Slovensko na MS v hokeji 2024
Slovensko
MS v hokeji 2024
19.05.2024, Skupina B
2 - 3
0:1, 0:0, 2:1, 0:0, 0:1
Sam. nájazdy, 1:2
Lotyšsko na MS v hokeji 2024
Lotyšsko

Po bronze kruté vytriezvenie. Ak chcú Lotyši postúpiť, musia zdolať Slovákov

Lotyšskí hokejisti na MS v hokeji 2024.
Lotyšskí hokejisti na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|19. máj 2024 o 17:05

Lotyši majú v mužstve veľa nováčikov.

OSTRAVA. Je to zápas, ktorý Slovensko nemusí vyhrať. Napriek tomu sa o víťazstvo jednoznačne pobije.

Už v nedeľu, jedno stretnutie pred koncom skupiny, môže byť jasné, že Slováci postúpia do štvrťfinále na MS v hokeji. Stačí vyhrať nad Lotyšskom.

Hovorí sa to ľahšie, než sa to robí. Slovensko vzhľadom na vývoj skupiny a doterajšie výkony reprezentácií bude favoritom, ale Lotyšsko ešte stále bojuje o play-off a do tohto duelu musí dať všetko. Prehra znamená vypadnutie.

Zotaví sa ešte vlaňajší bronzový medailista, ktorý je zatiaľ na tohtoročnom šampionáte sklamaním?

"Treba pamätať na to, že napriek vlaňajšiemu bronzu je základným cieľom štvrťfinále. Každá výhra je dobrá. Sme divná krajina - nemáme profesionálnu hokejovú ligu. To, že takáto krajina vyhrá bronz je unikát," skonštatoval lotyšský expert Ulvis Brože pri otázke na to, ako tamojší vnímajú nemastné-neslané výkony národného mužstva.

Len jedna výhra

Slováci a Lotyši sa vo vzájomnom súboji stretli aj vlani. Hoci sa Slovensku podarilo vyhrať 2:1 vďaka gólom Sukeľa a Hrivíka, napokon sa z postupu na úkor Slovenska radovalo práve domáce Lotyšsko.

Bolo to vôbec prvé víťazstvo Slovákov nad týmto súperom v rámci elitnej kategórie majstrovstiev sveta. Hoci sú obidve reprezentácie medzi najlepšími dlhodobo, často sa nestretávali.

Po prvý raz proti sebe nastúpili v roku 1997, keď Lotyši vyhrali 5:4. V roku 2013 Slovensko postúpilo medzi najlepšiu osmičku napriek prehre 3:5 a v roku 2017 prehralo s pobaltským protivníkom 1:3.

Hoci Slováci vždy dokázali svojho súpera prestrieľať, zodpovední Lotyši si dokážu nájsť cestičku za víťazstvom.

Štatistický podpriemer

Na týchto majstrovstvách sveta sa im ale zatiaľ nedarí. Živia nádeje na postup, ale aby sa im podaril, museli by vyhrať nad Slovenskom a potom získať proti USA aspoň o bod viac než získa Slovensko proti Švédsku.

Lotyši stratili bod proti Poľsku aj Francúzsku. Nováčika zdolali až po predĺžení 5:4, proti Francúzom taktiež rozhodli v pridanom čase o víťazstve 3:2. Za tri body zvládli iba zápas s Kazachmi (2:0).

V nasledujúcich dvoch stretnutiach inkasovali 15 gólov. S Nemcami schytali debakel 1:8 a proti Švédsku sa za stavu 2:2 nepochopiteľne rozsypali a prehrali 2:7.

Povinné zápasy premenili na drámu a proti favoritom vyhoreli. Nefunguje im defenzíva a nedržia ich brankári.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Po bronze kruté vytriezvenie. Ak chcú Lotyši postúpiť, musia zdolať Slovákov