Vráti sa Usain Bolt na atletické dráhy? Plánoval štartovať aj v Tokiu

Usain Bolt.
Usain Bolt. (Autor: TASR/AP)
TASR|9. sep 2021 o 10:50 (aktualizované 9. sep 2021 o 15:00)

Potešil ho prestup Cristiana Ronalda, budúcnosť vidí v hudbe.

LONDÝN. Bývalý fenomenálny jamajský šprintér Usain Bolt už neuvažuje o návrate na atletické ovály. Osemnásobný olympijský šampión tvrdí, že správny moment na "comeback" už preváhal.

Tridsaťpäťročného bývalého športovca však tešia výkony krajaniek Shelly-Ann Fraserovej Pryceovej a Elaine Thompsonovej-Herahovej, ktoré podľa neho majú na to, aby čoskoro pokorili svetový rekord na stovke i dvojstovke.

Svetový rekordér na 100 m, 200 m i v štafete na 4x100 m ukončil svoju jagavú kariéru v roku 2017.

Od návratu ho odhovoril tréner

Bolt priznal, že uvažoval o návrate na atletickú scénu na olympijských hrách v Tokiu, no tréner ho presvedčil o opaku.

"Už je neskoro. Ak by som sa chcel vrátiť, tak by to bolo pre túto olympiádu," vyhlásil 35-ročný Bolt pre BBC.

"Keď som oznámil môjmu koučovi, že plánujem skončiť, tak si ku mne sadol a povedal mi, aby som si to dobre premyslel, že ak raz skončím, musí to byť definitívne rozhodnutie. Že on určite neplánuje robiť žiadne comebackové turné.

Keď som v roku 2019 zašiel za ním a spýtal sa ho, čo by povedal na môj návrat na olympijských hrách, tak sa na mňa iba pozrel a rázne odvetil, že aby som ani len nezačínal s tréningom.

Takže ak by nebolo môjho trénera, asi by som sa vrátil. Ja mu však dôverujem a ak on raz povedal 'nie', tak je to 'nie'. Je však pravdou, že stále mám v sebe to nutkanie..."

Sleduje svojich krajanov

Bolt sa vyjadril aj k súčasným fantastickým výkonom jamajských šprintérok Fraserovej Pryceovej a Thompsonovej-Herahovej.

Verí, že rivalita medzi nimi by mohla viesť k pokoreniu svetových rekordov na 100 a 200 metrov, ktoré v roku 1988 zabehla Američanka Florence Griffithová Joynerová. Thompson-Herahová v Tokiu obhájila olympijské tituly na stovke i dvojstovke.

V auguste na mítingu v Eugene zlepšila svoje osobné maximum na 100 m na 10,54 s, ktorým zaostala iba o päť stotín za rekordom Griffithovej Joynerovej (10,49).

"Keď som sledoval, aké výkony predvádzajú obe dievčatá, napadlo mi, že by mohli méty pokoriť. Elainina technika sa skutočne zlepšila a to isté platí aj o Shelly-Ann. Myslím si, že obe klopú na dvere. Ľudia hovoria celé roky o tých rekordoch, ak by ich zlomili, bolo by to niečo ohromné pre šport," myslí si Bolt.

Budúcnosť vidí v hudbe

Niekdajší najlepší svetový šprintér je mimo atletiky veľký fanúšik futbalistov Manchester United. A práve do tohto klubu sa po 12 rokoch nedávno vrátil Cristiano Ronaldo.

A Bolt sa netají tým, že je veľký obdivovateľ portugalského kanoniera, ktorý je ešte o rok starší od neho.

"Je fantastické vidieť ho späť v drese 'Red Devils'. Je to hráč inej úrovne, občas pôsobí ako stroj. Bude hrať do 42 rokov, lebo bude stále fit a na vyššej úrovni ako množstvo mladších hráčov. Jeho tvrdá práca a oddanosť futbalu sú neporovnateľné s nikým iným," myslí si Bolt o Ronaldovi.

Po tom, čo sa mu nepodarilo naštartovať kariéru profesionálneho futbalistu, sa chce Bolt venovať naplno hudbe. A keďže pochádza z Jamajky, neprekvapuje, že to bude hudba v štýle reggae.

Spoločne s najlepším priateľom Nugentom Walkerom už dali dokopy album v tomto hudobnom žánri. A rovnako ako na atletickej dráhe, aj na hudobnej scéne by rád prerazil a dostal sa až na vrchol.

"Chcem vyhrať Cenu Grammy, získať platinový album alebo singel. Chcem sa dočkať chvíle, keď najväčší hudobní producenti uznanlivo hovoria o mojej hudbe. Viem, že je pred nami ešte dlhá cesta a musíme sa veľa naučiť. S kamarátom si však užívame tento proces," doplnil pre BBC Bolt.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Ďalšie športy»Atletika»Vráti sa Usain Bolt na atletické dráhy? Plánoval štartovať aj v Tokiu