Aktuality

NEDEĽA VEĽA NAPOVIE

Miroslav Vlček|28. sep 2016 o 02:00

Futbalový klub v Chminianskej Novej Vsi má bohatú históriu. Úspechy dosiahol hlavne v Letnom 3b Pohári Obfz Prešov, v ktorom triumfoval až šesťkrát a to hlavne na prelome storočí (1999 až 2002), 2005 a 2006. Nie tak dávno si teda Chminianci pripomenuli desiate výročie od posledného úspechu.

Pri poslednom pohárovom úspechu určite nebol súčasný tréner A mužstva Pavol Vytykač, no ten sa môže popýšiť inými zápismi vo svojej futbalovej kronike. Ktovie, či okrem neho behá alebo behal po slovenských trávnikoch (a možno aj československých) hráč, ktorý by v jednej sezóne získal korunu strelcov v druhej najvyššej súťaži a rok na to bol druhým najlepším zakončovateľom v najvyššej súťaži. P. Vytykač dal v bývalej 1. SNFL  v ročníku 1989/90 23 gólov, ktorými sa výraznou mierou pričinil o postup Tatrana Prešov do federálnej ligy. V nej potom pokračoval v nastúpenom trende (14 gólov) a v ročníku 1990/91 ho predbehol iba Roman Kukleta zo Sparty Praha (17). „Pamätám si, že na tých štrnásť lôpt v sieti súperov som vtedy potreboval oveľa viac šancí, nuž niekde tam treba hľadať príčinu, prečo som sa netešil z titulu kráľa strelcov dvakrát po sebe,“ poznamenal P. Vytykač.  Mimochodom, pri jeho mene existuje ešte jedna zaujímavosť. Hoci bol jedným z najznámejších hráčov v histórii prešovského futbalu, do klubu „stovkárov“ nepatrí, pretože za Tatran nastúpil „len“ v 99 zápasoch.

V čase a aj vo „futbalovom leveli“ sme v úvode poriadne odbočili od aktuálne témy, ktorou je zápas 8. kola siedmej ligy medzi OŠK Sokol Chminianska Nová Ves a Inter Roma Ostrovany. Domáci zvíťazili 2:1. Diváci do prestávky gól nevideli, v druhom polčase všetky tri.  Už po troch minútach prvý z kopačky Richarda Andreánskeho, hostia vyrovnali v 64. min, keď skóroval Bartolomej Papuša. Až v nastavenom čase rozhodol Daniel Bomba. „Áno, môžeme byť radi za ten gól v hodine dvanástej, lebo znamenal splnenie povinného cieľa. No my sme ich mohli mať takpovediac v suchu už oveľa skôr,“ dal sa počuť už spomenutý Pavol Vytykač. Na mysli mal tri zahodené tutovky v úvodnej štvrťhodine, najbližšie ku gólu mal Nikolas Červeňák, ktorý mieril zblízka do žrde.

Víťazstvo to vraj bolo poriadne vydreté. Po góle na 1:1 museli byť Chmiňanci stále aktívni smerom dopredu, hráči Ostrovian zasa hrozili z nebezpečných protiútokov. „V niektorých momentoch sme sa obávali aj o ten bod,“ priznal náš spolubesedník. Lenže papierové prognózy „prikazovali“ získať všetky tri. A keď už sa zdalo, že sa tak nestane, vnukol ľavý obranca D. Bomba trénerovi myšlienku, ktorú neskôr v našom rozhovore povedal... „Koho by som po zápase vyzdvihol? Nuž strelca druhého gólu. A to nie iba v tomto prípade. Všeobecne z pozície ľavého obrancu nie je použiteľný iba pri bránení, no aj na opačnom konci ihriska. Dal už päť gólov, čo je na obrancu slušná vizitka.“

V siedmej lige je v bodovom trháku dvojica Uzovský Šalgov (24), Chminianska Nová Ves (22). Na treťom a štvrtom mieste sú šestnásťbodoví Žipov a Ľubotice B. Zverenci P. Vytykača okrem siedmych víťazstiev raz remizovali. V predchádzajúcom kole nenaplnili rolu favorita v Šarišských Sokolovciach. „Nenaplnili, ale musíme byť spokojný aj s bodom, lebo sme na 1:1 vyrovnali v poslednej minúte. Boli sme teda blízko porážky, ktorá by poriadne mrzela.“ To je však minulosť, blízka budúcnosť je oveľa zaujímavejšia. V druhej najvyššej okresnej súťaže sa schyľuje k súboju titanov – prvý hrá s druhým – šláger 9. kola má úvodný výkop od 14.30 h. „Bude to poriadne ťažké. V hre je bod, dva, aj tri. Uvidíme,“ dodal. P. Vytykač.

 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: