Články a novinky ObFZ

Prezidentský pohár

Ján Mano|12. mar 2019 o 00:00

Prečo takáto súťaž?

Slovenský futbal má profesionálnu zložku a súťaže amatérov.

Profesionáli si merajú sily vo dvoch republikových súťažiach, najlepší tím sa pýši honorom „majster ligy“. 

Dlhodobou súťažou je Slovenský pohár, ktorý ponúka konfrontáciu futbalu na rôznych úrovniach. Divácky atraktívne zápasy a popularizáciu najkrajšej hry garantuje Slovnaft cup, kde sa môžu merať ako súperi kluby od najvyššej súťaže až po piatu ligu. 

Do tejto spoločnosti prichádza projekt s názvom Prezidentský pohár, v ktorom by o najlepšie mužstvo medzi amatérskymi klubmi súperili víťazi dlhodobých súťaží na úrovni oblastných futbalových zväzov, od šiestej ligy po ôsmu ligu. 

Amatérsky futbal si zaslúži súťaž, ktorá bude mať patričnú prestíž a ktorej bude venovaná aj pozornosť širokej verejnosti. Kto by nechcel vedieť, ktoré dedinské mužstvo je na Slovensku najlepšie? No predsa víťaz Prezidentského pohára!

Kto, ako, kedy a za čo?

Prezidentský pohár hrajú víťazi VI. líg oblastných futbalových zväzov, alebo viťazi supurpohára, ktorí svoj záujem potvrdia prihláškou cez ISSF (ak víťaz neprejaví záujem, môže príslušný ObFZ reprezentovať druhý tím súťaže).

Prezidentský pohár sa hrá vyraďovacím spôsobom, na jeden zápas, vždy na trávniku mužstva, ktoré v skončenej sezóne nazbieralo vyšší počet bodov, resp. ak sa porovnávajú mužstvá zo súťaží s rozdielnym počtom účastníkov, tak výhodu domáceho prostredia má klub s vyšším koeficientom (počet bodov/počet zápasov).

Dopravu v prvom, resp. druhom kole hradí za svoj klub príslušný oblastný futbalový zväz, náklady za delegované osoby (musia byť vždy z tretieho zväzu) hradí oblastný futbalový zväz toho klubu, ktorý je uvedený ako domáci tím. Od štvrťfinále preberá réžiu za náklady na dopravu a delegované osoby Slovenský futbalový zväz.

Víťaz Prezidentského pohára získa prémiu 5 000 €, športovú výstroj pre A-mužstvo v hodnote 3 000 € a zájazd pre 25 osôb na domáci zápas slovenskej reprezentácie.

Termínová listina

Maximálny počet účastníkov je 38 tímov (38 víťazov VI. líg ObFZ). 

  • Prípadné predkolo – júl 2019
  • 1. kolo – 28. 7. 2019
  • 2. kolo – štvrtok 29. 8. 2019 (štátny sviatok, Výročie SNP)

Po druhom kole zostane v hre 8 tímov.

  • Štvrťfinále – 10. 4. 2020 (Veľký piatok)
  • Semifinále – 1. 5. alebo 8. 5. 2020 (piatok, štátny sviatok)
  • Finále – streda 3. 6. alebo piatok 5. 6. 2020

Súvisiaci obsah