Jamajčan skoro zmeškal preteky, zachránila ho dobrovoľníčka

Jamajský šprintér Hansle Parchment.
Jamajský šprintér Hansle Parchment. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|12. aug 2021 o 23:45

Napokon získal zlatú olympijskú medailu.

BRATISLAVA. Jamajský šprintér Hansle Parchment sa na OH v Tokiu stal nečakaným víťazom behu na 110 metrov cez prekážky.

Zdolal svetového šampióna Granta Hollowaya z USA a nadviazal na triumf svojho krajana Omara McLeoda z Ria de Janeiro 2016. Chýbalo však málo a 31-ročný športovec vôbec nemusel bojovať o olympijskú medailu.

Dobrovoľníčku musel prosiť

Predtým ako mal absolvovať semifinálový rozbeh nastúpil do zlého autobusu, ktorý ho namiesto Olympijského štadióna odviezol k miestu, kde sa konali súťaže v plávaní, skokoch do vody a synchronizovanom plávaní.  

Po nástupe do autobusu si Parchment nasadil slúchadlá a cez mobil počúval hudbu. V tom momente si neuvedomil, že nesmeruje k svojmu cieľu. Reálne tak hrozilo, že rozbeh kuriózne nestihne. 

Všetky oficiálne autá, ktoré počas olympiády zabezpečovali dopravu, boli obsadené. Jamajčan mohol ísť späť do olympijskej dediny a nasadnúť na správny autobus, no aj tak by na atletickom štadióne nebol včas.

Musel nájsť iný spôsob. 

"Uvidel som dobrovoľníčku. Musel som ju prosiť, pretože nemala toho veľa dovoleného. Napokon mi dala nejaké peniaze na taxík.

Vďaka tomu som sa dostal včas na rozcvičku a mal dosť času pripraviť sa na súťaž," povedal vo videu, ktoré zverejnil na sociálnych sieťach. 

Vďačný je aj jamajský minister 

Jamajčan sa po svojom životnom víťazstve rozhodol vyhľadať dobrovoľníčku menom Trijana. Chcel sa jej poďakovať za to, že mu pomohla a na oplátku jej prišiel ukázať zlatú olympijskú medailu.  

Dobrovoľníčka si Parchmenta pamätala, ale nevedela, že sa stal olympijským šampiónom. O to väčšiu radosť mala z toho, že k tomu prispela.

Poťažkala si zlatú medailu, šprintér jej vrátil požičané peniaze a ako darček jej venoval oficiálne tričko jamajskej reprezentácie. A ako napísala dobrovoľníčka na instagrame, dokonale jej sedí. 

To však ešte nemusí byť koniec jedinečného príbehu. Jamajský minister turizmu Edmund Barlett plánuje pozvať dobrovoľníčku na tento karibský ostrov. 

"Nezáleží na tom, kde na svete je. Chceme jej oplatiť láskavosť, ktorú prejavila jednému z nás," povedal pre denník The Gleaner.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Športy»Atletika»Jamajčan skoro zmeškal preteky, zachránila ho dobrovoľníčka