápase s košickou Lokomotívou ťahali za kratší koniec a stratili tri body. Súperom nastrieľali 19 a dostali 6 gólov.  Rovnako vonku absolvovali 8 zápasov s bilanciou 8  3  1  4   9:10. Najvyššie víťazstvo 5:0 dosiahli na vlastnom štadióne proti Spišskej Novej Vsi. Vonku dostali dvakrát po 3 góly, keď zhodne 1:3 prehrali na ihriskách košických VSS a Lokomotívy.

Tréner Kukulský presadzuje kolektívne poňatie hry. Bez osobností a ťahúňov by to však nešlo. Na jeseň dostal Partizán len 16 gólov, čo svedčí o tom , že defenzíva funguje. V bráne je je jednotkou Novák. Skúsený Vladimír Staš a Vladimír Andraščík sú jej piliermi. Staš vytvoril kvalitnú stopérsku dvojicu s mladým Šostákom, Andraščík vie nielen brániť, ale je aktívny aj smerom dopredu. Dušou a motorom je Michal Grohoľ. Má vynikajúci fyzický fond, je technicky vyspelý a nechýba mu prehľad. V prípade potreby vie aj zakončiť. V úvode sezóny sa darilo Ivankovi Macejovi a Makelovi, v jej závere sa zasa  začal presadzovať mladý legionár Gora. Ten sa postupne prepracoval do základnej zostavy a k dobrým výkonom pridal aj góly. K stáliciam základu patrí aj defenzívny záložník Jacko a v závere sezóny aj Horodník. Ostatní hráči hrávali menej o nikom sa však nedá povedať, že sklamal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: